Ce legume plantam in gradina?

Alegerea speciilor si soiurilor de legume

» Legumele reusesc sa se dezvolte destul de bine pe intreg cuprinsul tarii noastre intrucat peste tot in gradinile din jurul locuintelor li se pot crea conditii din cele mai favorabile. Prin imbinarea judicioasa a culturilor pe terenurile din jurul caselor se pot obtine productii insemnate din cele mai variate legume care pot acoperi nevoile de consum ale familiei pe tot timpul anului. In mod obisnuit gradina de legume din jurul casei se organizeaza separat.

» In raport cu suprafata rezervata special pentru cultura legumelor vom putea cultiva mai multe sau mai putine specii. Atunci cand dispunem de prea putin teren vom cauta ca de pe fiecare portiune de pamant sa scoatem cel putin doua recolte de legume pe an, si vom rezerva in primul rand loc pentru acele culturi pentru care gospodaria are zilnic nevoie: marar, patrunjel, leustean, ceapa verde, spanac, salata, fasole oloaga, fasole grasa, mazare pitica, morcov, rosii si altele. In cazul unor suprafete mai mari de teren vom cauta sa producem toate legumele de care are nevoie familia. In acest caz, primul loc in gradina se va da cartofului ca produs alimentar de baza in hrana omului. De asemenea pe langa legumele de prima ne-cesitate amintite mai sus, un loc important in gradina vor trebui sa-l ocupe varza timpurie si de toamna, castravetii si dovleceii, ardeii si vinetele, usturoiul si ceapa uscata.

» Marimea gradinei de legume depinde de nevoile gospodariei. In medie pentru aprovizionarea unui membru al familiei cu legume si cartofi se socoteste a fi suficienta suprafata de 100 mp. Suprafata pentru fiecare cultura legumicola in parte poate fi mai mare sau mai mica dupa posibilitati si trebuinte.

» In urmatorul tabel va prezentam speciile de legume ce pot fi cultivate, precum si datele necesare pentru cultura lor pe o suprafata de 100 mp.
Repartizarea a 100 mp de teren intre culturile de legume si productiile ce se pot obtine:

» In tabel, pentru unele din suprafete s-au prevazut cate doua sau trei culturi. Prima planta [a] se seamana primavara timpuriu si numai dupa ce aceasta se recolteaza se seamana sau se planteaza cultura a doua [b] sau [c]; din aceasta cauza suprafetele care arata culturile din etapa a doua sunt trecute in paranteza.

» Pentru a veni în ajutorul celor interesati recomandam cele mai bune soiuri de legume ce trebuie cultivate in gradina:

  • Fasole oloaga:
    • Fideluta verde, Fideluta galbena, Muntele de aur, Saxa, Record, Conserva;
  • Fasole urcatoare:
    • Grasa cu pastaia galbena lata, Grasa cu pastaia verde de munte, Grasa de Transilvania;
  • Mazare pitica:
    • Minunea Americii, Timpuria de Mai, Lincoln;
  • Dovlecei:
    • Unguresti, Dovlecei fara vrej”, de Constantinopol;
  • Castraveti:
    • Cornisori, Rusesti, Lungi, de Tulcea, Senzatia;
  • Morcovi:
    • Carotte de Paris, de Nantes, Cartel;
  • Sfecla rosie:
    • Turtita de Egipt, Eclips, Lunga de Erfurt, Corr de bou, Bordeaux;
  • Patrunjel radacini:
    • Zaharat, Tarziu cu radacina lunga, Bulgaresc;
  • Ridichii de luna:
    • Saxa, Rosie cu varful alb, Jumatate rosie-jumatate alba, Turturi de gheata;
  • Salata capatani:
    • Incapatanata, De Lovrin, Regele de mai, Urechiuse, Polul Nord;
  • Spanac:
    • Viroflay, Matador, De Rostov;
  • Rosii:
    • California, Micado, Olandeze, Tiganesti, Lucullus, Portocale, Inima de bou;
  • Vinete:
    • Delicates, Bucurestean, Lungi de impanat;
  • Ardei gras:
    • Kalinkov, Citron-Kalinkov, Ideal, Urias de California, Bulgaresc;
  • Ardei lungi:
    • Cornul caprei, Trompa de elefant, Teaca de Plovdivl
  • Cartofi:
    • Galben timpuriu, Viola, Roz de vara, Sapunari, Gulbaba.

 

Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie



Parerea ta conteaza

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*