Izolarea casei cu vata minerala

Cum izolam casa cu vata minerala?

» Ca o alternativa la izolarea cu polistiren a unei case, este izolarea cu vata minerala de sticla sau bazaltica.

De ce sa ne izolam casa cu vata minerala?

» Simplu. Pentru ca, izoland casa cu vata minerala vom beneficia de urmatoarele avantaje:

 • imbunatatirea confortului termic al casei;
 • eliminarea condensului, implicit oprirea aparitiei mucegaiului;
 • fonoizolarea casei;
 • rezistenta contra incendiilor;
 • reducerea pierderilor de caldura;
 • durata de viata mai mare ca a polistirenului;
 • facturi mai mici la incalzire.

» Inainte de a trece la realizarea termoizolatiei cu vata minerala, va vom explica cateva diferente intre cele doua tipuri de materiale: vata de sticla si vata bazaltica, in felul acesta avand datele pentru o alegerea corecta a termoizolatiei casei dumneavoastra.

» Vata minerala de sticla este un produs termoizolant, cu proprietati flexibilo-elastice, care se preteaza la izolatia casetata intre rigle.

» Pe de alta parte vata minerala bazaltica este un produs rigid, sub forma de saltea, ce poate fi montat pe fatada prin lipirea cu adeziv.

Termoizolarea casei cu vata minerala de sticla

» Consideram grosimea minima acceptabila de 10cm de vata. Se monteaza pe fatada rigle orizontale de lemn sau profile metalice (gen cele pentru gips carton) cu o latime de 10cm, la o distanta intre ele egala cu latimea vatei minerale. Dupa montarea riglelor orizontale, se trece la introducerea vatei intre rigle, apoi se monteaza riglele verticale ce au rost de formare a unui spatiu de ventilare. Ulterior se monteaza pe riglele verticale lambriu sau alte placi de realizare si finisare a fatadei casei.

Termoizolarea casei cu vata bazaltica

» Primul lucru care se va face va fi pregatirea suprafetei suport. Se curata peretele de praf, impuritati si alte reziduuri de materiale. Apoi se va monta profilul metalic de soclu, cu prindere in dibluri din 30 in 30 de cm, ce ne va ajuta in realizarea unei izolatii cat mai plane.

» Dupa pregatirea adezivului, se va aplica cu o gletiera sau o mistrie, adezivul, sub forma de cordon pe conturul perimetrului placii de vata bazaltica si cateva puncte – mamaligi” pe centrul placii.
» Placile de vata bazaltica se vor monta ca si in cazul placilor de polistiren, decalat, in stilul zidariei, pentru a nu se forma rosturi in plan vertical. Pentru a taia jumatati, sau fasii din vata, se va folosi cutitul special pentru vata minerala. Dupa montarea mai multor placi se va trece la nivelarea acestora cu ajutorul unui dreptar, astfel asigurandu-se planeitatea fatadei.

» Dupa ce am terminat de lipit toate placile, vom trece la prinderea acestora de perete cu dibluri. Folosindu-se o bormasina cu percutie se vor da gauri si se vor prinde placile in minim 5 dibluri pe metru patrat, prinzandu-se in primul rand colturile, intersectiile de rosturi si mijlocul placilor.

» Urmatoarea etapa este prinderea in adeziv a coltarelor metalice cu plasa.

» Apoi se va intinde o prima mana de masa de spaclu in care se va ingloba cu ajutorul gletierei plasa de armare din fibra de sticla. Dupa ce primul strat de masa de spaclu se va usca, vom trece la aplicarea celui de-al doilea strat de masa de spaclu.

» Dupa o uscare temeinica, vom trece la aplicarea amorsei si apoi a tencuielii decorative.

» Mai jos va prezentam elementele sistemului de izolatie cu vata minerala, sistem recomandat de specialistii de la Knauf.ro.

 37 Comments

  • Din punctul nostru de vedere izolarea cu vata bazaltica este mai buna. Mai scumpa…dar mai buna. Mai nou Ministerul Dezvoltarii Regionale si Admnistratiei Publice impreuna cu Ministerul de Interne lucreaza la un Act Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor prin care se va interzice in urmatorii ani folosirea polistirenului in izolatiile locuintelor si nu numai.

  • Sunt coltare metalice cu plasa fibra de sticla pentru intarirea colturilor. Iar la colturile ferestrelor, dupa cum se vede si in imaginile de mai sus, se adauga ca intaritura suplimentara bucati dreptunghiulare de plasa din fibra de sticla pentu a intari acele zone predispuse la fisurare.

 1. Eu unul daca mias face casa as izolao cu lana de oaie, mai ales ca sunt o gramada de stani prin zona mea. Si cred ca e si mai ieftin avand in vedere ca ciobenii o arunca la rapa sau ii dau foc ca nu au ce face cu ea

 2. CEEA CE RELATATI ESTE FOARTE INTERESANT SI TOT ODATA FOARTE FOLOSITOR PENTRU OAMENI CARE VOR SA ISI COSMETIZEZE LOCUINTELE . O INTREBARE AM SI EU . PENTRU CASELE MAI VECHI CONSTRUITE DIN CHIRPICI DE PAMANT ( ZONA DOBROGEI ) CAT DE RECOMANDATA ESTE VATA BAZALTICA ? SI V-AS RUGA DACA ATI DA MAI MULTE INFORMATII SI IN PRIVINTA LOCUINTELOR MAI VECHI AR FII EXCELENT . MULTUMESC SI VA DORESC O CONTINUITATE NELIMITATA

  • Casele din chirpici trebuiesc ferite de umezeala excesiva, de aceea specialistii recomanda izolarea exterioara (doar daca este nevoie) cu materiale cum ar fi: vata minerala bazaltica, saltele din lana de oaie, baloti din baie, si alte materiale care permit peretilor sa respire. Foarte multe persoane care au ales varianta reabilitarii caselor din chirpici cu polistiren si geam termopan au avut numai neplaceri la interiorul caselor din cauza problemelor cauzate de umezeala excesiva de la interior.

 3. Buná. Am apartament la bloc . Autoritátiile nu imi dau aprobarea ptr izolare. Asa ca sint nevoit sa izolez in interior . Si eu prefer vata m bazaltica. Cit de mare este factorul de a se face mucegai intre perete si izolatie ??? Multumesc ptr timpul acordat. Cu respect.

  • Buna ziua. Izolatia la interior cu vata minerala nu favorizeaza aparitia mucegaiului, deoarece vata permite peretilor sa respire. De obicei mucegaiul apare cand se foloseste izolarea cu polistiren la interior. Deci puteti izola linistit cu vata la interior. Va recomandam sa folositi profile metalice pentru gipscarton, intre ele asezati vata, apoi folia bariera de vapori si apoi placile de gipscarton.

  • Pentru o izolatie cu polistiren de 10cm, adeziv, dibluri, plasa armare din fibra de sticla si masa de spaclu, pretul pentru materiale ar fi undeva la vreo 45 de lei/mp.
   Facand un calcul simplu 200 x 45 = 9000 de lei materialele.
   La acest pret se adauga si manopera care poate fi intre 10 si 30 de lei pe metru patrat, depinde in ce zona a tarii construiti.
   Si preturile la materiale pot varia in functie de calitatea acestora.

 4. Buna ziua,anul acesta izolez exterior casa cu vata,chiar de la Knauf. Nu am inteles de ce la constructi noi cu caramida poroterma se recomanda ciuperci.Am incercat cateva insa distrug caramida pe interior si nu dau nici un plus de siguranta am renuntat la ele. Este oare alta abordare care mi-a scapat mie in ceea ce priveste aplicarea ciupercilor la caramida poroterma? Multumesc.

  • Buna ziua. In cazul zidariei din caramida cu goluri, zona de ancorare a diblului trebuie sa depaseasca grosimea peretelui exterior al caramizii. Pentru a fi siguri de lungimea exacta a diblurilor ce va trebuiesc este necesara efectuarea unor teste de smulgere. Lungimea de ancorare ar trebui sa fie de minimum 35 mm.


   ATENTIE!!! Incercati ca gaurile sa nu se dea cu percutie pentru a evita pe cat posibil acea “distrugere” a caramizii pe interior.
   In mod normal, specialistii nu gasesc necesara folosirea diblurilor de fixare a termoizolatiei la cladiri cu regim pana la P+1, dar in functie de cum este supusa casa la actiunea vantului, sau daca apar dezlipiri ale placilor datorita unui montaj defectuos, este mai sigur sa aplicati si dibluri de fixare.

 5. Buna ziua, in primul rand vreau sa va felicit pentru informatiile utile pe care ni le puneti la dispozitie. M-ar interesa si pe mine urmatoarele:
  1. o estimare de pret pentru termoizolatia cu vata bazaltica asa cum ati facut-o mai sus pentru polistiren.
  2. daca exista o diferenta calitativa semnificativa intre tipurile de vata bazaltica de pe piata
  3. cum se procedeaza daca in timpul montarii placilor de vata bazaltica incepe ploaia. ce masuri trebuie luate
  4. soclul casei se termoizoleaza si el? sau se poate placa direct piatra peste tencuiala existenta.
  Sper ca n-au fost prea multe intrebari iar raspunsurile sa intereseze si pe ceilalti cititori.

  • Buna ziua si multumim pentru sustinerea acordata.
   O sa incercam sa va raspundem punctual la intrebarile dvs.:
   1. Pentru o izolatie cu vata bazaltica s-ar preta urmatorul pachet termosistem de fatada
   – vata bazaltica pentru fatada de 10cm: 1mp/mp de fatada;
   – adeziv si masa de spaclu: 9,5kg/mp (lipire, armare si spacluire);
   – dibluri: 5buc/mp;
   – plasa armare din fibra de sticla: 1,1mp/mp de fatada;
   – profile de colt, soclu
   Pretul pentru materiale ar fi undeva la vreo 65-70 de lei/mp.
   In functie de suprafata care o aveti de izolat reiese pretul total al materialelor.
   La acest pret se adauga si manopera care poate fi intre 10 si 30 de lei pe metru patrat, depinde in ce zona a tarii construiti, regimul de inaltime al constructiei si perioada anului in care se face termoizolarea. Si preturile la materiale pot varia in functie de calitatea acestora.
   2. Exista diferente calitative intre produsele de vata bazaltica de pe piata. La ce trebuie sa ne uitam:
   – Coeficientul de conductivitate termica – sa fie cat mai mic;
   – Euroclasa de reactie la foc – A1;
   – Compresibilitate – vata bazaltica pentru fatade trebuie sa fie cat mai rigida pentru a rezista cat mai bine unor eventuale socuri mecanice accidentale;
   – Comportare chimica: sa nu retina umezeala, sa nu fie toxica si sa permita difuzia vaporilor.
   3. Pentru a evita udarea vatei in timpul montajului, se vor prinde plase de protectie de streasina casei pana jos sau direct de schele exact ca in imaginea de mai jos. Aceasta plasa va impiedica apa sa ajunga la materialul termoizolator.


   Daca totusi nu ati reusit sa protejati peretele si s-a udat vata, va trebui sa o lasati sa se usuce complet si abia apoi sa aplicati masa de armare si spaclu.
   4. DA. Soclul casei se termoizoleaza cu polistiren extrudat si abia apoi aplicati placajele de piatra.

  • Se monteaza in mod normal doar ca trebuie sa folositi un adeziv care sa aiba proprietati speciale de lipire pe suprafete acoperite cu vopsea. Depinde foarte mult de proprietatile adezivului pe care o sa-l folositi. Trebuie sa cititi indicatiile de folosire furnizate de producator in ceea ce priveste aderenta adezivului la pereti finisati cu vopsea. Un adeziv bun, in mod normal, ar trebui sa “prinda” cu usurinta chiar si peste stratul de vopsea, daca nu, exista si solutia de a curata peretele cu o perie de sarma…doar ca e multa munca.
   Ca un exemplu specialistii de la Ceresit declara pentru adezivul lor de polistiren urmatoarele: “Peretii vechi netencuiti sau tencuielile si vopselele cu aderenta buna trebuie desprafuite si apoi spalate cu apa sub presiune si apoi lasate la uscat.”

 6. Buna ziua. Am construit recent o casa din caramida Porotherm light plus.Daca va rog ma puteti ajuta cu urmatoarele informatii:
  -ajuta cu ceva daca tencuiesc casa pe exterior si dupa aplic izolatia?
  -exista posibilitatea sa am probleme cu mucegaiul daca izolez pe exterior cu polistiren de 10 cm?
  Multumesc anticipat

  • Da, tencuirea zidariei ajuta atat la formarea unei suprafete suport cat mai plane pentru termoizolatie cat si rigidizeaza mult mai bine peretele de zidarie.
   In mod normal, daca aplicati corect termoizolatia nu ar trebui sa aveti probleme cu mucegaiul. De obicei la izolarea cu polistiren la interior apare aceasta problema.

 7. Buna ziua pentru o casa construita din boltari si izolata prin interior cu vata si rigips la exterior comida recomandati izolarea cu vata sau polestiren grafitat multumesc.

  • Izolarea cu vata bazaltica este net superioara izolarii cu polistiren. Deci daca bugetul va permite mergeti pe varianta izolarii cu vata bazaltica.

 8. Bună ziua cum sa izolez doua straturi de 5cm de vata bazaltica pe o casa construita din poroterm în special stratul doi multumesc

  • Am inteles. Doar ca acum veti consuma mai mult adeziv.
   Ca idee montati prin lipire primul strat de vata pe perete in forma tesuta ca la zidarie.
   Apoi lipiti cu adeziv al doilea strat de vata de primul strat evitand sa mergeti pe aceleasi rosturi.
   Urmatorul pas este sa prindeti cu dibluri vata de perete, diblul va trebui sa prinda ambele straturi de vata.
   Apoi masa de spaclu si plasa de armare.

 9. Pentru casele din lemn,bârne din zona de munte respectiv Bucovina se poate izola pereți din lemn cu vata bazaltica ? Afectează intr-un fel lemnul?

  • Pentru casele din lemn pe sistem de barne va recomandam izolarea cu vata minerala fara folosirea de adezivi, in acest fel lemnul va putea “respira” si nu va fi afectat in nici un fel.

 10. Bună ziua.Vă rog să mă ajutati si pe mine să aleg corect pentru izolatia casei mele.Casa e nouă, din porotherm de 38cm, doresc sa o tencuiesc interior si exterior,apoi sa o izolez ori cu vată bazaltica de 10cm ori cu spuma poliuretanica de 3cm. Va rog frumos sa îmi spuneti cum e mai eficient? Vă multumesc mult.Felicitari pentru promptitudine si profesionalism.Cu mult respect, d-na Tănase.

  • Buna ziua.
   Mergeti pe varianta cu vata bazaltica de 10cm fara ezitare. Nu o sa regretati. Spuma poliuretanica formeaza un strat nesanatos pentru casa, atat chimic cat si fizic, nelasand peretii sa respire mai deloc.
   La o casa cu pereti din caramida de 38cm si izolatie de 10cm de vata bazaltica veti avea costuri foarte mici cu incalzirea acesteia.
   Nu uitati sa izolati foarte bine si tavanul superior pentru a nu avea pierderi de caldura prin acoperis!

 11. Încerc și eu o întrebare…am o casă izolată cu polistiren și am probleme cu șoarecii,șobolanii,păsărille,dacă refac izolația cu vata bazaltică scap de aceste probleme?Sau,poate aveți alt sfat pentru aceste probleme. Vă mulțumesc și vă felicit pentru tot ce prezentați pe acest sait!

  • Buna ziua. Solutia pentru a scapa de patrunderea rozatoarelor in termoizolatie este montarea unor profile metalice de soclu. Partea de jos a termosistemului este punctul slab pe unde-si fac loc deobicei soarecii.


   Acestea odata montate blocheaza accesul la interiorul termosistemului de jos in sus.
   Inainte de montarea acestor profile metalice va recomandam sa inspectati partea de jos a termosistemului pentru a depista unde aveti gauri si sa le umpleti cu spuma poliuretanica.
   Apoi incercati sa verificati toata fatada pentru a vedea unde aveti si alte gauri, mai ales in zona streasinilor unde-si mai fac cuib pasarelele, si la fel umpleti cu spuma, apoi puneti plasa si masa de spaclu. Odata ce ati inchis peste tot cu spuma, plasa si masa de spaclu, nu cred ca veti mai avea probleme.
   Chiar daca veti monta vata bazaltica, daca nu montati aceste profile metalice, rozatoarele isi vor face in continuare cuiburi. Nici macar vata de sticla nu-i mai sperie pe acestia. Avem cititori care ne-au semnalat ca si-au facut cuib in case de lemn cu pereti plini de vata de sticla.
   Deci solutia este sa obturati si sa blocati orice acces spre interior.

   Va multumim pentru aprecieri si daca mai aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa ne contactati.

 12. Buna ziua,la o casa care este construita din boltari ce izolatie imi puteti recomanda,atat pe exterior cat si la interior????Va multumesc.

  • Buna ziua. Minim 10cm de polistiren sau vata bazaltica la exterior, iar la interior profile metalice, vata minerala de 5-10cm si gipscarton.

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*