Instrumente de trasare si masura

instrumente de masura si trasare

Instrumente de trasare si masurare – instalatii sanitare

» Operatiile de masurare si de trasare la executarea lucrarilor de instalatii tehnico-sanitare au o importanta deosebita, tinand seama de exactitatea cu care trebuie efectuate si de micile tolerante permise.

» Aceste operatii se executa in doua faze ale lucrarilor si anume:

  • la prelucrarea materialelor la bancul de lucru;
  • la montarea materialelor in constructie.

» In atelierele fixe, piesele se prelucreaza dupa planuri de executie complet cotate. Pe santier instalatorul primeste planul de executie al instalatiei care contine numai indicatiile necesare pentru montarea conductelor si a obiectelor sanitare in cladire, schitele de detaliu pentru croirea si executarea pieselor individuale trebuie intocmite de el, pe baza masuratorilor efectuate la pozitia de montaj.

» In continuare se vor descrie principalele instrumente de masurat si trasat, folosite la prelucrarea materialelor. Ca instrument de masurat lungimile, se foloseste un metru liniar de lemn sau otel sau ruleta cu panglica de otel, cu lungimea de 2m. Ruleta este avantajoasa pentru ca permite si masurarea lungimilor pe suprafetele curbe. Acestea au inscrise pe ele diviziunile in decimetri, centimetri si milimetri. Pentru piese mici se pot utiliza rigle gradate (dublu sau triplu centimetru de lemn). Pentru masuratori mai mari ce depasesc 3-10m se intrebuinteaza ruleta de otel de 10 sau 20 m.

» Un instrument de masurat de precizie este sublerul. Prin constructia lui speciala se poate masura cu destula usurinta si precizie diametrele exterioare sau interioare si adancimea diferitelor piese.

» Trasarea este operatia prin care se deseneaza pe suprafata materialului conturul unei piese care trebuie executata sau reconditionata.

» Pentru trasat se folosesc : acul de trasat, punctatorul, compasul.

» Dupa prelucrarea materialelor in atelier sau pe santier, se poate trece la operatia de asamblare a acestora, denumita montaj. Montajul consta in transpunerea pe teren a datelor din desenul de montaj.

» Pentru montaj se folosesc urmatoarele instrumente de masurat:

  • metrul;
  • nivela cu bula de aer (bolobocul);
  • furtunul cu apa;
  • echerul (vinciul).

1. Acul de trasat:

Acesta serveste la marcarea liniilor in timpul trasarii. El poate fi executat dintr-o sarma de otel avand capetele pentru trasat ascutite si calite. Cu cat varful de trasat este mai subtire si mai tare, cu atat liniile ce se traseaza sunt mai precise.

2. Punctatorul (chernerul):

Acesta serveste la insemnarea punctelor in operatia de trasare. Punctatorul este o piesa cilindrica, executata din otel si cu varful ascutit si calit. Capul punctatorului pe care se aplica loviturile de ciocan, este de asemenea calit.

3. Compasul pentru trasat:

Compasul se foloseste la trasarea liniilor curbe si pentru a transpune dimensiunile liniare. Varfurile bratelor compasului sunt calite pe o lungime de 20-30mm.

4. Metrul de lemn sau metalic:

Metrul este intrebuintat pentru masurarea lungimilor mici. Pentru lungimi mari se foloseste ruleta cu panglica de panza sau de otel, in lungime de 10 sau 20m.

5. Nivela cu bula de aer (bolobocul):

Nivela sau bolobocul serveste la determinarea pozitiei orizontale a obiectelor. Bolobocul este alcatuit din doua tuburi de sticla, inchise la capete si putin curbate. Fiecare tub este umplut cu eter sau cu alcool astfel incat sa ramana in el o bula de aer si este montat intr-un toc de lemn sau intr-un suport metalic.  Pentru  pozitia  orizontala  a talpii bolobocului bula de aer se gaseste intre doua repere marcate pe tub. Cu bolobocul se poate controla atat pozitia orizontala a obiectelor, cat si cea verticala a conductelor sau a altor elemente de constructie.

Tot cu bolobocul se verifica si panta corecta a anumitor elemente de constructie (pardoseli, tevi, tuburi de scurgere). In acest scop se foloseste scandura cu cui.

6. Scandura cu cui:

Scandura este din lemn si trebuie sa aiba muchia dreapta si data la rindea, iar cuiul care se bate la unul din capetele scandurii trebuie sa ramana in afara atat cat este necesar pentru ca atunci cand scandura se va aseza pe tubul montat (sau pardoseala) cu panta corecta sa se afle in pozitia orizontala. Scandura se aseaza pe tub astfel ca in amonte sa se sprijine cu capatul direct pe tub, iar in aval sa se sprijine cu cuiul pe tub. Deasupra scandurii se aseaza o nivela cu bula de aer (boloboc); tubul se ridica sau se coboara de la unul din capete, pana cand nivela indică pozitia orizontala. Tubul se aseaza in aceasta pozitie introducand sau scotand nisip de sub el.

Scandura cu cui trebuie sa aiba lungimea de 93-94cm, pentru ca intre cuiul batut aproape de unul din capete si capatul celalalt al scandurii sa existe o distanta de 0,90m.

Exemplu: Daca tuburile (conductele) trebuie asezate cu panta de 2 cm, lungimea pe care trebuie sa o aiba cuiul in afara scandurii se determină usor prin calcul, astfel: daca la 100cm de scandura cuiul ar trebui sa aiba o lungime de 2 cm, la 90cm lungime de scandura cuiul va avea o lungime de 1,8cm.

Metoda cu scandura cu cui da foarte bune rezultate.

7. Dispozitivul cu furtun cu apa (nivelul cu apa):

Dispozitivul cu furtun cu apa este bazat pe principiul vaselor comunicante. Se foloseste la verificarea pozitiei unor puncte distantate fata de orizontala.

Este alcatuit dintr-un tub de cauciuc (sau material plastic) de 10-30m, lungimea putand varia dupa necesitate si putandu-se obtine prin imbinarea mai multor bucati, si diametrul putand fi de 10-20mm. La ambele capete ale furtunului sunt fixate tuburi de sticla de acelasi diametru, lungi de 30-40cm, gradate in cm.

Prin unul din tuburi se toarna apa care umple furtunul pana ajunge in tubul de sticla de la celalalt capat, nivelul apei fiind cam la jumatatea ambelor tuburi de sticla. Apa se toarna incet pentru a se putea evacua aerul din furtun. Apa are acelasi nivel orizontal in amandoua tuburile de sticla, datorita acestui fapt furtunul de nivel serveste la transferul unui reper de nivel de referinata de la un punct la altul, sau pentru stabilirea nivelului orizontal intre riglele de trasare, in felul acesta se transpun reperele de inaltime de pe un perete pe altul sau dintr-o incapere in alta a constructiei sau se fixeaza repere de inaltime, de la care se masoara apoi cu metrul pozitiile obiectelor sanitare sau ale conductelor.

 

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii



2 Comments

    • Va multumim frumos pentru cuvintele frumoase si va mai asteptam pe site-ul nostru! O zi frumoasa va dorim si multa sanatate!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.