Cea mai buna centrala termica in condensatie!

Care este cea mai buna centrala termica in condensare?

Intrebare de la: Liviu Teodorovici pe adresa redactiei

“Buna ziua.

Dupa lupte grele cu actele, aprobarile de la vecinii care nu sunt acasa si firma de bransament gaz, am primit promisiunea ca saptamana viitoare voi avea gazul montat si in maxim inca o saptamana si contorul pus. Cei care-mi monteaza gazul mi-au sugerat sa montez o centrala murala in condensare de 24KW de la Immergas. Ei zic ca ar fi buna dar datorita neseriozitatii lor de pana acum nu prea imi mai inspira incredere sfaturile lor. Si am zis sa cer si sfatul vostru si eventual si al cititorilor acestui site, pentru ca banuiesc ca majoritatea dintre voi aveti centrale si ma puteti sfatui pe bune ce ar fi mai bine pentru un apartament cu 3 camere. Pana acum am stat intr-un apartament cu 2 camere care l-am incalzit cu o centrala simpla Ferolli de care nu prea am fost multumit. Se strica cate ceva in fiecare an, ba placa, ba circuitu. Acum vreau ceva bun, nou si neaparat cu condensare pentru ca am inteles ca imi va reduce si costul cu gazul lunar. Va multumesc anticipat pentru sfaturi!!!

Raspunsul redactiei:

» Buna ziua. In primul rand este foarte bine ca v-ati gandit la o centrala termica in condensare, centrala ce foloseste cea mai moderna tehnologie in sistemele de incalzire. Principiul de functionare a centralelor termice in condensatie este acela ca vaporii de apa din gazele arse vor condensa la nivelul schimbatorului de caldura al centralei iar apoi energia recuperata din condens este folosita si aceasta sub forma de caldura in sistemul de incalzire, asigurand astfel un randament marit, superior centralelor murale clasice, de pana la 109%, acesta fiind un randament raportat la puterea calorifica inferioara a combustibilului gazos.

» O centrala in condensare va aduce facturi de gaz mult mai mici in posta sau email, dar trebui tinut seama de faptul ca si investitia initiala este una mai mare, atat in centrala cat si in radiatoare (calorifere).

De ce vor costa radiatoarele mai scump in cazul unei centrale pe gaz in condensare?

» Simplu, din cauza urmatorului motiv: pentru ca centrala noastra sa poata condensa vaporii de apa, ea va trebui sa tina agentul termic la un maxim de 500C. Cu cat agentul termic din centrala creste cu atat condensul va scadea si cu el odata si randamentul acesteia. Din fisele tehnice puse la dispozitie de catre furnizori realizam faptul ca o centrala termica in condensare, cu agentul termic la 70-800C, functioneaza la un randament identic cu o centrala pe gaz cu ardere clasica. Deci cum ar veni ati dat bani in plus degeaba pentru condensare.

» Asadar pentru ca centrala sa poata functiona in condensare va trebui sa folosim agent termic scazut. Facand acest lucru, dimensionarea radiatoarelor va trebui suplimentata cam de 1,5ori fata de cazul unei centrale care foloseste agent termic ridicat. Defapt se va aplica dimensionarea radiatoarelor ca in cazul cazanelor pe lemn. Folosind radiatoare mai mari, este evident ca va creste si costul investitiei sistemului de incalzire.

Ce centrala termica in condensare sa aleg?

» Dupa ce am vazut ca o centrala in condensare este mai performanta fata de una cu ardere clasica, ajungem la cea mai grea intrebare: ce centrala sa alegem? Sunt foarte multe marci pe piata, unele cu renume, altele mai noi, toate vanzand acelasi produs: Centrala termica in condensare. Dar si acestea au niste proprietati cu ajutorul carora putem face o diferentiere intre ele. Sa o luam pe rand:

1. Firma-Brandul:

2. Materialul din care este realizat schimbatorul de caldura – recuperatorul de caldura:

 1. Inox;
 2. Aliaj Aluminiu- Siliciu;
 3. Otel inoxidabil;
 4. Cupru cu lamele din inox.
 5. Alte aliaje.

3. Randamentul: cu cat este mai mare cu atat mai bine, dar atentie la fisele tehnice, de verificat la ce puteri calorice nominale declara producatorul ca este garantat acel randament.

 • se va lua in calcul randamentul la temperaturi scazute ale agentului termic: 30-500C;
 • si la temperaturi ridicate ale agentului termic: 60-800C.

» Castig de cauza va avea centrala cu cei mai buni parametri ai randamentului la puterile calorice nominale declarate in fisele tehnice.

4. Raportul de modulare al centralei

» Puterea minima a unei centrale este data de raportul de modulare. Ce este raportul de modulare? Este capacitatea centralei de a-si diviza puterea de functionare in asa fel incat sa poata oferi un minim de putere garantat in functie de cerintele voastre.

» Mai pe romaneste: sa luam de exemplu cazul centralei Ariston Alteas One care are un raport de modulare de 1:10 si Motan KDens cu un raport de 1:4, ambele cu o putere de 24kw.

Daca pe timp de primavara am avea nevoie pentru incalzire de un necesar de caldura de 3-4Kw, centrala Motan nu va putea sa ne ofere decat un minim de 24:4 = 6kw, consumand 2-3kw in plus fara ca noi sa avem nevoie de ei.

In schimb centrala Ariston Alteas One, avand un raport de modulare de 1:10, va putea sa ne satisfaca cerinta incepand de la un minim de 24:10 = 2,4kw.

» Centralele termice in condensare cu un raport de modulare care sa permita o putere cat mai mica generata, vor aduce utilizatorului un control asupra centralei cat mai exact, acest lucru rezultand intr-un consum mai mic de gaz si facturi mai mici la incalzire.

5. Automatizare si conectivitate:

» Centralele pot fi comandate si programate cu ajutorul unor termostate cu fir sau termostate wireless sau, mai nou, acestea pot avea conectivitate inteligenta, cu termostat incorporat ce poate fi programat cu ajutorul unei aplicatii de telefon mobil.

» Deasemenea centralele mai noi beneficiaza de functii de autodiagnoza si autoreparare in cazul unor erori software.

6. Nivelul de zgomot produs

» Daca centrala este montata la interiorul unui apartament, acest lucru poate reprezenta un factor destul de important, mai ales noaptea cand dormi.

» Mai nou producatorii de centrale au integrat in sistemul de incalzire amortizoare de zgomot optimizate pentru o functionare cat mai silentioasa, cum ar fi cazul centralei Ariston Genus One 24.

7. Garantia

» Este lesne de inteles ca o centrala cu o garantie cat mai mare va fi o alegere favorabila pentru noi, doar cu mentiunea ca, conditiile de garantie trebuie foarte bine citite si analizate pentru a nu avea surprize atunci cand vom avea nevoie de service.

» La momentul de fata cea mai mare garantie de pe piata este de 7 ani si se regaseste la modelul Ariston Alteas One Net.

8. Pretul

» Si nu in ultimul rand…pretul este un factor de care majoritatea tinem cont atunci cand achizitionam un produs. Insa trebuie sa realizam ca un produs bun nu poate fi si ieftin iar investitia intr-un sistem de incalzirea a locuintei este o investitie pe lunga durata si care trebuie facuta cu cap.

 Concluzie:

» Dupa cele enumerate mai sus sfatul nostru ar fi sa faceti un raport foarte bun intre nevoile dvs.  – calitate – pret – garantie si sa alegeti varianta cea mai pretabila pentru situatia dvs.

» Daca ar fi dupa noi, dupa analize, balante intre performanta-pret-calitate-fiabilitate-garantie, si multe recenzii analizate, am selecta intr-un top 3 final centralele: Ariston – Viessman – Buderus, dar asta este simpla noastra concluzie fiecare avand dreptul la orice alta opinie pe care speram sa ne-o impartasiti si noua in sectiune de comentarii de mai jos.

Update:

» Pentru a vedea mai usor care sunt optiunile voastre in materie de centrale termice in condensare am realizat si un clasament al acestora, asa ca SPOR LA VOT!

TOP CELE MAI BUNE CENTRALE TERMICE IN CONDENSARE

Care este cea mai buna centrala termica in condensare?


14 Comments

 1. Eu caut o centrala pentru incalzirea in pardoseala. Firma care a executat lucrarea de incalzire sunt reprezentanti bosch. Inca nu am ales centrala. Recomandare lor initiala a fost o centrala in condesare bosch de 24kw. Acum mi-au recomandat o centrala in condesare mai mare si cu un boiler incorporat. Este clar ca voi opta pentru o centrala cu boiler, lucru ne mentionat in articol ce face direct referire la confort (putem folosi baia si bucataria fara ca cel de la dus sa sufere) si la costurile legate dupa mine de marele consumator- apa calda.

  • Este adevarat. Nu am mentionat acest aspect deoarece la apartamente, ca in cazul lui Liviu care ne-a adresat intrebarea, nu se prea preteaza centralele cu boiler incorporat. In schimb banuiesc ca dvs. doriti o centrala pentru o casa, iar la casa este cu totul alta discutie. Cati metri patrati doriti sa incalziti si o alta intrebare ar fi daca incalzirea o faceti integral doar cu incalzire in pardoseala sau combinat cu radiatoare in functie de camere?

 2. Buna ziua! Sint”nou “pe pagina dv. Va rog sa-mi spuneti care este adincimea minima a fundatiei pentru o casa cu etaj,cca.120mp,caramida porotherm 300 . Ce tip de centrala termica i-mi recomandati ?

  • Adancimea minima de fundare a unei case este data in functie de mai multi factori, cum ar fi zona in care se construieste casa, natura terenului, greutatea casei, etc. Noi va indicam sa consultati un inginer structurist care sa va calculeze exact adancimea de fundare cat si gradul de armare a fundatiei.
   In ceea ce priveste centrala termica, conteaza foarte mult ce volum de aer trebuie sa incalziti si cat de bine este izolata casa. La o casa de 120mp, cu o inaltime a camerelor de 2,6m, ar rezulta: 120mp x 2,6m x 50W/mp = 15.6KW plus aportul pentru apa calda menajera, o centrala de 24KW in condensare v-ar fi suficienta.

 3. Salut,am o centrala BAXI 240fi si as vrea sa o schimb are cam 13 ani,am apartament 4 camere in jur de 100mp,termopane,izolat partial ce centrala recomandati. Va Multumesc

 4. Buna seara.Locuiesc intr-un apartament de bloc la parte.am o centrala termica de perete cu evacuare la cos blocul fiind vechi si avand cos de la fostele sobe de teracota pe gaz.Centrala este Romstal(Brava) de 24kw si functioneaza din 1998.Acum are unele perioade cand se supraincalzeste cazanul si atunci da jos si nu mai porneste nici apa calda.Nu am gasit un instalator care sa imi dea o explicatie de ce se opreste.Sau mai bine zis de ce se supraincalzeste .Intrebare;in cazul in care va trebui schimbata una in condensatie va mai avea voie la cos cu evacuarea?Anticipez raspunsul;NU!

  • Centralele termice cu tiraj fortat in condensatie se bazeaza in mare parte pe acelasi principiu ca si centralele clasice cu tiraj fortat. Diferenta consta in faptul ca acest tip de centrala cu tiraj fortat in condensatie este dotata cu un recuperator de caldura ce este montat pe kitul de evacuare a gazelor arse, acest recuperator preia o parte din energia emanata de gazele arse si o refoloseste pentru incalzirea apei.
   Deci in principiu puteti racorda cosul centralei in acelasi loc ca si pana acum.
   Singura chestie este ca la centrala in condensare va trebui sa ii prevedeti o scurgere la canalizare pentru evacuarea condensului…

 5. am 2 centrale wiessman pe lemne cu gazeificare de 6ani de40kw si una in condensatie de 33kw pusa in vara trecuta. sunt f multumit de ele ca randament ,fiabilitate la cea pe lemn si silentioase. le recomand cu caldura.casa este f bine izolata si daca merg pe lemn ard cam 10-12m steri lemn esenta tare pe iarna. in dec. am mers pe gaz si am consumat 230mc.

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*