Cum se placheaza peretii cu gipscarton?

Placarea peretilor cu gipscarton prin lipire

» Primim foarte multe mesaje pe adresa redactiei cu privire la lipirea directa a “rigipsului” de perete. DA, acest lucru este posibil, peretii existenti pot fi finisati prin procedeul de executie uscata cu panouri din gipscarton, acest lucru realizandu-se cu ajutorul adezivilor Rifix de la Rigips, Perlfix de la Knauf si ACRYL-PUTZ KG31 de la Sniezka. Daca mai cunoasteti si alte marci de adezivi pentru gipscarton puteti sa ne lasati un comentariu in partea de jos a articolului.

» Adezivii pe baza de ipsos pentru lipirea placilor de gips carton sunt destinati lipirii placilor pe diferite tipuri de suprafete suport cum ar fi: zidarie de caramida, BCA sau boltari din beton.

Pregatirea peretilor pentru placare cu gipscarton

» Suprafetele suport pe care urmeaza a fi lipite placile din gipscarton trebuie sa fie curate, cu procesele de uscare incheiate, fara urme de grasimi, praf, uscate si protejate de umiditate. Tencuiala sau mortarul inca umed trebuie lasat sa se usuce bine inainte de placarea cu gipscarton.

» Pe suprafetele puternic absorbante, cum ar fi BCA-ul, se va aplica mai intai un grund pentru egalizarea absorbtiei si cresterea aderentei.

» Nu se recomanda folosirea adezivului pentru placari gipscarton pe suprafete din lemn, plastic sau suprafete vopsite. In cazul in care peretele este vopsit se recomanda indepartarea totala a stratului de vopsea si aplicarea grundului pentru egalizarea absorbtiei si cresterea aderentei.

Pregatirea materialelor pentru placare

» Pentru realizarea tencuielilor uscate se folosesc placi din gipscarton de inaltimea incaperii si cu o grosime de 12,5mm. Acestea se prind de peretii masivi de zidarie cu ajutorul adezivilor pe baza de ipsos.

» Pentru o eficacitate cat mai mare a lucrului se vor taia la dimensiune placi care sa acopere un intreg perete. Taierea placilor de gips-carton se va face prin debitarea acestora cu 15mm mai putin decat inaltimea peretelui ce urmeaza a fi placat, pentru a lasa un spatiu de dilatare intre tavan si podea. Deasemenea trebuie realizate gauri in placi pentru dozele de electricitate.

» Dupa ce am pregatit placile, vom trece la prepararea adezivului pe baza de ipsos. Prepararea se va realiza obligatoriu conform instructiunilor de pe sac. De obicei se presara pulberea din sac intr-o galeata cu apa, se asteapta 3 minute pentru ca intreaga cantitate de pulbere sa fie imbibata cu apa, apoi se amesteca manual sau cu mixerul pana la obtinerea unei paste omogene.

Placarea peretilor cu gipscarton

» Apoi vom trece la aplicarea adezivului pe placile de gipscarton, exact ca in imaginea de mai jos, sub forma de mamaligi, cu o grosime de circa 2-3cm, diametru 10-15cm, dispuse la distante de 30cm una de cealalta, iar pe margini sub forma unor cordoane de adeziv.

» Urmatorul pas este sa aplicam placile pe perete. Vom folosi niste distantiere in partea de jos a peretelui, eventual niste bucati de gipscarton de care nu mai avem nevoie, apoi vom ridica placile pe perete si le vom bate usor cu ciocanul de cauciuc si dreptarul, pentru a le aseza drept atat in plan orizontal cat si vertical. Pentru corectarea verticalitatii placilor aveti un timp de circa 20 de minute, dupa care adezivul din ipsos se va intari si nu veti mai putea corecta eventualele erori de planeitate.

» In zona glafurilor este indicat sa aplicati adeziv pe intreaga placa ce urmeaza a fi lipita.

» In cazul in care peretii nu sunt drepti si prezinta erori grave de planeitate, se pot lipi, la distante de 60 de cm, straifuri de gipscarton care, in unele cazuri se pot prinde suplimentar cu dibluri. Pe straifurile bine prinse in perete se pot lipi placile de gipscarton, exact ca in imaginea de mai jos.

» Dupa uscarea adezivului se va trece la chituirea si finisarea rosturilor, ca apoi sa puteti aplica varul dorit pentru aspectul final al peretelui.

Sursa Foto: sniezka.pl8 Comments

    • Este recomandat ca adezivul sa faca priza direct cu peretele, altfel exista riscul ca tapetul sa se desprinda de pe perete si placa o data cu el. Deci daca aveti cum…radeti tapetul de pe perete pentru ca adezivul de gipscarton sa poata face o priza corecta la stratul suport.

  1. doresc sa montez gips carton peste faianta si peretii sint putin denivelati imi puteti da un sfat Va multumesc. Iar despre articol este foarte util, multumesc

  2. Asi dori sa prezentati si modul de placare cu rigips, la un tavan din scandura tencuit cu mortar utilizand trestaia. Multumesc.

    • Daca peretele din OSB are suprafata plana, se prinde direct placa de gipscarton in suruburi de placa de OSB ca in imaginea de mai jos

  3. FP22 de la DURAZIV. Excelent pentru lipirea placilor de rigips.In plus la DURAZIV gasesti toata gama de adezivi,chituri,mortare,sape,vopsele si tencuieli.

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*