Cum se hidroizoleaza o fundatie fara subsol- Metoda 2

Hidroizolatii la un zid exterior de caramida, sustinut pe fundatie continua rigida, de beton, in elevatie, placa parterului fiind deasupra nivelului trotuarului

» Hidroizolatia orizontala a zidului exterior se rea­lizeaza contra umiditatii solului.

Hidroizolatia se proiecteaza in functie de impor­tanta constructiei, tinandu-se seama de aceleasi con­ditii ca si in cazul precedent. Hidroizolatia fiind rea­lizata pe fata superioara a fundatiei in elevaţie (so­clu), deci deasupra nivelului solului, aceasta solutie este superioara celei anterioare, din toate punctele de vedere.

Hidroizolatia elastica orizontala a zidului exterior este alcatuita din doua straturi de carton bitumat, lipite cu mastic de bitum, atat intre ele cat si de stratul suport, cu petreceri de 10-15 cm, iar hidro­izolatia exterioara verticala a soclului este o tencuiala impermeabila.

In cadrul masurilor de hidroizolare a zidului ex­terior trebuie considerata si aplicarea unei imbraca- minti de asfalt pe trotuarul din jurul constructiei, pentru indepartarea de fundatie a apelor provenite din precipitatii.

Ce materiale se folosesc la hidroizolarea fundatiei?

» Pentru realizarea hidroizolatiei orizontale a zidu­lui exterior se foloseste carton bitumat, impaslituri bitumate sau membrane izolatoare.

» Pentru lipirea foilor bitumate pe stratul suport sau intre ele se foloseste mastic de bitum cu punctul de inmuiere peste 75°C.

» Pentru amorsare se foloseste solutie bitumi­noasa facuta din 30-35% volum bitum topit si 65-70% volum solvent sau se foloseste suspensie de bitum filerizat facuta din 40-50% volum pasta si 50-60% volum apa.

» Pentru realizarea straturilor suport si de protectie ale hidroizolatiei se foloseste mortar de ciment pe care se aseaza zidaria de caramida.

Dimensionare si tehnologii de executie a hidroizolatiilor

» Stratul suport al hidroizolatiei elastice, aplicat pe fata superioara orizontala a fundatiei continue de be­ton simplu, este facut din mortar de ciment in grosime de 1,5-2 cm.

» Stratul de protectie este facut tot din mortar de: ciment, cu nisip fin, in grosime de 2 cm.

» Tencuiala impermeabila sau hidroizolatia rigida, aplicata pe fata exterioara verticala a soclului, va avea grosimea de 5-6 cm.

» Hidroizolatia zidului exterior de caramida al unei constructii fara subsol, asezat pe o fundatie continua rigida de beton se realizeaza in urmatoarele faze de executie, ulterioare executarii fundatiei respective:

  • aplicarea stratului suport;
  • driscuirea lui;
  • curatarea stratului suport prin maturare ener­gica;
  • amorsarea lui dupa completa uscare;
  • dupa uscarea amorsajului se aplica primul strat de carton bitumat deruland sulul, taiat la latimea funda­tiei, peste un strat de mastic de bitum turnat fier­binte cu canciocul, petrecerile fasiilor fiind de mini­mum 10 cm;
  • aplicarea celui de al doilea strat de carton bitumat peste primul, in acelasi mod, avand grija ca petrecerile celor doua straturi sa fie interca­late intre ele la intervale de minimum 50 cm, pentru a preveni alunecarea zidului, peste ultimul strat de carton bitumat al hidroizolatiei nu se aplica bitum topit pentru protectie;
  • executarea stratului de protectie din mortar de ciment;
  • executarea zidului exterior;
  • executarea tencuielii impermeabile, hidro­izolatie rigida verticala, pe fata exterioara a zidului portant exterior, de pe fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra trotuarului.

Daca, dupa executarea stratului suport se con­stata pe acesta pete de substante grase, acestea se ard cu flacara si apoi se inlatura funinginea formata.

Intrucat amorsajul se aplica numai pe stratul su­port uscat, umiditatea acestuia, care nu trebuie sa depaseasca 8%, se va verifica fie cu umidometre electrice, fie cu ajutorul unor fasii de carton bitumat de 20×30 cm, care se lipesc cu bitum fierbinte in mai multe puncte de pe suprafata stratului suport, dupa o prealabila amorsare locala a acestuia. Fasiile se lipesc numai pe circa 20×20 cm. De partea nelipita, după 1-2 ore, se trage pentru a smulge fasiile de pe suport. Daca desprinderea se realizeaza in masa stra­tului de bitum de lipire, sau daca se sfasie cartonul bitumat, inseamna ca gradul de umiditate al stratului suport este admisibil pentru a se putea trece la apli­carea hidroizolatiei propriu-zise. In cazul in care fasia de carton bitumat se desprinde de pe suport cu bitum cu tot inseamna ca suprafata este inca umeda.

Pe fata exterioara a fundatiei in elevatie (soclu) se aplica o tencuiala impermeabila, hidroizolatie rigida, de pe blocul de fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra trotuarului, si depasind nivelul hidro­izolatiei orizontale de sub zidul exterior. Suprafata pe care se aplica aceasta hidroizolatie, se curata bine si se stropeste cu un amorsaj din mortar de ciment si nisip, cu dozajul 1/1, ca volum, in grosime de 5mm. Tencuiala impermeabila propriu-zisa se executa in 2-3 straturi, din mortar de ciment si nisip cu dozajul de 1/2,5 la primul strat si de 1/1,8 la ultimul. Peste aceasta tencuiala se poate aplica o scliviseala de ciment. Dupa aplicare, tencuiala trebuie mentinuta in stare umeda 8-10 zile.

Spre interior se executa o umplutura, in stra­turi compactate, peste care se asterne un strat fil­trant din pietris, pentru ruperea capilaritatii, ca in cazul precedent.

Spre zidul exterior se pun scanduri pe cant, si se toarna placa-suport a pardoselii parterului, din beton, in grosime de 10 cm, armat construc­tiv cu o retea de bare de otel-beton Ø6 mm, dispuse la 20 cm pe doua directii perpen­diculare. Dupa intarirea betonului din placa, se scot scandurile si se toarna cu canciocul mastic fierbinte de bitum pentru a umple complet golul ramas.

Tot cu mastic fierbinte de bitum se umple si golul ce se lasa spre exteriorul constructiei, intre placa trotuarului si tencuiala impermeabila aplicata pe soclu.

 

Bibliografie: Notite si materiale didactice din suport curs Universitatea Tehnica de Constructii, Detalii tehnologice pentru constructiiParerea ta conteaza

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*