Izolarea casei cu polistiren

Cum izolam casa cu polistiren?

» Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este acela de a curata peretii de orice fel de impuritati si resturi de adeziv sau mortar.

» Apoi vom trece la montarea profilelor metalice de soclu. Acestea vor fi prinse de perete cu dibluri din 30 in 30 de cm. In cazul in care peretele nu este drept se vor folosi niste distantieri din plastic sau lemn pentru o planeitate cat mai buna a profilului. Cu cat mai drept va fi profilul cu atat va fi un ghidaj mai bun pentru voi, sa realizati termoizolatia.

Cum pregatim adezivul pentru polistiren?

» Pentru a pregati adezivul pentru lipirea polistirenului de fatada, vom folosi o galeata, din plastic sau cauciuc de preferinta. Vom citi de pe sacul de adeziv modul de preparare al acestuia, si vom calcula doza exacta de adeziv pentru galeata noastra, bineinteles vom tine cont de volumul in litri al galetii. Ca mod de preparare noi recomandam adaugarea in galeata a apei mai intai, dupa care cu malaxorul pornit sa adaugati adezivul praf usor usor pana veti ajunge sa aveti o pasta uniforma in galeata. O lasati 5-10 minute, pentru ca apa sa activeze moleculele, dupa care o mai malaxati inca o data pentru o calitate mai buna a adezivului.

» Malaxarea se poate face si manuala, cu ajutorul unei mistrii sau a unui spaclu, dar ideal este sa folositi ori un malaxor profesional, ori o masina de gaurit la care sa adaugati un cap mixer.

Cum aplicam adezivul pe polistiren?

» Adezivul pe polistiren se poate aplica ori pe toata suprafata placii, cu ajutorul unei gletiere cu dinti, ori in puncte sau mamaligi. Din experienta constructorilor de-a lungul timpului, noi va recomandam aplicarea unui snur exterior de adeziv pe tot perimetrul placii de polistiren si a catorva mamaligi in interiorul perimetrului. Grosimea mamaligilor sa nu depaseasca 25mm, iar pozitionarea acestora sa fie cat de cat simetrica.

» Folosirea sistemului de aplicare pe mamaligi va ajuta sa scoateti cat mai dreapta suprafata finala a peretului, apasand pe placa pana ajungeti la nivelul dorit. La sistemul cu aplicare pe toata suprafata nu o sa puteti realiza acest lucru. De aceea sistemul de aplicare pe toata suprafata placii se recomanda la peretii perfect drepti, iar sistemul cu mamaligi la peretii cu abateri de planeitate.

Cum aplicam coala de polistiren?

» Dupa ce am pus adezivul pe placa, vom trece la aplicarea acesteia pe perete. Colile de polistiren se aplica cu baza mare a placii in partea de jos, incepand cu coltul de jos al peretului. Verificati cu ajutorul unei nivele (cumpene) ca placa sa fie montata drept, aliniata atat pe verticala cat si pe orizontala, deoarece prima placa va fi ghidajul pentru intreg randul pana la capatul peretelui. Dupa ce ati verificat planeitatea colii apasati usor cu mana sau cu ajutorul unui ciocan de cauciuc pentru a realiza o mai buna priza a adezivului. Verificati inca o data cu nivela.

» Continuati aplicarea de placi de polistiren pana la  capatul randului, avand grija la rosturile dintre placi sa nu fie mari si verificand mereu cu ajutorul nivelei planeitatea placilor. La capatul randului sigur veti avea nevoie de o bucata mai mica decat o placa intreaga. Folositi un cutter sau un ferastrau pentru a taia din placa dimensiunea de care aveti nevoie.

» Urmand aceleasi tehnici vom aplica colile de polistiren pe intreaga suprafata a peretelui. O data cu cresterea randurilor pe inaltime va trebui sa utilizati o scara sau chiar schele metalice.

» Dupa ce ati terminat de aplicat colile pe intreaga suprafata lasati 2-3 zile pauza, ca adezivul si placile sa faca bine contact la suprafata, ca apoi sa treceti la aplicarea diblurilor de polistiren. Foarte multi fac greseala ca imediat dupa aplicarea placilro sa dea gauri pentru dibluri. Vibratiile produse de o masina de gaurit cu percutie pot afecta serios planeitatea placilor cat si stratul de adeziv, avand ca rezultat un termosistem ce va sta prins doar in dibluri.

Cum aplicam diblurile de polistiren?

» Dupa ce ne-am asigurat ca adezivul s-a uscat bine, iar placile s-au prins sanatos de perete, vom trece la realizarea gaurilor pentru diblurile de polistiren. Pentru aceasta se va folosi o masina de gaurit cu percutie, cu un burgiu cu diametrul in functie de grosimea diblurilor (de obicei de 10mm).

» Lungimea diblurilor va fi in functie de grosimea placilor de polistiren. De retinut este faptul ca gaura va trebui sa fie cu 5-7cm mailunga decat grosimea termosistemului.

» Montarea diblurilor se va face la fiecare intersectie a colturilor placilor si cate 1-2 dibluri in centrul colilor de polistiren. Este bine sa cititi si prospectul producatorului de polistiren pentru ca metodele de aplicare pot fi diferite in functei de proprietatile fiecarui produs in parte.

» Daca intampinati probleme in a introduce diblurile in gauri, curatati bine gaura de praf prin introducerea repetata a burghiului, iar apoi folositi un ciocan. Aveti grija sa nu deteriorati capul diblurilor cu ciocanul.

» Dupa ce-am introdus diblurile de plastic in gauri, vom introduce cuiele din plastic cu ajutorul unui ciocan.

» Verificati ca “ciuperca” diblurilor sa fie putin ingropata in polistiren pentru a nu iesi in relief in momentul finisarii suprafetei.

Cum aplicam plasa de armare?

» Dupa ce am terminat de montat toate diblurile vom trece la aplicarea plasei de armare. Vom realiza o masa de spaclu ce ne va ajuta la prinderea plasei pe perete. Vom incepe prin aplicarea unui strat de masa de spaclu in partea superioara a peretelui, pe o latime egala cu latimea plasei, de care vom prinde plasa, ingropand-o in adeziv, incepand din centrul plasei si continuand spre margini. Stratul de masa de spaclu, avand o grosime de 3-5mm,  trebuie sa acopere in intregime plasa de armare. In acelasi stil vom continua pana ce vom acoperi intreg peretele.

» Recomandam ca la colturile casei si la glafurile geamurilor si a usilor sa folositi coltare metalice.

» In zona unghiurilor de 90 a geamurilor si usilor este necesara o armare suplimentara pentru a preveni aparitia fisurilor. Armarea suplimentara se va realiza ca in imaginea de mai jos.

» Dupa ce ati terminat de finisat suprafata cu masa de spaclu, puteti trece la aplicarea unei vopsele lavabile de exterior sau a unei tencuieli decorative.

  

27 Comments

 1. buna daca pun adeziv de lipire pe toata placa nu e posibil ca paretele sa nu mai respire am montat acum vreo patru ani pe un perete de piatra polistiren si am aplicat pe toata suprafata adeziv si mia transpirat peretele curgea apa prin polistiren pana si acuma cand e umezeala mai transpira

  • Buna ziua. Adezivul se poate aplica cu gletiera cu dinti pe toata suprafata placii de polistiren daca nu aveti diferente mari de planeitate a peretelui. In ceea ce priveste situatia prezentata de dvs. mai sus, aplicarea de termosistem nu este indicata pe pereti de piatra sau boltari (materiale reci). Daca totusi doriti izolarea unor astfel de pereti este absolut necesara izolarea interioara cu vata minerala si neaparat folie antivapori de apa.

 2. Foarte bune informatiile. La mine la apartament muncitorii nu stiau ca trebuie puse acele intarituri la colturi ca armare suplimentara, si le-am aratat pe tableta si le-au pus…bine cu injuraturi printre dinti si cu comentarii ca ce stiu aia pe internet ca ei monteaza de cativa ani buni si n-au fost probleme fara acele intarituri. Infine. Ms inca o data pt informatiile utile

 3. Bună ziua,
  Acum 11 ani am izolat casa pe exterior cu polistiren expandat de 5 cm după care a fost aplicata tencuială decorativa! Se poate sa mai adaug la actuala izolație inca una cu polistiren expandat grafitat de 5 cm?

  • Se poate, doar ca trebuie folosit un grund/amorsa peste tencuiala decorativa veche pentru a facilita o mai buna priza a adezivului de polistiren si eventual sa folositi niste dibluri de polistiren mai lungi de 15-20 de cm pentru o fixare mai buna a placilor.

 4. Am o casa construirá din boltari in totalitate, prin interior toti pereti sunt placati cu vata minerala de 10cm , as vrea sa stiu daca por placa la exterior cu polestiren grafitat,va multumesc.

  • Bineinteles ca grosimea polistirenului conteaza. Deasemenea conteaza si coeficientul de conductivitate termica, care trebuie sa fie cat mai redus. Pentru fatade va recomandam polistiren cu o grosime de minim 10cm, EPS minim 70-80 si coeficientul de conductivitate termica undeva in jurul valorii de 0.038 W/(m•K).

 5. Buna ziua ,am si eu o întrebare:de la depozitul de unde am cu!parat materialele mi au spus ca trebuie sa cumpăr doua feluri de adeziv,una pentru lipirea polistirenului,si altfel pentru prinderea plasei.este adevărat sau vor numai sa si vanda materialele…având in vedere ca cel de al doilea este si mai scump.mulțumesc pentru informații,foarte utile.

  • Asa este. Unul este adeziv pentru lipirea placilor de polistiren, iar celalalt este si adeziv si masa de spaclu. Va recomandam sa folositi pentru lipirea placilor adeziv Adeplast Polistirol Eco (14-15 lei sacul), iar pentru spacluire Ceresit Thermo Universal (19-20 lei sacul). Daca nu finisati acum casa cu tencuiala decorativa este recomandat ca masa de spaclu sa fie una de calitate care sa reziste la ploaie si zapada.

 6. Am uitat sa întreb,se spune ca in cărămizii poroterm nu este bine sa bagi diblurii, sparg celulule la cărămidă si fac mai mult rău dacit bine

  • Buna ziua. In cazul zidariei din caramida cu goluri, zona de ancorare a diblului trebuie sa depaseasca grosimea peretelui exterior al caramizii. Pentru a fi siguri de lungimea exacta a diblurilor ce va trebuiesc este necesara efectuarea unor teste de smulgere. Lungimea de ancorare ar trebui sa fie de minimum 35 mm.


   ATENTIE!!! Incercati ca gaurile sa nu se dea cu percutie pentru a evita pe cat posibil acea “distrugere” a caramizii pe interior.
   In mod normal, specialistii nu gasesc necesara folosirea diblurilor de fixare a termoizolatiei la cladiri cu regim pana la P+1, dar in functie de cum este supusa casa la actiunea vantului, sau daca apar dezlipiri ale placilor datorita unui montaj defectuos, este mai sigur sa aplicati si dibluri de fixare.

 7. Pe peretele exterior tencuit si vopsit ,e necesar sa se indeparteze stratul de vopsea de exterior?. Pentru montarea de POLISTIREN EXTRUDAT cu canturi de imbinare tip PARCHET de 5 cm grosime. Toate astes in sudul SPANIEI mai mult contra CALDURII. Multumesc articolul interesant.

  • Depinde foarte mult de proprietatile adezivului pe care o sa-l folositi. Trebuie sa cititi indicatiile de folosire furnizate de producator in ceea ce priveste aderenta adezivului la pereti finisati cu vopsea. Un adeziv bun, in mod normal, ar trebui sa “prinda” cu usurinta chiar si peste stratul de vopsea, daca nu, exista si solutia de a curata peretele cu o perie de sarma…doar ca e multa munca.
   Ca un exemplu specialistii de la Ceresit declara pentru adezivul lor de polistiren urmatoarele: “Peretii vechi netencuiti sau tencuielile si vopselele cu aderenta buna trebuie desprafuite si apoi spalate cu apa sub presiune si apoi lasate la uscat.”

 8. Buna ziua imi puteti recomanda un anumit tip de polestiren grafitat as vrea sa cumpar de la Dedeman daca nu ma insel este baudeman, va multumesc.

  • Buna ziua. Din pacate Dedemanul a inceput sa comercializeze doar marca proprie Baudeman, deci daca doriti sa luati polistiren grafitat nu veti gasi la ei decat Polistiren expandat Baudeman EPS 80 grafitat, 5-15 cm.
   Alte marci de polistiren grafitat de luat in calcul ar mai fi:
   – Austrotherm EPS – AF PLUS (Grafitat);
   – Polistiren GRAFITAT ADEPLAST;
   – Polistiren expandat Dalmatina EPS80 – Caparol

 9. Buna ziua….am o casa mai veche din caramida clasica(plina) tencuita …ca sa nu incarc fatada cu polistiren prea gros, am optat pentru polistiren dalmatina de 5 cm grosime….e mai scump decit cel clasic dar are coeficientul termic mai bun ( 0.033 din cite am citit) ….m-am gindit ca desi e de doar 5 cm grosime, avind in vedere coeficientul termic mai bun ar putea fi echivalat ca putere de izolare cu un polistiren clasic de 8 sau 10 cm ?

  • Buna ziua. Ca idee polistirenul Dalmatina este un produs mai calitativ mai bun fata de polistirenul expandat obisnuit regasit in magazinele de bricolaj.
   Ca sa va faceti o idee de calcul: un perete izolat cu 10cm de Dalmatina sa spunem ca izoleaza cu 20% mai bine fata de un perete izolat cu 10cm de polistiren expandat obisnuit.
   Deci doar 5cm de Dalmatina nu vor izola la fel cat unul de 10cm normal, chiar daca unul are conductivitate termica: λ= 0,033 W/mK si celalalt normal are λ= 0,040 W/mK.
   Daca mergeti pana la urma pe varianta cu 5cm de Dalmatina, va recomandam sa folositi si restul de finisaje tot de la Caparol care pot imbunatati capacitatile de izolare termica a fatadei.

  • Buna ziua. Izolarea cu polistiren este recomandata doar la Exterior.
   Pentru interior va recomandam izolarea cu vata minerala, dispusa intre profile metalice si placata cu gipscarton.
   In acest fel veti preveni aparitia condensului si mucegaiului.

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*