Incalzirea cu aeroterme

Sisteme de incalzire cu aeroterme

» Incalzirea spatiilor cu volum mare de aer pune probleme deosebite in ceea ce priveste incalzirea uniforma a zonei de lucru. Pentru aceste situatii se recomanda agregatele de incalzire locala cu aer cald, cu circulatie fortata, de tipul aerotermelor de perete sau de tavan.

» Aerotermele sunt echipamente pentru incalzirea aerului, care au ca elemente componente principale o baterie de incalzire si un ventilator.

Aerotermele de perete

» Aerotermele de perete se monteaza pe peretii exteriori sau pe stalpii de rezistenta ai cladirii. Prin amplasarea acestora in interiorul unor hale cu deschideri mari se urmareste o distributie cat mai uniforma a aerului cald in zona de lucru, la parametrii corespunzatori categoriei de munca. Fiecare tip de aeroterma de perete este definit in fisa tehnologica, de catre producator, prin doua marimi caracteristice distributiei aerului cald si anume: inaltimea maxima de montare H si lungimea de bataie a jetului L, as cum se poate observa in desenul de mai jos.

» La amplasarea aerotermelor de perete se au in vedere urmatoarele:

  • inaltimea de montare trebuie sa fie de cel putin 2m de la pardoseala, pentru a nu impiedica circulatia oamenilor si a nu perturba procesul tehnologic;
  • distanta dintre doua aeroterme alaturate trebuie sa fie intre 6 si 12m;
  • distanta dintre doua aeroterme asezate fata in fata este in functie de bataia jetului, astfel incat sa fie acoperit cu aer cald tot spatiul dintre ele;
  • in cazul halelor cu deschideri foarte mari se poate alege o solutie mixta si anume, amplasarea aerotermelor de perete pe conturul incaperii si a aerotermelor de plafon pentru zona centrala.

Aerotermele de plafon

» Aerotermele de plafon se deosebesc de cele de perete prin modul de distributie a aerului. Din acest punct de vedere ele se definesc printr-o suprafata interioara acoperita cu aer cald. Constructiv, gura de refulare poate dirija jetul de aer direct in jos, in cazul montarii la inaltimi mai mari de 4m de pardoseala sau pentru inaltimi de montare mai mici, se prevede un dispozitiv de imprastiere laterala a jetului, de tip anemostat.

» Aceste tipuri de aeroterme, ca si cele de perete, au bateria de incalzire alimentata cu agent termic apa calda, apa fierbinte sau abur, in functie de tipul constructiv. De asemenea , ele functioneaza cu aer recirculat, aer proaspat sau amestec.

» Un caz particular al aerotermelor de plafon il constituie domotermul. Acesta este un aparat care poate asigura aerul cald necesar pentru incalzirea partiala sau totala a unui apartament. Constructiv, el se compune dintrun ventilator axial si o baterie de incalzire circulara. Aceste echipamente functioneaza, de obicei, numai cu aer recirculat si sunt amplasate intr-un spatiu auxiliar central, de exemplu intr-un vestibul.

» Distributia aerului cald in incaperile alaturate se face prin goluri practicate la partea superioara, iar recircularea aerului are loc prin fante, la nivelul plintelor sau prin goluri mascate practicate la partea inferioara a usilor.

» Acest sistem de incalzire poate exista in paralel cu sistemul de incalzire cu corpuri de incalzire care asigura o incalzire de garda.

» Domotermul asigura intrarea rapida in regim termic a unui apartament, contribuind la realizarea unor economii energetice importante.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii1 Comment

  1. Daca curentul ar fi mai ieftin ar fi avantajos acest sistem de incalzire. insa ca sati incalzesti casa cu dinastea iti vine o factura de mori

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*