Etape tranzactie apartament

Oferta apartamente

» Trebuie sa stiti de la inceput la ce tip de suprafata se aplica pretul/mp: suprafata utila, construita sau bruta.

» Suprafata utila reprezinta suprafata neta a apartamentului, neincluzind terasele, peretii interiori si exteriori, si peretii comuni.

» Suprafata construita cuprinde suprafata utila la care se adauga aria construita a teraselor, toti peretii interiori, exteriori si 1/2 din peretii comuni, precum si alte patrunderi verticale.

» Suprafata bruta este formata din suprafata construita a apartamentului plus o cota-parte din suprafetele comune (hol, casa scarii, spatiul de la intrarea in cladire, etc.) si anexe (parcare, spatii de depozitare, etc.).

» De obicei se negociaza suprafata construita/ mp.

Antecontractul de vanzare cumparare

» Antecontractul, este o intelegere a ambelor parti, de a incheia in viitor, la pretul convenit, contractul de vanzare-cumparare privind imobilul. Datele care se trec in antecontract si ulterior in contractul final de vanzare-cumparare sunt:

  • datele de identificare: numele si prenumele partilor, data si locul de nastere, CNP, domiciliul, daca sunt persoane fizice, precum si datele firmei: codul fiscal, punct de lucru, registrul comertului, etc.;
  • descrierea apartamentului;
  • pretul stabilit si modalitatile de plata;
  • stabilirea notarului la care se va incheia contractul autentic de vanzare-cumparare;
  • stabilirea timpului de mutare in apartament a cumparatorului si modalitatile de eliberare a apartamentului de catre vanzator, inainte de semnarea contractului autentic de vanzare-cumparare.

» ATENTIE! la eventualele ipoteci: este bine sa introduceti in contractul final de vanzare-cumparare o declaratie explicita a vanzatorului care declara libertatea apartamentului de sarcini ipotecare. Daca apartamentul este ipotecat, se va cere eliberarea acestuia de sarcini, adica anularea ipotecii.

Contractul autentic de vanzare cumparare

» Este un contract prin care una din parti (vanzatorul), transfera proprietatea unui bun al sau, asupra celeilalte parti (cumparatorul), care se obliga in schimb sa plateasca vanzatorului pretul bunului vandut.

» Contractul de vanzare-cumparare este reglementat in cartea III, t. V, cap. I, art. 1294 si urm. Codul civil. Aici sunt precizate si obligatiile vanzatorului si ale cumparatorului.

 Parerea ta conteaza

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*