Farmacia Naturii: Ceai de sunatoare sau pojarnita

ceai de sunatoare sau pojarnita

Sunatoarea – o planta foarte raspandita

» Sunatoarea (pojarnita) cu siguranta ca iti aminteste de copilarie, cand bunica sau mama ta iti prepara un ceai care sa iti calmeze durerile de burtica, sau il folosea atunci cand raceai. Poate ca si acum, atunci cand simti o mica durere la stomac, iti faci un ceai de sunatoare si acesta o calmeaza imediat.

» Insa sunatoarea are multe alte proprietati curative si despre toate acestea vom vorbi in articolul de astazi.

» Una din cele mai eficiente plante din gama plantelor medicinale este sunatoarea, cunoscuta de multi si sub alte denumiri regionale cum ar fi: pojarnita, falcatea, drobisor, harnica, inchegatoare, etc. Aceasta planta cu proprietati terapeutice creste pana la inaltimi de 70 de cm, infloreste in iunie-august, facand flori mici si galbene. O puteti gasi cu preponderenta in zone favorabile ei, cum ar fi la marginea padurilor de foioase si pe pajistile din zonele de deal. In scopuri medicinale, cel mai des se foloseste sunatoarea inflorita. Este bine sa le culegeti chiar de la inceputul inflorii pentru ca atunci substantele benefice de la interiorul florilor au o concentratie foarte buna.

ceai de sunatoare reteta

Planta de “Sunatoare” – proprietati

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In planta de sunatoare exista multe substante utile, datorita carora aceasta planta are asa de multe proprietati benefice de vindecare. Componentele sale de vindecare permit acestei plante sa fie folosita pe o gama larga de tratamente, cum ar fi utilizarea sa ca:

  • antibacterian;
  • antiseptic;
  • analgezic;
  • pentru vindecarea ranilor;
  • antireumatic;
  • diuretic;
  • coleretic;
  • astringent.

» Din cele mai vechi timpuri s-au folosit extracte din plante de sunatoare, combinate cu apa calduta, pentru tratamentul bolilor de inima, reumatism, raceli, gripa, dureri de cap, boli de ficat, boli de stomac, probleme cu vezica urinara, hemoroizi si inflamatii ale organelor genitale feminine.

» In zilele noastre, specialistii din domeniul terapeutic au descoperit si faptul ca sunatoarea are un efect pozitiv asupra sistemului nervos si elimina starile depresive provocate de stres. Acest lucru face ca pojarnita sa fie o planta foarte valoroasa, deoarece nu are aproape nici o contraindicatie si nu provoaca efecte secundare, spre deosebire de sedativele farmaceutice.

» Iata cateva elemente din compozitia florilor de pojarnita:

  • Tocoferolul: vitamina E care este necesara pentru a proteja organismul de efectul distructiv al radicalilor liberi;
  • Carotenul: un precursor al vitaminei A, necesara pentru buna functionare a ochilor, pentru reinnoirea celulelor pielii, pentru combaterea virusilor si a bacteriilor;
  • Taninul: ajuta la curatarea ranilor infectate, amelioreaza inflamatiile si accelereaza vindecarea ranilor;
  • Acid nicotinic: necesar pentru functionarea corecta a inimii si a sistemului nervos;
  • Vitamina C: mareste imunitatea, stimuleaza refacerea si reinnoirea cartilajelor, ligamentelor, sustine turgorul pielii, previne aparitia celulelor canceroase;
  • Hipericina si hiperforina sunt substante speciale cu efect antidepresiv.

» O astfel de combinatie de substante biologice active face posibila utilizarea sunatoarei in tratamentul si ameliorarea multor boli.

sapun de sunatoare

Pojarnita – proprietati terapeutice

» Sunatoarea este una dintre cele mai cunoscute si raspandite plante medicinale de la noi, datorita multiplelor sale virtuti terapeutice, despre care vom vorbi rand pe rand.

» Sunatoarea este foarte utila in afectiunile ficatului, pentru ca este antiinflamatoare, favorizand evacuarea bilei in duoden. Ea protejeaza de asemenea celula ficatului de degenerare. Este si un adjuvant util in hepatita.

» Sunatoarea este un foarte eficient antidepresiv natural. Tocmai de aceea este cunoscuta si sub denumirea de planta sufletului, fiind un foarte bun antidot pentru starile inexplicabile de melancolie care apar odata cu venirea toamnei sau in alte contexte. Este de asemenea utila in atacurile de panica, pe care le poate preveni sau calma.

» Planta ajuta la prevenirea diabetului. Mecanismele prin care se intampla acest lucru nu sunt pe deplin cunoscute, in afara de faptul ca, avand efecte calmante si multe persoane reactionand la stres prin consumul de dulce, automat acest reflex este redus sau eliminat.

» Sunatoarea este un foarte eficient anticoagulant, prevenind in acest fel aparitia trombozelor venoase, datorita unor substante pe care le contine.

» Sunatoarea este de asemenea foarte utila pentru cei care isi doresc sa se lase de fumat, datorita capacitatii sale de mentinere sub control a stresului din perioada de adaptare.

» Tot ceaiul de sunatoare este indicat femeilor aflate in perioada premenstruala, reducand simptomele specifice, dar si in cazul tulburarilor premenopauzei.

» Sunatoarea este foarte utila si in tratarea obezitatii, care aproape in fiecare caz are si o componenta emotionala. Daca ai un numar de kilograme in plus, probabil ca nu iti este strain mancatul pe fond nervos, ori de cate ori apareau evenimente pe care nu stiai prea bine cum sa le gestionezi.

» In aplicatii externe, poti sa folosesti sunatoarea pentru tratarea arsurilor mai putin grave (folosesti un tampon de vata inmuiat in sunatoare), pentru vanatai, rani deschise sau diverse dermatite.

» Abilitatea sunatoarei de a elimina manifestarile de depresie a devenit din ce in ce mai cunoscuta. Numeroase studii au aratat ca la pacientii cu afectiuni depresive usoare, eficacitatea preparatelor pe baza de sunatoare este chiar mai mare  decat cea a agentilor clasici antidepresivi.

» In plus, preparatul pe baza de plante nu provoaca somnolenta, inhibare, nu afecteaza capacitatea de a conduce si nu reduce rata de reactie. Antidepresivele pe baza de sunatoare imbunatatesc starea de spitit, elimina anxietatea si provoaca o crestere a vitalitatii.

pojarnita

» Iata cateva boli care pot fi ameliorate sau tratate cu ajutorul pojarnitei:

  • gastrita;
  • arsuri la stomac;
  • palpitatii cardiace;
  • inflamatia vezicii biliare;
  • hepatita;
  • artrita;
  • dureri articulare;
  • sinuzita;
  • alcoolismul;
  • afectiuni psihico-depresive.

Ceai de sunatoare beneficii

» Ceaiul de sunatoare se prepara in acelasi mod ca orice alt ceai obisnuit. Intr-o cana se pune o lingurita de flori de sunatoare, iar apoi se toarna apa clocotita si se lasa la infuzat. In ceai se poate adauga si miere de albine pentru a-l indulci putin. Ceaiul de sunatoare nu este folosit ca medicament, ci ca un instrument preventiv pentru intarirea imunitatii.

ceai de sunatoare beneficii

Sunatoarea – planta medicinala cu efect anti-imbatranire

» Aceasta planta vindecatoare are succes si in industria frumusetii, avand efect antiinflamator, tonic, anti-imbatranire si anti-seboreic.

» Sunatoarea a fost utilizata cu succes in urmatoarele cazuri:

  • eruptie acneica;
  • cresterea continutului de grasimi al pielii;
  • riduri si cute ale pielii;
  • chelie si matreata;
  • boli de piele cu pustule;
  • crapaturi ale talpilor.

Eruptia acneica

» In cazul de acnee abundenta pe pielea fetei, se recomanda spalarea zilnica cu ceai de sunatoare. Pentru a face acest lucru, luati o lingura de planta uscata si tocata, turnati o cana de apa clocotita si lasati 20 de minute sa infuzeze.

» Este necesar sa se spele zonele cu acnee in fiecare seara inainte de a merge la culcare. Nu stergeti zona cu prosopul, nu clatiti, lasati efectiv solutia de sunatoare sa se usuce pe piele.

Cresterea continutului de grasimi al pielii

» In cazul in care pielea devine grasa, va trebui sa faceti o solutie concentrata pe baza de sunatoare. Puneti intr-un ibric apa si 2 linguri de sunatoare uscata, si fierbeti timp de 10 minute.

» Dupa racire, tamponati fata cu aceasta solutie de pojarnita, lasati-o sa se usuce pe fata, si apoi clatiti cu apa rece. Evitati ca solutia sa ajunga in zona ochilor iar tratamentul sa nu fie facut de mai mult de 2 ori pe saptamana.

Riduri si cute ale pielii

» Pentru a restabili tonusul pielii puteti folosi cuburi de gheata din sunatoare. Pentru tratarea cu gheata a ridurilor este necesar sa preparati un decoct de sunatoare, iar dupa racire sa-l puneti in forme speciale, de cuburi de gheata, la congelat. In fiecare dimineata, dupa spalare, se recomanda stergerea fetei si zona decolteului cu o bucata de gheata.

Tratarea cheliei si a matretii

» Din batrani se spune ca daca vrei sa diminuezi efectele cheliei, trebuie sa bei ceai de sunatoare de 2 ori pe zi inainte de mese. Iar pentru a scapa de matreata, trebuie sa va spalati parul cu sampon cu extract de sunatoare sau pojarnita.

Boli cutanate pustuloase

» In cazul pustulelor, pielea trebuie stearsa cu solutie de sunatoare. Pentru a preveni raspandirea infectiei in zonele sanatoase ale corpului, tamponarea se va face cu un tampon curat de bumbac.

» Discul trebuie umezit in decoct de sunatoare si apoi aplicati pe zonele cu pustule. Dupa 3-4 pustule este recomandat sa schimbati discul din bumbac cu unul curat.

Crapaturi in talpa si calcaie

» Pentru a facilita tratarea acestora, este necesara realizarea unor bai la picioare in ceai de sunatoare. Pentru a face acest lucru trebuie sa puneti la foc 2 litri de apa si 16 linguri de flori de sunatoare (4 linguri la 0,5 litri de apa).

» Lasati la fiert, apoi turnati compozitia intr-un lighean, iar cand temperatura devine suportabila introduceti picioarele si tineti-le acolo pana se raceste solutia de pojarnita.

ceai de sunatoare interzis

Sunatoare (pojarnita) – contraindicatii

» Principalele efecte secundare si contraindicatii ale sunatoarei:

  • Fotosensibilitatea: cei care primesc tratament cu sunatoare nu trebuie expusi mult timp la lumina directa a soarelui;
  • Pojarnita poate provoca o crestere a tensiunii arteriale, astfel incat pacientii cu hipertensiune ar trebui sa consulte un medic inainte de a incepe tratamentul cu aceasta planta;
  • Substantele continute de sunatoare pot provoca respingerea organului transplantat. Prin urmare, pacientii care au suferit de o operatie de transplant de organe nu ar trebui sa utilizeze medicamente pe baza de pojarnita;
  • Femeile care iau pilule contraceptive ar trebui sa-si aminteasca faptul ca sunatoarea reduc efectul lor contraceptiv;
  • Utilizarea pe termen lung a acestei plante medicinale poate duce la slabirea potentei la barbati;
  • Consumul continuu timp de mai multe luni pot duce la afectiuni ale ficatului;
  • La pacientii cu boli mintale, aceasta planta poate provoca o agravare a sindromului maniac. Acelasi efect poate aparea si in cazul administrarii concomitente de sunatoare si alte antidepresive. Pacientii pot incepe sa aiba halucinatii, convulsii si in cazuri rare chiar si coma;
  • Nu luati produse pe baza de sunatoare concomitent cu antibioticele, deoarece favorizeaza eliminarea rapida a medicamentului din organism, astfel incat efectul terapiei antimicrobiene scade;
  • Nu este recomandata folosirea sunatoarei in cazul persoanele infectate cu HIV care sunt sub tratament medical;

ulei de sunatoare

Ceai de sunatoare (pojarnita) in sarcina

» Deoarece aceasta planta este renumita pentru proprietatile sale medicinale, apare adesea intrebarea: este posibil ca viitoarele mame sa foloseasca produse pe baza de sunatoare in timpul sarcinii?

» Sunatoarea ingerata pe cale orala este strict contraindicata pe timpul sarcinii si a alaptarii copilului sugar. Aceasta poate afecta buna conduita a sarcinii si da un gust amar laptelui matern.

» Femeile insarcinate pot folosi produse pe baza de sunatoare in timpul sarcinii doar sub forma de unguente si solutii externe.

Atentie! Tratamentul oricarei boli va fi eficient numai daca diagnosticul este cunoscut cu exactitate. De aceea inainte de a incepe tratamentul cu orice plante medicinale, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra!

» In concluzie, sunatoarea este o planta medicinala foarte utila in casa noastra, pentru ca are rolul de a calma si vindeca o multime de afectiuni minore. Trebuie sa stii totusi ca, in cazul in care simptomele persista, nu trebuie sa te bazezi exclusiv pe sunatoare, ci cel mai bine este sa te adresezi medicului, care iti va stabili conduita terapeutica.

Produse pe baza de sunatoare!

Disclaimer CasaSiDesign consulta un medic

Despre Ilinca 32 Articole
Buna, sunt Ilinca - editor CasaSiDesign.ro si cred din toata inima ca plantele medicinale sunt un dar de la Dumnezeu. Vezi ce proprietati vindecatoare au planetele medicinale pentru sanatatea noastra!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.