Alegerea terenului pentru casa

Ce trebuie sa stim atunci cand cumparam terenul pentru casa?

» Alegerea terenului poate fi influentata de foarte multi factori, atat interni cat si externi. Factorii interni sunt aceia care depind exclusiv de voi si familia voastra. Aici ma refer la distanta maxima pe care ati dori sa o parcurgeti zilnic de acasa la locul de munca, la scoala sau gradinita unde aveti copiii, la locul de antrenament sau de joaca al copilului, etc.

» Daca in strainatate statul se ocupa cu adevarat de educatia copiilor, aici incluzand si transportul lor catre scoli, la noi mai este mult de lucrat in acest domeniu.

» Ganditi-va ca aveti 2 copii pe care trebuie sa-i duceti si sa-i aduceti zilnic de la scoala cu masina. Asta inseamna mult timp pierdut in trafic daca terenul este situat departe de oras. De aceea, noi recomandam achizitionarea unui teren pentru casa la maxim 15 km de orasul in care va veti desfasura activitatile cotidiene.

» Factorii externi care va pot influenta asupra deciziei de achizitionare a terenului ar fi: pretul terenului, vecinii, starea drumului de acces, starea juridica si urbanistica a terenului, etc.

» Pretul terenului va fi mai mereu principalul factor ce va va influenta in alegerea unui teren. Foarte multi dintre noi cadem in capcana pretului mic si bucurandu-ne de “chilipir” uitam sa cerem informatiile importante legate de teren. Trebuie stiut ca un teren ieftin nu este intotdeauna si bun, si viceversa.

» Una din informatiile importante pe care ar trebui sa le verificati ar fi litigiile sau sarcinile care sunt asupra terenului. Ca exemple ar fi: terenuri care nu au fost dezbatute de catre mostenitori sau terenuri care au fost ipotecate in urma unor credite. Aceste lucruri se pot verifica cu ajutorul extrasului de carte funciara si a actelor in original asupra terenului.

» Deasemenea este foarte important sa solicitati de la Primaria in raza careia se afla terenul, un Certificat de Urbanism de informare, din care sa rezulte regimul economic, tehnic si mai ales juridic al terenului si starea acestuia din punct de vedere urbanistic: extravilan sau intravilan. De retinut este faptul ca pentru a putea incepe demararea constructiei pe un teren, acesta trebuie sa fie trecut in intravilan. Daca terenul este in extravilan, se poate trece in intravilan facand o cerere la Primarie si asteptand o reactualizare a P.U.G.-ului (Planului Urbanistic General) sau prin realizarea unui P.U.Z. (Plan Urbanistic Zonal). De retinut ca ambele variante vor implica costuri suplimentare si mult timp pierdut.

» Neverificand aceste lucruri foarte multi proprietari s-au trezit ca dupa achizitie nu au putut demara actele si lucrarile necesare realizarii constructiei dorite.

» Chiar daca toate aceste lucruri complica si lungesc procesul de achizitie al terenului, pe viitor va vor scuti de multe lucruri neplacute ce pot aparea.

» Alti factori care complica si lungesc procesul de achizitie dar sunt pentru binele vostru sunt: prezenta unui topometrist la vizualizarea terenului, parerea unui arhitect despre forma si amplasamentul terenului, natura geotehnica a terenului, regimul de inaltime si gradul de ocupare a terenului si foarte important amplasamentul fata de retelele edilitare din zona.

» Toate aceste detalii va invitam sa le cititi in urmatoarele noastre articole!

 Parerea ta conteaza

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*