Centrala in condensatie sau clasica?

centrala termica clasica sau in condensatie

Centrala termica in condensatie sau clasica?

» Termenul de centrala termica este cunoscut in randul utilizatorilor casnici. Mai putin cunoscut este tipul acestora si modul de functionare. O centrala termica se compune din cazan de incalzire, boiler pentru apa calda menajera si accesorii. In ultimul timp se discuta tot mai mult de cazanele in condensatie si nu toata lumea intelege aceasta tehnologie.

Care este principiul de functionare al tehnologiei condensatiei?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In timpul arderii se formeaza vapori de apa prin combinatia hidrogenului continut de gaze cu oxigenul din aer. In cazul cazanelor clasice, energia termica a acestor vapori se pierde. Cazanele in condensatie utilizeaza aceasta energie, directionand vaporii de apa spre interiorul cazanului si apoi ii condenseaza, obtinand caldura. Practic condensarea este opusul evaporarii. Cazanele conventionale elimina acesti vapori de apa, ducand la pierderi de energie.

» Totusi, decizia de a achizitiona un tip de cazan sau altul este influentata de experienta prietenilor si familiei, dar si de firmele de instalatii. Intotdeauna ne gandim la valoarea investitiei si la costurile cu energia consumata, dar foarte importante sunt: calitatea, randamentul, costurile cu intretinerea, durata de viata a echipamentului ales, dar si impactul asupra mediului.

Avantajele unui cazan in condensatie fata de unul conventional:

» Consum redus de gaz: cazanul in condensatie consuma cu aproximativ 35% mai putin decat ecel clasic.

» Randamentul energetic: Cazanele in condensatie ajung la un randament de circa 109%, fara de 94% precum in cazul celor clasice. Tocmai tehnologia condensatiei creaza aceasta diferenta.

» Durata de viata: durata de viata estimata de producatori a unui cazan in condensatie este de circa 15 ani fata de 10 ani in cazul celor clasice, dar totusi cazanele in condensatie pot ajunge si la 25 ani de functionare. Toate acestea depind si de modul de exploatare.

» Impactul asupra mediului: impactul negativ asupra mediului este mai redus tocmai datorita tehnologiei condensatiei.

» Pe langa toate acestea trebuie sa mentionam si alte avantaje, precum: calitatea materialelor utilizate (mult mai ridicate in cazul cazanelor in condensatie), tehnologia inovatoare in continua dezvoltare, designul mult mai atractiv.

» Un dezavantaj al cazanelor in condensatie poate fi costul mai ridicat al investitiei initiale, dar totusi costul in exploatare va fi mai redus, valoarea facturii de gaz fiind mai mica cu pana la 35%.

» De asemenea trebuie sa tinem cont de normativele Directivei ErP, aparuta ca urmare a obiectivelor Uniunii Europene privind protectia mediului), care au intrat in vigoare incepand cu septembrie 2015. Asta inseamna ca doar cazanele in condensatie sunt conforme cu reglementarile acestei directive. Dar nu este suficient ca un cazan sa utilizeze tehnologia condensatiei, trebuie avut in vedere si clasa de eficienta energetica.

» Hoval a initiat cercetarile privind tehnica de ardere in condensatie inca din anul 1984, iar rezultatul s-a vazut prin schimbatorul de caldura Hoval aluFer®. Eficienta energetica, economia de costuri si durata de viata indelungata sunt numai cateva dintre avantaleje unei intregi generatii de sisteme cu arzatoare in condensatie care au intrat pentru prima data in productia de serie in anul 1994. Astazi tehnologia condensatiei este reprezentata cu succes de varful de lance al cazanelor Hoval: UltraGas. Acesta este un cazan de pardoseala in condensatie de mare eficienta (de pana la 109%), avand o gama de puteri in intervalul 15 – 2000 kW si cu clasa energetica “A”.

» In ceea ce priveste tehnologia condensatiei pentru domeniul rezidential Hoval propune doua echipamente:

1. UltraGas, cazan de pardoseala in condensatie, cu urmatoarele avantaje: randament de pana la 109%, clasa de eficienta energetica “A”, reducerea emisiilor de CO2 cu pana la 90 tone/an, echipat cu sistemul de control TopTronic E. Acesta este primul sistem de control care permite reglarea temperaturii in functie de prognoza meteo (cu ajutorul unei conexiuni la internet). Pe piata exista sisteme cu senzor de temperatura exterioara, dar eficienta acestora este mai scazuta. Pe langa reglarea temperaturii in functie de prognoza meteo, TopTronic E prezinta si alte avantaje: setarea temperaturii ambientale in functie de obiceiurile dvs zilnice, acces la sistem de oriunde aveti o conexiune la internet, alerta in cazul in care sistemul are o eroare, posibilitatea interventiei de la distanta a tehnicianului de service in cazul existentei unei erori de functionare, interfata usor de utilizat. Totodata, cu ajutorul sistemului de control TopTronic E se pot adauga ulterior si alte echipamente. UltraGas este recomandat pentru casele unifamiliale sau sistemelor centralizate de incalzire in cazul blocurilor de apartamente datorita spatiului necesar instalarii.

2. TopGas, cazan mural in condensatie, cu clasa de eficienta energetica “A”, emisii scazute, eficienta cu 15% mai mare decat in cazul cazanelor murale traditionale, posibilitatea echiparii cu sistemul de control TopTronic E, recomandat in cazul apartamentelor individuale.

2 Comments

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.