Izolarea pe exterior sau pe interior?

Cum este mai bine sa izolez: pe interior sau pe exterior?

» Indiferent ca este iarna sau vara, o locuinta termoizolata are multe avantaje fata de una neizolata. Insa apare intrebarea pe care multi dintre noi si-o pun: “Unde sa izolez…pe interior sau pe exterior?”. De aceea ne-am gandit sa va prezentam in materialul urmator cateva avantaje si dezavantaje ale celor 2 tipuri de izolatii.

Izolarea exterioara a peretilor

» Conform specialistilor izolarea pe exterior a peretilor reprezinta cea mai buna varianta de termoizolare a unui perete. Ganditi-va ca stratul de izolatie exterior este primul strat care intra in contact cu frigul, iar daca acesta este realizat dintr-un material de calitate, cu bune proprietati de izolare, va tine punctul de inghet cat mai departe de interiorul cladirii.

Avantajele izolatiei exterioare:
 • mutarea punctului de inghet spre exterior;
 • o izolare mult mai eficienta;
 • pierderi de energie mai mici;
 • nu reduce spatiul de locuit;
 • nu afecteaza spatiul de locuit pe timpul lucrarilor de izolare;

Dezavantajele izolatiei exterioare:

 • costuri mai ridicate de executie (daca este necesara montarea de schela metalica);
 • in unele zone necesita aprobari si autorizatii speciale de modificare a fatadei blocurilor.

Izolarea interioara a peretilor

» Izolarea interioara a peretilor este o masura adoptata de majoritatea persoanelor care nu au posibilitatea de a realiza o izolatie exterioara din diverse motive constructive sau bugetare. Unul din dezavantajele majore ale acestui tip de termoizolatii este acela ca punctul de roua (inghet) este mutat la interiorul zidarie.

Avantajele izolatiei interioare:

 • pret mic de executie;
 • se poate executa cu usurinta, nefiind nevoie de schele metalice;
 • nu necesita autorizatii speciale.

Dezavantajele izolatiei interioare:

 • mutarea punctului de inghet spre interiorul locuintei;
 • nu asigura eliminarea puntilor termice conducand la realizarea condensului;
 • micsoreaza spatiul interior;
 • produce deranj in locuinta in timpul executiei si poate afecta si alte elemente constructive din locuinta cum ar fi pardoseala si tavanele;
 • rezistenta mecanica scazuta: pentru prinderea in perete a diverselor lucruri veti avea nevoie de sisteme de prindere speciale si dibluri lungi;
 • lipsa barierei de vapori poate duce la formarea mucegaiului intre placa de polistiren si perete;
 • introducerea unui material combustibil la interior;
 • micsoreaza inertia termica a peretilor;
 • pierderile de energie mai mari.

» Ca o concluzie, daca sunteti fortati de imprejurari sa izolati si interior, atunci va recomandam izolarea cu vata minerala pe structura metalica si placarea cu gipscarton.

Sursa foto: Pinterest13 Comments

 1. Foarte adevarat.Izolarea pe exterior este cea mai eficienta si cea mai ieftina.Inconjurind exteriorul,ai o suprafata acoperibila desfasurata mult mai mica decit cea interioara,iar frigul este oprit in exteriorul zidariei. Intr-adevar necesita schele si munca pe exteriorul cladirii !

 2. Întrebare:dacă am casa ,de cărămida,izolata pe ext.cu polistiren de 5 si pe interioar la baza peretelui dinspre nord mai persista umezeala ,pot sa izolez si pe interior numai acest perete? Casa este destul de veche-1921 dar bine întreținută.Banuiesc ca umezeala urca din pământ.

  • Puteti izola si interior cu vata minerala, nu are ce sa strice, dar eu cred ca ar trebui sa faceti niste lucrari de hidroizolare la fundatie pe exterior si eventual sa izolati soclul cu polistiren extrudat.

  • Din experienta va spun.Nu izolati pe interior.Daca ati izolat cu 5 cm pe exterior, mai adaugati inca 5 cm, tot pe exterior.Izolatul pe interior va va cauza mirosuri neplacute datorate mucegaiului.Punct.

   • Si eu tot din experienta personala va spun ca izolarea suplimentara pe interior cu vata minerala pe profile de gipscarton nu produce mucegai. Eu am casa izolata pe exterior cu polistiren, iar la interior vata minerala de 10cm pe profile…si de 5 ani nu am nici un mucegai, iar pe higrometru imi indica umiditate 20% in camere…deci nici vorba de umiditate crescuta sau mucegai.

 3. Avantaj mare izolarea. Numai spre exterior este buna. Nu izolati cu polistiren!
  Dezavantajul izolatiei si a termopanelor, ca numai se aeriseste prin perete casa, devine STRICT OBLIGATORIU aerisirea cu usi deschise casa 2xori pe zi 10Min- ca un singur om in 24H produce 6litri de apa din exhalare, plus aburi din bucatarie, baie, uscarea rufelor,flori, ect care este cu usile inchise tinut in casa!!!!!-si sa vedeti ce mucegai va face!!!

 4. După părerea mea, zic că este bine izolat și interior, dar și exterior, cu condiția să se monteze un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.

 5. buna ziua!Am un apartament de 3 camere situat la etajul 1 pe care , dupa ce l-am cumparat , l-am izolat interior pe 4 pereti exteriori (1 perete sufragerie, 1 perete dormitor si 2 pereti alt dormitor) cu polistiren extrudat de 2 cm.Dupa aceea m-am documentat , am vazut ca nu e in regula si vreau sa-l izolez pe exterior cu vata minerala bazaltica de 10 cm.Mentionez ca am peretii de caramida grosi de aproximativ 40 cm..Intrebarea mea este daca remediez ceva cu izolarea exterioara si ce sa fac cu cei 4 pereti izolati pe interior , sa-i las asa sau sa aduc pereti la starea initiala?Multumesc

 6. Din experienta personala : am izolat apartamentul, ca toata lumea, pe exterior cu polistiren de 10 cm. Iarna se simte diferenta la consumul de gaze. Dar si vara se simte diferenta : imi bate soarele in geam cam 2 ore dimineata si se face casa cuptor. Vine noaptea si casa ramine tot cuptor pentru ca peretii nu mai pierd caldura spre exterior. Degeaba tin geamurile deschise ca peretii dogoresc spre interior. Rezultatul : vara nu mai pot dormi decit cu AC-ul pornit si toata economia facuta iarna la gaze se duce pe curentul consumat vara de AC !
  Am la Brasov un prieten care are ditamai casa : demisol + parter + etaj + mansarda. E izolata pe interior cu extrudat de 5 cm si acum trei ierni am fost la el de Revelion. Noaptea au fost -25 si eu am fost nevoit sa dorm cu geamul deschis ! In conditiile astea spunea ca nu a platit niciodata mai mult de 800 lei / luna pentru gaze. Nu am vazut condens si nu am simtit nici un miros de mucegai.
  Trageti concluzii.

  • Pai ne este destul de greu sa tragem concluzii pentru ca ati comparat “mere” cu “pere”.
   Daca faceati comparatie intre 2 apartamente situate in acelasi imobil, la acelasi etaj si cu aceeasi orientare cardinala, era o chestie.
   Dar ca sa facem comparatie intre apartament si casa este destul de greu, pentru ca sunt foarte multi parametri diferiti:
   – amplasarea din punct de vedere cardinal (sunt foarte multe apartamente cu orientarea spre S-V care poti sa le izolezi cum ai vrea ca vara tot cald e);
   – pozitionarea in imobil (daca apartamentul este la ultimul nivel si aveti acoperis terasa…vara cand se incalzeste terasa va ridica automat temperatura in apartament);
   – materialele din care sunt construiti peretii (zidarie din caramida, BCA sau placi din beton);
   – grosimea peretilor (de exemplu daca avem o casa cu pereti de 30-40cm din caramida sau bca de ultima generatie, atunci nici nu mai este nevoie de izolatie suplimentara);
   – calitatea ferestrelor (folosirea unor ferestre cu 3 foi, umplute cu gazul corespunzator, eventual heliomate, pot reduce substantial temperatura interioara pe timp de vara);
   – zona in care este construit imobilul (intotdeauna in orase noaptea aerul este mai sufocant iar temperatura este mult mai ridicata din cauza noxelor. De exemplu nu se poate compara cu climatul unui apartament din Bucuresti cu cel al unei case situate in zona Brasovului…zona de munte);
   Si mai sunt si alte exemple dar lista e lunga si e duminica dimineata si nu mi-am baut inca cafeaua… 🙂
   Oricum ca idee, o sa va relatez niste situatii din experienta mea proprie in calitate de inginer proiectant. Acum 4 ani am participat la reabilitarea termica a mai multor blocuri vechi realizate din prefabricate de beton, proiectul constand in termoizolarea intregii fatade a blocului cu polistiren expandat de 10cm – EPS 80, schimbarea ferestrelor termopan si realizarea unei sarpante.
   Dupa 2 ani de zile de exploatare, am luat ca studiu de caz un bloc bara iar concluziile au fost urmatoarele:
   – toate apartamentele de pe latura N-E a blocului erau reci, gradul de umiditate din apartamente era undeva la 75-80%, consumau mult la incalzire si unele apartamente prezentau urme de mucegai in baie din cauza lipsei ventilatiei naturale din baie (bai fara geam);
   – in schimb toate apartamentele de pe latura S-V a blocului, perete in perete cu cele de mai sus, erau calduroase, gradul de umiditate nu depasea 20%, aerul era foarte uscat, iar pe timp de vara nu puteai locui fara aer conditionat.
   Exista un proprietar care si-a izolat si interior cu vata minerala de 5cm si apoi a placat cu gipscarton…dar fara rezultate…
   Singurul proprietar care a reusit sa reduca temperatura in apartament, a reusit acest lucru folosind rulouri verticale cu inchidere automata in functie de sensibilitatea la lumina si implementarea unui Sistem de ventilare cu recuperare de caldura. Astfel nu a mai fost nevoit sa deschida geamurile mentinand un climat stabil in interior cu ajutorul acestui sistem de ventilare. Practic nu a mai lasat “dogoreala” de afara sa intre la interior.
   Acum vreau sa vad ce concluzii trageti dvs. 🙂

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*