Fosa septica din beton

Cum se face o fosa septica din beton

» Fie ca vorbim despre o fosa septica din beton sau un bazin vidanjabil din beton, aceste solutii reprezinta o modalitate eficienta de a inmagazina apa uzata generata de uzul casnic din toalete, dusuri, chiuvete si lavoare. Aceste sisteme de retentie a apei uzate se regasesc de obicei in localitatile rurale care nu dispun de sisteme de canalizare moderne.

» Fosele septice din beton pot fi realizate astfel:

  • achizitionate gata turnate din fabrica, din elemente prefabricate, cu mentiunea ca sunt mai durabile in timp datorita procesului de fabricare, doar ca necesita transport de tonaj mare, iar la montaj este absolut necesara o macara;
  • sau pot fi turnate direct la fata locului, in regie proprie sau cu firma specializata de constructii.

Ce avantaje are o fosa septica din beton?

» Principalul avantaj al foselor septice este faptul ca ajuta la stoparea poluarii solului reducand riscul de a afecta panza freatica din zona in care este amplasata, nepermitand infiltratiile in sol.

» Un alt avantaj al foselor septice din beton este faptul ca se pot realiza la ce dimensiuni doreste clientul, in functie de spatiul disponibil din curte, sunt durabile in timp si nu plutesc atunci cand sunt amplasate in zone cu panza freatica ridicata. Singurul dezavanataj pe care il are o fosa betonata este acela ca daca nu este hidroizolata si tratata corespunzator, suprafata betonului poate fi afectata si in timp pot aparea infiltratii din sol in fosa.

» Fosele septice din beton au avantajele si dezavantajele lor. Cunoasterea partilor bune si proaste ale acestei solutii alternative la canalizare este foarte importanta daca planificati sa va montati sau sa va construiti una in curte. Deasemenea cunoasterea informatiilor de baza despre fosele septice din beton poate contribui la prevenirea problemelor in timpul exploatarii. Atentie, pentru a maximiza beneficiile unui bazin vidanjabil din beton trebuie sa invatati in primul rand cum sa-l construiti corect si mai ales cum sa-l mentineti corespunzator.

Cum se face o fosa din beton?

» Va prezentam mai jos cateva planuri de executie a unei fose din beton:

FOSA DIN BETON CU 2 COMPARTIMENTE

SECTIUNEA 1

FOSA DIN BETON CU 2 COMPARTIMENTE

SECTIUNEA 2

FOSA DIN BETON CU 2 COMPARTIMENTE

SECTIUNEA 3

» Exista si varianta cu 3 compartimente pentru o decantare mai buna a materialelor solide.

FOSA DIN BETON CU 3 COMPARTIMENTE

» Deasemenea se poate monta si o pompa submersibila direct din timpul executiei pentru evacuarea mai usoara a apelor uzate.

FOSA DIN BETON CU pompa submersibila

» Dupa ce ati stabilit dimensiunile si cubajul fosei, in functie de numarul de persoane ce o vor deservi si necesitatile casnice, urmeaza realizarea acesteia.

» Saparea gropii de pozitie in care veti amplasa sau turna fosa. Puteti face acest lucru mecanizat cu ajutorul unui buldoexcavator sau o puteti face manual.

» Dupa ce ati realizat groapa, puteti amplasa fosa direct in groapa cu ajutorul unei macara sau cu bratul unui excavator, asta in cazul in care ati achizitionat una gata turnata din fabrica.

» Daca ati decis sa turnati singuri fosa septica, atunci va trebui sa treceti la partea de armare, cofraresi turnare a fosei. Pentru pereti se pot folosi 1 sau 2 plase de Ø6mm cu ochiuri de 10mm, iar la placa se pot folosi bare independente de Ø10mm sau plasa sudata de Ø10mm cu ochiuri de 10mm. Daca fosa este carosabila, adica treceti cu masina peste ea, e recomandata o armare mai strasnica a acesteia, deci folosirea a 2 randuri de plasa atat pentru pereti cat si pentru placa.

» Sunt persoane care aleg realizarea acestor fose si din boltari ziditi. Cateva exemple puteti gasi mai jos.

Pentru evacuarea apelor uzate prin campuri realizate din tuburi de dren puteti citi urmatorul articol:

Sistem de drenaj pentru fosa septica

Sursa foto: Pinterest, maraskinos.sunphoto.ro1 Comment

  1. Domnilor nu pot decat sa-mi scot palaria in fata voastra si sa va spun ca n-am mai vazut asa ceva demult. Am lucrat 46 de ani in constructii, am vazut de toate, am vazut si cum sistemul ne-a distrus scolile profesionale de constructii si copiii nostri nu mai aveau de unde invata meserie ca sa construiasca ceva cum trebuie. Faptul ca prezentati aici gratis aceste informatii inseamna ceva. Fiul meu vrea sa construiasca o fosa septica din beton si m-a intrebat Tata e buna schita asta de pe site, si atunci am vazut ce ati scris si-mi place mult modul vostru de relatare si descriere pe intelesul tuturor. Sincer v-as strange palma daca v-as cunoaste. Felicitari si tineti-o tot asa sa aiba si tineretu de unde invata ceva!

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*