Armare-cofrare-turnare stalpi

turnarea stalpilor armati ai casei

Cum se face structura de rezistenta a casei?

» In functie de tipul de structura pe care proiectantul ni l-a indicat in proiect, vom trece la etapa de armare, cofrare, si turnare a betonului in stalpi si buiandrugi. Sa incepem prin a explica notiunea de stalp armat din beton.

Ce sunt stalpii?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Stalpii din beton armat reprezinta elementele verticale structurale ce realizeaza structura de rezistenta a unei constructii cu zidarie portanta sau pe cadre.

» Stalpul unei case poate avea forme si sectiune transversale diferite, in functie de tipul constructiei, tehnologia de executie si sarcinile pe care le are de preluat, in urma calculelor efectuate de catre inginetul structurist.

» Amplasarea, armarea, cofrarea, marca betonului si modul de turnare se vor realiza doar dupa indicatiile si detaliile tehnice din proiectul tehnic, deoarece structura de rezistenta este cea mai importanta etapa din executia unei case.

Cum armam stalpii?

» Cea mai simpla metoda este sa realizati 2 “capre” din lemn pe care sa asezati barele din otel beton, apoi introduceti etrierii pozitionati conform proiect (de ex. din 20 in 20 de cm) si treceti la legarea etrierilor de bare cu sarma neagra.

» Legarea armaturii se va realiza la fiecare colt si intersectie a etrierilor cu barele din otel striat. Sa aveti grija ca diametrele barelor si etrierilor sa fie conform proiect si sa nu incurcati stalpii intre ei, in cazul in care aveti mai multe tipuri si dimensiuni.

» Deasemenea fierul trebuie sa fie curat, sa nu aiba pamant si cel mai important sa nu fie ruginit in exces sau impregnant cu materiale uleioase. De obicei fierul fasonat din fabrica este acoperit cu un strat fin de ulei care provine din procesele tehnologice de fasonare, lucru care nu este prea in regula deaorece uleiul de pe suprafata fierului nu permite betonului sa faca priza corecta, dar nu este nimic de speriat.

» O solutie des intalnita, daca achizitonati fierul gata fasonat, este sa-l cumparati mai devreme cu ceva timp si sa-l lasati in aer liber pentru a se mai “curata”, numai sa aveti grija unde il depozitati ca sa nu se “curete” de tot (ma refer la hoti). Ca idee e foarte bine sa achizitionati fierul iarna, pentru ca este mai ieftin, si sa-l lasati in gestiune la firma respectiva pana in momentul in care vreti sa va apucati de lucrari.

» Dupa ce ati asamblat carcasa, duceti armatura pe pozitie si legati-o de mustatile ce le-ati lasat iesite din fundatie, in felul acesta veti face legatura intre structura fundatiei si suprastructura casei. Atentie, sa aveti etrieri pe toata lungimea stalpului, chiar si in zona legaturilor, chiar daca la partea de suprapuneri a mustatilor cu barele stalpului o sa va incurce putin etrierii, cu rabdare si putin efort veti reusi. Daca aveti un proiect cu mansarda sau etaj iar stalpii trebuiesc sa se continuie si pe urmatorul nivel, nu uitati sa lasati mustati de legatura pentru continuarea stalpilor.

Sursa foto: petervaldivia.com

Cum cofram stalpii?

» Dupa ce ati pozitionat carcasele stalpilor pe pozitie conform proiect, veti trece la etapa de cofrare a stalpilor. Cei mai importanti factori la cofrarea stalpilor sunt:

  • verificarea verticalitatii;
  • montarea distantierilor intre cofraj si armatura astfel ca betonul sa acopere complet structura stalpului;
  • realizarea de ferestre de turnare in cofraj pentru stalpi inalti, deoarece turnarea betonului de la o inaltime mai mare de 1,5 metri nu este indicata (apar segregari ale betonului);
  • verificarea atenta a rezistentei si etanseitatii cofrajului pentru a nu avea neplacerea de a se umfla sau rupe;
  • iar inainte de a inchide cofrajul vom verifica ca partea de jos a stalpului sa fie curata si sa nu prezinte pamant sau alte materiale care ar putea influenta calitatea lucrarilor.

» Cofrajele pot fi atat din lemn cat si metalice prefabricate, in functie de posibilitatile voastre financiare.

Cum turnam stalpii de beton?

» Dupa ce armaturile au fost pozitionate si cofrajele facute si verificate putem trece la etapa de turnare.

» Turnarea se va realiza din partea de sus a cofrajului si se poate realiza atat manual (la galeata) sau cu cifa. In ambele cazuri este bine ca inainte de realizarea sau comandarea betonului, sa faceti un mic calcul pentru a vedea cati metri cubi de beton aveti nevoie:

Volum beton = (Arie sectiune stalp) x (Inaltime stalp) x Numar de stalpi

» Deoarece lucrul la inaltime cu betonul este destul de greu si epuizant (d.p.d.v fizic), noi va recomandam sa-l turnati cu cifa, dar indiferent de solutia pe care o adoptati, turnarea betonului in stalpi trebuie sa fie continua, fara rosturi, iar vibrarea acestora este esentiala, indiferent ca o veti face cu scule automate sau manual, important este ca masa de beton din interiorul stalpului sa fie bine vibrata pentru ca armatura sa fie inglobata perfect in beton. Mare atentie la vibrarea manuala, aveti grija ce ciocan folositi pentru a bate in cofraje si cat de tare il folositi, pentru a nu deterioara rezistenta cofrajului care ar putea duce la ruperea acestuia si inevitabil scurgerea betonului din el.

» Dupa 3-4 zile de la turnare veti trece la decofrarea stalpilor, decofrare care se realizeaza cu grija pentru a nu rupe muchiile stalpilor sau a strica cofrajele de care veti mai avea nevoie si in urmatoarele etape. Dupa decofrare, in cazul temperaturilor ridicate de afara, va trebui ca tot timpul sa pastrati o umiditate constanta a betonului timp de cateva zile, in acest fel betonul uscandu-se normal, fara riscul aparitiilor de fisuri, cum apar deobicei in cazul uscarii fortate a betonului.

 



3 Comments

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.