Bazin vidanjabil sau fosa septica?

Ce solutie sa alegem: bazin vidanjabil sau fosa septica?

» Multi dintre voi, cei care nu aveti posibilitatea de racordare la reteaua de canalizare a locuintei, v-ati pus aceasta intrebare de nenumarate ori: Ce sa alegem o fosa septica sau un bazin vidanjabil?

» Vom incerca in urmatorul nostru articol sa va expunem avantajele si dezavantajele celor doua sisteme de rezolvare a problemei canalizarii.

» Sa incepem prin a explica ce inseamna fiecare in parte:

Ce este un bazin vidanjabil?

» Un bazin vidanjabil este un bazin realizat din pereti din beton, de preferinta cu pereti armati pentru a se evita prabusirea zidurilor, care, atunci cand este umplut, necesita vidanjare. Acest sistem de rezolvare a problemei canalizarii, este unul din cele mai intalnite, datorita faptului ca este usor de realizat, nu contravine legilor in vigoare, acesta find etans si necontaminand mediul inconjurator si destul de ieftin de construit. In schimb cand vorbim de costurile de exploatare, acestea se ridica, datorita faptului ca necesita o vidanjare destul de frecventa.


» Deasemenea in momentul vidanjarii se va crea un disconfort olfactiv datorita mirosurilor neplacute ce vor fi generate in procesul de vidanjare, mirosuri ce vor disparea deabia in cateva zile, mai ales in anotimpurile calduroase.

» O alta problema ar fi spatiul pe care il ocupa o astfel de fosa vidanjabila, acestea realizandu-se de dimensiuni mari pentru ca beneficiarul sa o poate vidanja mai rar, in schimb trebuie luat in calcul ca o masina de vidanjare poate incarca maxim 9mc de apa uzata, deci pentru a reusi sa goleasca o fosa intreaga,va trebui sa faca mai multe transporturi, asta insemnand inevitabil mai multi bani.

» Acest sistem este o solutie conforma cu legea, doar ca unii dintre noi, din cauza costurilor ridicate de vidanjare, “uitam” sa hidroizolam peretii, ba chiar mai mult, mai dam si niste gauri in peretii si fundul fosei, ca apa, sa se inflitreze si sa scapam de vidanjarile dese.

Ce este o fosa septica?

» Fosa septica reprezinta un bazin realizat din 2 camere cu pereti etansi, in prima camera realizandu-se decantarea apei, aceasta avand si fundul etans, iar in cea de-a doua, fara fund, se va realiza infiltrarea in sol a apei decantate.

» Pentru o dispersare mai buna a apei tratate se poate realiza un camp de dren realizat din conducte montate in santuri cu orificii la partea inferioara astfel incat apa sa se poata inflitra mult mai repede si mai usor.

» Si acest sistem necesita vidanjare din cand in cand, dar este o solutie mai buna decat fosa vidanjabila, datorita faptului ca o parte din apa decantata se infiltreaza in sol neafectand panza freatica.

 1 Comment

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*