Masuri de paza contra incendiilor la cosurile de fum

Ce masuri trebuie sa luam pentru a preveni incendierea cosurilor de fum?

» Datorita faptului ca incendiile la cosuri se produc de obicei ca urmare a depunerii funinginei pe canalele de fum, trebuie luate masuri pentru evitarea depunerii funinginei. Printr-o buna dimensio­nare a canalelor de fum se reduc posibilitatile de depunere a funin­ginei. Tot astfel, prin finisarea ingrijita a canalelor, se elimina neregularitatile care ar favoriza depunerea funinginei. In acest sens se recomanda cosurile tencuite la interior. In sfarsit, curatirea cosurilor sau arderea funinginei trebuie sa se execute cu regulari­tate, la termenele stabilite.

» Incendiile la cosuri pot fi cauzate de asemenea de crapaturi in cos, de rosturi neumplute, de usite de curatire neinchise ermetic, care favorizeaza producerea curentilor si provocarea incendiilor. Ca atare, se vor remedia aceste defecte.

» In cazul cand acoperisul este inflamabil, distanta de la elementele acestuia: pane, capriori, astereala, invelitoare, pana la zidaria cosului trebuie sa fie de cel putin 0,10 m. In jurul cosului invelitoarea trebuie sa fie bine etansata. In dreptul cosurilor, sarpanta acoperisului va fi prevazuta cu juguri, asigurandu-se astfel distanta minima de 0,10 m pana la peretii cosului. Daca grosimea peretilor cosului este mai mare de 12,5 cm, aceasta distanta se poate reduce la 3 cm, astfel ca elementele inflamabile sa nu fie lipite de cos.

» In cazul invelitorilor inflamabile, cosurile trebuie sa se prevada deasupra cu dispozitive de protectie contra incendiilor, constand din gratare de sarma cu ochiuri de maximum 5 mm.

» Elementele planseelor inflamabile, de lemn sau metal, trebuie sa fie la distanta de cel putin 25 cm de la canalele cosului, ceea ce se realizeaza de obicei prin ingrosarea zidariei cosurilor in dreptul planseelor. La cosurile sobelor cu ardere de durata lunga, peste 2 ore jumatate, ingrosarea zidariei cosului in dreptul planseelor inflamabile trebuie sa fie de 37,5 cm. Ingrosarea se executa cu console de caramida sau beton. Intre aceasta ingrosare si elementele planseului inflamabil se prevede un spatiu de circa 2 cm, care se umple cu material ignifug. Ingrosarea zidariei cosului trebuie sa se execute pana la 2-3 cm deasupra nivelului pardoselii inflamabile, iar pardoseala si umplu­tura nu trebuie alipite de aceste ingrosari.

» Ingrosarea zidariei cosului in dreptul planseelor inflamabile se executa pe toata latimea cosului. Se interzice rezemarea grinzilor planseului inflamabil pe zidaria cosului, executandu-se in acest scop juguri.

» La trecerea cosurilor prin pereti inflamabili, trebuie sa se execute pe intreaga inaltime a acestora, elemente de protectie din zidarie de caramida, avand grosimea egala cu aceea a peretilor inflamabili si latimea de cel putin 25cm.

» In cazul cosurilor de fum situate langa pereti inflamabili, trebuie ca distanta de la cos la perete sa fie de cel putin 13 cm. In dreptul cosului si pe latimea acestuia, peretele trebuie sa fie izolat pe in­treaga inaltime cu azbest sau cu pasla imbibata cu argila subtiata cu apa. Peste izolatie se va aplica tencuiala sau tabla.

» Golul intre cosuri si peretii inflamabili se poate de asemenea in­chide cu urechi din zidarie de caramida, pastrandu-se distanta minima de 13 cm intre cos si peretele inflamabil. In acest caz trebuie sa se lase orificii prevazute cu gratar, destinate circulartiei aerului din spatiul ramas intre cos si perete.

» Toate gurile pentru curatirea cosurilor trebuie sa fie amplasate la distanta de cel putin 1,20m de la elementele inflamabile ale aco­perisului. In cazul cand acest lucru nu este posibil, gurile de curatire trebuie sa fie captusite cu izolatii ignifuge, tencuiala, azbest, tabla, pasla imbibata cu argila.

» Se interzice amplasarea gurilor de curatire a cosurilor in camere de locuit, dormitoare, spitale, infirmerii, garaje sau incaperi in care se afla materiale inflamabile sau alimente.

» Pentru canalele de racord ale sobelor cu cosurile, trebuie sa se asigure distanta de cel putin 0,50m pana la plansee sau pardoseli inflamabile, in cazul cand acestea sunt neprotejate din punct de vedere ignifug. Aceasta distanta se poate reduce la cel putin 0,38m, in cazul cand planseele sau pardoselile inflamabile sunt protejate, in cazul racordului sobelor la cos cu burlane de tabla, distanta de la acestea la elemente inflamabile neprotejate este de cel putin 1,00m, iar la elemente inflamabile protejate ignifug, de cel pu­tin 0,70m.

» In general, utilizarea burlanelor de tabla pentru evacuarea fu­mului nu se recomanda, iar in cazul invelitorilor inflamabile este interzisa. In cazul utilizarii burlanelor de tabla, trecerea lor prin peretii inflamabili trebuie sa se izoleze cu guler de caramida de minimum 25 cm latime. Burlanele trebuie sa treacă la cel putin 0,70 m distanta de streasina, iar capatul lor sa fie la minimum 0,50m deasupra streasinii. La capat burlanul se protejeaza cu o caciula, care sa opreasca imprastierea scanteilor. 

» Se interzice sa se depoziteze in poduri materiale inflamabile.

» Un mare pericol prezinta galeriile facute in pod de rozatoare, care in majoritatea cazurilor corespund cu canalele cosului, consti­tuind cai de raspandire a scanteilor si putand cauza izbucnirea incen­diilor.

» O atentie deosebita trebuie acordata cu ocazia executarii lucrari­lor de ardere a cosurilor, deoarece in aceasta situatie exista pericol de incendiu. Este interzisa arderea cosurilor in perioade de timp secetos si cu vanturi puternice.

» Toate defectele cosurilor, care ar putea provoca incendii, con­statate cu ocazia lucrarilor de intretinere, trebuie remediate in mod urgent. Tot pe linia aceasta, un mijloc eficace consta in organizarea verificarii cosurilor in perioada de toamna si iarna, la care sa participe cosa­rul si un pompier voluntar.

Cea mai variata gama de cosuri de fum online!

Bibliografie: Notite si materiale didactice din suport curs Universitatea Tehnica de ConstructiiParerea ta conteaza

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*