Calculator necesar termic

Ce este necesarul termic?

» Necesarul termic al unei incaperi, este cantitatea totala de energie pe care o instalatie de incalzire trebuie sa o produca si sa o furnizeze intr-o incapere in asa fel incat sa asigure confotul termic dorit de beneficiar la interior.

Cum se calculeaza necesarul termic al unei camere?

» Mai jos va prezentam un calculator pentru a afla necesarul termic al incaperilor casei voastre. Completati toate datele si apasati butonul Calculeaza.
Calculator Necesar Termic

Calcul Necesat Termic

Calcul necesar termic

Date Generale
Localitate
Orientare Incăpere
Izolatie imobil
Suprafata vitrata
Pozitionarea in imobil
Temperatură Incăpere [˚C]
Date Geometrice
Lungime [m]
Lătime [m]
Inăltime [m]
Pereti spre exterior
Arie Vitrata [mp]
Necesar Caldura [W] :Care sunt parametrii de care depinde calculul corect a necesarului termic?

 • primul parametru pe care trebuie sa-l definim este localitatea in care se afla constructia. In functie de localitatea in care se afla imobilul se va selecta automat temperatura climatica specifica acelei zone. Una este sa ai casa la Constanta (unde temperaturile in timpul iernii sunt blande) si alta este sa ai casa in Miercurea Ciuc (unde temperaturile scad drastic in sezonul rece);
 • un alt parametru este orientarea camerei fata de punctele cardinale, fiind cunoscut faptul ca incaperile orientate spre Nord sunt mai friguroase;
 • izolatia casei este deasemenea importanta in calculul necesarului termic, o casa izolata necesitand un necesar termic mult mai mic;
 • geamurile sunt zonele prin care se realizeaza cele mai mari pierderi termice daca nu sunt de calitate;
 • pozitionarea incaperii in imobil;
 • temperatura care se doreste in incapere (aceasta diferind in functie de functiunea camerei respective: nu vom dori aceasi temperatura in baie ca si in dormitor);
 • si nu in ultimul rand dimensiunile incaperii.

10 Comments

 1. Super calculatorul. Bate perfect cu ce mi-au recomandat cei de la Romstal. Cei de la Dedaman au cam balbait-o cu calculul cand am fost la raion…

  • Ne bucuram ca v-a fost de folos. Tinem sa precizam faptul ca algoritmul de calcul folosit este in armonie cu normativele in vigoare.

 2. Casa mea unde s-o incadrez?
  😀
  Am facut de curiozitate calculul pentru incalzire aici, asimiland toata casa unei sngure camere, la Petrosani (locatie aproximativa), si rezultatul este 12kW (casa are 7m x 11m, 6 metri inaltime)
  Casa mea are de fapt puterea necesar (pierderi) in ianuarie cca 1,7 kW, in conditiile in care este in munti la 700m altitudine.

  • Calculatorul prezentat in articolul de mai sus are menirea de a face calcule mai precise, pe fiecare camera in parte, in acest fel putand dimensiona corect radiatoarele pentru incalzire. Dupa aceea adunati toate camerele si veti obtine un necesar termic total al casei.
   Daca nu doriti sa faceti un calcul asa de aprofundat, puteti face urmatorul calcul:
   7m x 11m x 6m= 462mc
   462mc x 50w = 23,1KW
   Acesta este un calcul mai simplu pe care il fac instalatorii atunci cand dimensioneaza puterea unei centrale. La acest calcul se mai adauga si aportul pentru apa calda menajera plus un coeficient de corectie si rezulta puterea centralei.

 3. Buna ziua,

  Am facut un cacul termic cu ajutor calculatorului dvs,si sunt multumita de rezultat.
  Sunt in curs de achizitionarea a unui termosemineu pe peleti de 24kw Bretta Pellet, pe care as dori sa-l folosesc atat pentru ACM cat si pentru caldura pt o locuinta cu dimensiunile de 12*9*2.3m. Persoana care mi-a recomndat termosemineul mi-a facut un calcul termic doar pe radiatoare foarte mari, a caror putere insumata a ajunge la 20kw (restul de 4kw se pierd in functionare emanând caldura in camera unde este amplasata) , desi din dimensiunile casei necesarul termic este de maxim 12kw,restul de kw as vrea sa-i folosesc pt ACM, pt a ajunge la cei 20 kw ai termosemineului.
  Rugamintea mea este daca imi puteti da un sfat in dimensionarea corecta a radiatoarelor astfel incat sa am si caldura si ACM, dar daca la un momentdat vreau sa folosesc termosemineul numai pt caldura, acesta sa aiba tot randament maxim.
  Multumesc

  • Dintr-un calcul simplu volumul locuintei dvs. ar fi urmatorul:
   12m x 9m x 2.3m = 248.4mc
   248.4mc x 50W = 12.42KW
   La un necesar de 50W pe metru cub de aer incalzit va rezulta o putere necesara de incalzire a centralei de 12,42KW. Deci un termosemineu de 24KW va este arhisuficient atat pentru incalzire cat si pentru prepararea apei calde menajere. Un boiler de 150-200 de litri va este suficient. In ceea ce priveste radiatoarele, la incalzirea pe lemne sau peleti, recomandam sa folositi radiatoare cu o gama mai mari fata de ce reiese din calcul, deoarece veti merge cu temperaturi mai mici prin instalatie si atunci o suprafata radianta mai mare va este in avantaj. Deasemenea va recomandam folosirea capurilor termostatate pentru radiatoare

 4. Buna ziua,
  Daca rezultatul calculelor pentru o camera este 2000 W / 2KW inseamna ca am un consumu de energie de 2KWh , deci intr-o zi as putea consuma 48KWh ?

  • Daca veti incalzi camera incontinuu, da veti consuma 48kw, DAR in realitate nu veti consuma atat.
   Ca sa intelegeti va dam urmatorul exemplu:
   Aveti un calorifer(radiator) electric dotat cu termostat de temperatura cu o putere de 2kw/h si doriti sa incalziti un dormitor de la 18 la 22 de grade celsius. Caloriferul va functiona 2-3 ore pana va reusi sa incalzeasca camera apoi se va opri, si va reporni doar in momentul in care temperatura din camera va incepe iar sa scada. In medie ar trebui sa functioneze undeva la 8 ore pe zi. Conteaza foarte mult si de temperatura de afara, geamuri si cat de izolata este camera.
   Calculatorul va ajuta sa calculati necesarul termic al unei camere. Daca veti pune un radiator subdimensionat acesta nu va face fata sa incalzeasca incaperea dorita.

   • Ok, inteleg ca acest calculator este pentru a dimensiona caloriferele. Eu incercam sa estimez consumul. Ar fi interesant un calculator de consum care sa tina cont de o temperatura medie exterioara, temperatura necesara interioara si de grosimea/materialul zidului a materialului de izolatie si grosimea acestuia, tipului de termopan, etc. Astfel s-ar putea mai usor sa se estimeze randamentul si sa se compare diferite sisteme de izolatie si de incalzire.

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*