Incalzirea in pardoseala

Ce tip de incalzire in pardoseala sa alegeti?

» Incalzirea in pardoseala este o metoda economica si foarte eficienta de incalzire a unei camere de locuit, ajutandu-va sa creati un microclimat favorabil pentru locuinta voastra. Un astfel de sistem de incalzire poate fi folosit atat pentru incalzirea intregului spatiu de locuit sau doar a unor camere a locuintei.

» Sistemele de incalzire in pardoseala asigura cea mai uniforma distributie a temperaturii intr-o camera. De exemplu daca vom avea setat termostatul la 24° C vom resimti:

 • zona picioarelor: 24° C;
 • zona capului: 22° C;
 • sub tavan: 18° – 20° C.

» Este un sistem mai natural, si deci mai sanatos, pentru incalzirea corpului uman, deoarece caldura tranziteaza corpul de la picioare in sus, obtinandu-se o distributie optima a temperaturii. Incalzirea de la picioare in sus reprezinta un avantaj nu doar de confort cat si de sanatate. Atunci cand “te ia frigul la picioare” te expui unui inalt risc de imbolnavire: infectii respiratorii virale, raceala si gripa, avertismentul venind de la medicul dr. Ron Eccles, de la Cardiff University.

» Un aspect foarte important de luat in seama, pentru acest sistem, este izolarea termica a structurii de sub pardoseala. Daca aceasta izolare nu s-a realizat din timpul executiei imobilului, puteti izola voi cu ajutorul placilor speciale din polistiren extrudat cu nuturi, placi ce sunt folosite si pentru montajul traseelor de agent termic.

» Va prezentam cateva avantaje ale acestui sistem, avantaje ce fac din acest tip de incalzire unul din cele mai folosite in ultima perioada in tara noastra:

 • economie de combustibil de pana la 40% versus incalzirea clasica cu calorifere;
 • durata minima de viata 50 de ani (la firmele specializate de renume);
 • ideale din punct de vedere estetic (montaj ingropat + lipsa radiatoare);
 • distributia caldurii uniform;
 • realizarea instalatiei fara lipituri sau imbinari;
 • inlatura umezeala si previne aparitia mucegaiului in incaperi;
 • sistem ecologic: merge in combinatie perfecta cu pompele de caldura, centralele in condensare, sisteme cu emisii de gaze scazute;
 • confort termic sporit;
 • creste siguranta si reduce circulatia prafului: caldura radianta produsa de sistem reduce umiditatea si circulatia aerului, ceea ce inseamna ca exista mai putini acarieni in aerul din interior. De asemenea, pericolul pentru copii, de a atinge suprafete fierbinti sau colturi metalice, ca in cazul radiatoarelor, nu exista.

» In ceea ce priveste incalzirea in pardoseala s-au dovedit ca fiind eficiente urmatoarele 3 sisteme:

Incalzirea in pardoseala cu agent termic

» Acest sistem se rezuma la un sistem de circuite de conducte care transporta agentul termic prin pardoseala. Pe romaneste, apa calda circula prin niste tevi care incalzesc pardoseala, oferindu-ne in acest fel confortul termic de care avem nevoie incepand direct de la nivelul picioarelor.

» Conductele ce transporta agentul termic sunt dispuse pe intreaga suprafata a pardoselii, instalate intre placile izolante din polistiren si betonul usor din care este realizata sapa pardoselii.

» Singurul dezavantaj mai important al acestui sistem este faptul ca in cazul unei fisuri a circuitului la nivelul pardoselii va produce mult deranj.

» Pentru ca este un sistem de incalzire ingropat, va recomandam sa folositi materiale de cea mai buna calitate si sa evitati orice imbinare sau lipitura pe traseele ingropate.

Incalzirea in pardoseala electrica

» Acest sistem poate functiona prin incalzirea cu cablu electric incalzitor, situatie in care cablu va fi inglobat intr-un strat de sapa din beton turnat.

» Sau poate functiona prin incalzirea cu covoras electric incalzitor, la aceasta varianta nemaifiind necesara turnarea unei sape din beton, ci efectiv covorasul electric va fi inglobat in adezivul care va fixa gresia sau pardoseala ceramica.

» Daca optati pentru un astfel de sistem de incalzire trebuie sa stiti ca, in functie de suprafata de incalzit, exista posibilitatea sa aveti nevoie de un bransament electric trifazat al locuintei si de o redimensionare a circuitelor si a tabloului electric existent.

» Deasemenea trebuie sa luati in calcul ca acest sistem functioneaza pana la anumite temperaturi maxime, specificate de producatori, pentru a impiedica supraincalzirea conductorilor electrici.

» Mare atentie la montajul covoraselor electrice. La montaj, acestea nu pot fi decupate si, in niciun caz, cablul galben nu poate fi taiat sau scurtat. Daca un covor este putin prea mare pentru zona dorita, puteti sa scoateti cablul din acesta si sa treceti pe langa zid portiunea de cablu in plus. Retineti ca un cablu nu trebuie niciodata sa se suprapuna sau sa se atinga.

» Unii specialisti declara despre sistemul de incalzire in pardoseala electrica ca nu ar fi asa de sanatos pentru populatie deoarece acest sistem formeaza in pardoseala un camp magnetic care emite unde electromagnetice atunci cand porneste incalzirea, lucru care ar avea efect negativ in sanantatea oamenilor. Alti specialisti spun ca nu ar fi nici o problema. E discutabil.

Incalzirea in pardoseala cu raze infrarosu

» Acest sistem de incalzire consta in montarea unui film infrarosu in pardoseala, care atunci cand este pornit genereaza radiatii electromagnetice in infrarosu, asigurand astfel confortul termic din locuinta. Producatorii ne asigura ca acest sistem este foarte sigur pentru sanatate, atat a oamenilor cat si animalelor de companie.

» Razele infrarosii incalzesc in mod progresiv parul si pielea, astfel razele pot patrunde prin piele si la adancime de 5-6 mm, astfel energia termica este absorbita in intregul corp prin intermediul vaselor capilare. Razele care incalzesc astfel circulatia sanguina distrag senzatia de oboseala, elimina febra musculara si contribuie la relaxarea muschilor, asigurand o senzatie profunda de confort.

» Efectul razelor infra este de remarcat si in cazul leziunilor sau afectiunilor dermatologice. Medicina umana utilizeaza aceste raze infrarosii in cadrul terapiilor efectuate in saune infra profesionale.

» Incalzirea cu ajutorul acestui sistem se realizeaza rapid si uniform. Este usor de instalat si aduce o economie de energie considerabila.

» Acest sistem poate fi folosit impreuna cu pardoselile din ceramica, parchet si chiar si linoleum, deoarece nu exista pericolul de supraincalzire.

» Un beneficiu al acestui sistem este acela ca, chiar daca o parte din filmul montat in podea se deterioreaza, restul sistemului functioneaza la fel de bine si eficient.

 

Cat costa incalzirea in pardoseala?

» In functie de sistemul de incalzire in pardoseala ales si de suprafetele de incalzit, pretul variaza intre 10 si 20 de Euro pe metru patrat de pardoseala incalzita.

Cea mai variata gama de sisteme de incalzire in pardoseala!

Sursa Foto: PinterestParerea ta conteaza

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*