Productie fructe 1000 mp

Ce productie de fructe putem avea de pe 1000 mp?

» Pentru orientarea cultivatorilor in alegerea speciilor de pomi si arbusti fructiferi, in tabelul de mai jos va prezentam numarul speciilor care se pot planta pe 1.000 mp in functie de regiune, deal sau campie, precum si productiile minime de fructe ce se pot obtine.

» Din tabel se poate vedea ca printr-o alegere chibzuita a speciilor de pomi si arbusti fructiferi pe o suprafata de aproximativ 1.000 mp se pot recolta anual 800-1000 kg fructe ceea ce este pe deplin suficient pentru acoperirea nevoilor unei numeroase familii, ramanand si o importanta cantitate pentru vanzare. La calcularea acestui exemplu am socotit o productie mijlocie, insa daca ingrijim bine pomii, atunci numai de pe 500 mp cu un numar pe jumatate de pomi se poate obtine aceeasi recolta ca cea aratata mai sus.

» In ceea ce priveste alegerea soiurilor de diferite specii, va trebui sa chibzuim in asa fel ca ele sa aiba coacerea la date diferite pentru satisfacerea nevoilor de consum ale familiei pe un interval de timp cat mai indelungat. Aproape toate speciile de pomi au soiuri care se coc la intervale diferite. Pepinierele autorizate sau ale gospodariilor agricole de stat de unde se pot procura pomi, produc cele mai nobile specii si soiuri de pomi aclimatizati in zonele de deservire. Sfatuindu-ne cu agronomii si pomicultorii locali urmeaza sa alegem soiurile corespunzatoare fiecarei gradini, tinand seama de conditiile locale si dorintele fiecarui gospodar.

» Pentru a usura alegerea dam mai jos cele mai valoroase soiuri de pomi si arbusti fructiferi adaptate la conditiile climaterice pe zone si in ordinea coacerii fructelor:

Zona dealurilor

» Pentru aceasta zona se recomanda urmatoarele soiuri de pomi si arbusti fructiferi:

  • Mar:
    • Soiuri de vara: Astrahan alb, Roz de Virginia;
    • Soiuri de toamna: Parmen auriu, Gravennlein, Renet de Landsberg;
    • Soiuri de iarna: Cretesc, London Pepping, Jonathan, Domnesc, Patul, Frumos de Boskoop, Renet de Canada, Renet de Champagne.
  • Par:
    • Soiuri de vara: Favorita Iul Clapp, Williams, Sant-iliesti, Zaharoase de vara, Orzesti;
    • Soiuri de toamna: Untoasa Bosc, Ducesa de Angouleme, Untoasa Diel;
    • Soiuri de iarna: Cure, Contesa de Paris, Untoara Hardenpont, Decana de iarna.
  • Prun:
    • Soiuri de vara: Nectarine rosii, Renclod verde, Renclod Althan;
    • Soiuri de toamna: Tuleu gras, Grasa romaneasca, Vinete romanesti, Anna Spath, Agen.
  • Cais:
    • Timpurii de Arad, Cea mai buna de Ungaria, Faxa rosie, Luizet, Paviot, Tarzii de Bucuresti.
  • Piersic:
    • Floare de mai, Amsden, Raza de soare, Lolo.
  • Cires:
    • Cea mai timpurie, Ramon Oliva, Germersdorf, Boanbe de Cotnari, Pietroase negre.
  • Visin:
    • Spaniole, Mocanesti, Crisana.
  • Agris:
    • Muntenesti, Triumf alb, Triumf rosu, Victoria, Rosie cu fructul mare.
  • Coacaz:
    • Rosu de Olanda, Rosu de Versailles, Alb de Versailles, Alba de Olanda, De Neapole, Urias de Boskoop, Goliath, Productiva lui Lee.
  • Zmeur:
    • Malboro, Productiv, Engleza, Progres.
  • Capsun:
    • Laxton, invingator, Jucunda, Creasta cocosului, Comsomoloa.

Zona de campie

  • Mar:
    • Soiuri de vara: Astrahan alb, Astrahan rosu, Clar alb, Roz de Virginia;
    • Soiuri de toamna: Gravenstoin, Parmen auriu.
  • Par:
    • Soiuri de vara: Favorita lui Clapp, Williams;
    • Soiuri de iarna: Cure (Popeasca).
  • Prun:
    • Soiuri de vara: Renclod verde, Renclod Althan;
    • Soiuri de toamna: Tuleu gras, Vinete romanesti, Anna Spath, Renclod auriu, Agen.
  • Cais:
    • Timpurii de Arad, Cea mai buna de Ungaria, Falca rosie, Luizet Paviot, Ananas, Tarzii de Bucuresti.
  • Piersic:
    • Floare de mai, Amsden, Raza de soare, Lolo, Elberta.
  • Cires:
    • Cea mai timpurie, Ramon Oliva, Pietroase, Napoleon, Pietroase de Leordeni, Germersdorf, Rosii de Dobra.
  • Visin:
    • Timpurii engleze, Spaniole, Crisana, Mocanesti, Turcesti.

Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie



Parerea ta conteaza

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*