Cum se face o afumatoare?

Cum se construieste o afumatoare?

» Procesul de afumare a carnii este unul din cele mai importante cand este vorba de realizarea preparatelor din carne. Scopul afumarii este acela de a conserva mai bine produsele din carne, de a le prelungi valabilitatea si deseori de a le schimba componenta aromatica prin folosirea diverselor tipuri de lemn: cires, dud, par, etc.

» La procedeul de afumare se vor folosi doar lemne “curate”, brute, naturale. Nu se vor folosi sub nici o forma pal, osb sau alte materiale care in compozitia lor contin produse chimice daunatoare organismului. Pentru afumat se recomanda lemnul cu esenta tare sau rumegus provenit de la procesarea lemnului de esenta tare. Ca specii se pot folosi: fag, stejar, prun, mar, cires, dud.

» Pentru ca am primit foarte multe solicitari pe adresa noastra privind modul de a face o afumatoare, o sa incercam in continuare sa va prezentam un model de afumatoare realizat din lemn. Imaginile vor vorbi de la sine urmand ca pentru neclaritati si intrebari suplimentare sa ne scrieti mai jos la sectiune de comentarii.

» In prima etapa vom cauta un loc in curte unde putem amplasa baza afumatoarei fara a fi nevoiti sa o mai mutati ulterior, de preferinta fiind sa o faceti in spatele casei. Dupa ce ati ales locul se va trece la realizarea bazei afumatorii, baza care se va realiza din niste boltari de beton ziditi.

» Dupa ce am zidit baza vom trece la realizarea “custii” din lemn in care se va aseza carnea la afumat. Ca materiale se pot folosi rigle din lemn de 2,5/5cm, 5/5cm sau 5/10cm si scandura sau lambriu pentru fete, in functie de ce materiale dispuneti sau mai aveti ramase de la alte lucrari prin curte.

» La mijloc si in partea de sus a scheletului din lemn se vor pune 4 rigle din lemn ce vor avea frezate locasuri in care se vor pune barele ce vor sustine carnea pentru afumat, ca in imaginea de mai jos.

» Apoi vom trece la montarea usii si a acoperisului afumatorii. Pentru usa se vor folosi niste balamale simple din comert iar la acoperis sa nu uitati sa lasati un mic cos de evacuare a fumului.

» Urmatorul pas va fi realizarea focarului din caramida.

» Acum ca afumatoare este gata vom trece la testarea acesteia. Daca doriti puteti sa-i montati si un senzor de temperatura la interior cu afisaj la exterior pentru a putea afuma carnea la o anumita temperatura dorita.

» Speram ca articolul nostru sa va fie de folos si va uram un sincer SPOR LA AFUMAT!

Cea mai variata gama de mobilier si decoratiuni online!

Sursa foto: Pinterest



 

21 Comments

  1. Just wow!!! Super misto. Vreau si eu o afumatoare de genu asta. Acel salam de la sfarsit arata incredibil de bine, imi lasa gura apa. Cu asa ceva as putea sa fac salam de casa si carnati mult mai sanatosi pentru familia mea

    • Daca aveti timpul necesar e ideal sa va puteti face singura propriile preparate din carne.In acest fel veti sti mai bine ce mancati pentru ca in salamurile de pe piata se introduc tot felul de resturi, etc. Ne bucuram ca va este pe plac articolul si va mai asteptam pe site-ul nostru cu noi impresii si comentarii.

  2. Puteti face un necesar de materiale,va rog?eu am incercat si ,dupa 26 de boltari si 20-22 rigle din lemn,mi s-a cam rupt filmul 🙂

    • Dimensiunile afumatorii pot varia in functie de fiecare cat vrea sa fie de mare camera de afumare.
      In principiu se pun 7 boltari jumate pe fiecare rand, deci la 3 randuri – 21 de boltari jumatate.
      Pentru scheletul de lemn puteti face chenarul din rigle de 5/10 pentru o rezistenta sporita, apoi pentru restul puteti folosi rigle de 2,5/5 sau 5/5cm in functie de ce aveti la indemana.
      Pentru placarea fetelor, usii si acoperisului aveti nevoie de 6-7 metri patrati de scandura sau lambriu.
      Pentru focar in jur de 40 de caramizi simple si vreo 15 de samota, o usa de soba si un burlan pentru evacuarea fumului.
      Daca urmariti imaginile cu atentie, pas cu pas, sigur o sa va descurcati.

  3. Cum se poate asigura constanta fumului si evita aprinderea,supraincalzirea, prajirea lucrurilor puse la afumat, daca se foloseste cobustibil de “calitate”.

    • Pentru a asigura o constanta a temperaturii la o afumatoare cu tiraj natural singurul lucru pe care il puteti face este sa montati un senzor de temperatura la interiorul afumatorii cu un afisaj de temperatura la exterior, si manual sa alimentati focul in functie de temperatura dorita pentru afumare.

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*