Taierea si curatarea corecta a pomilor fructiferi

Cum se curata pomii fructiferi?

» S-ar parea ca pomii si arbustii fructiferi cresc, isi formeaza coroana, dau roade si fara interventia omului prin taieri. Si intr-adevar acest lucru il intalnim in majoritatea livezilor noastre de pomi autohtoni, care nu au primit nici un fel de interventie in dirijarea formarii lor. Pomii rodesc si fara aplicarea lucrarilor de taieri, dar nu-i deloc greu de observat ca un pom lasat in voia lui creste inalt, cu o coroana deasa si umbrita, cu ramuri slabe si lungi, golite de ramificatii de rod si stingherite in crestere. Rodirea acestora incepe tarziu si mai mult spre periferie, fructele sunt marunte, neindestulator hranite din cauza numarului mic de frunze care acopera ramurile de rod. Neajunsurile ce le avem din cauza neaplicarii taierilor se manifesta si prin rodirea neregulata a pomilor de la an la an, precum si prin prabusirea pomilor sau distrugerea coroanelor in anii cu productii mari, in iernile cu zapada multa sau pe vreme de furtuna. Iata de ce taierile sunt lucrari din cele mai importante cu care se poate imbunatati direct cresterea si rodirea pomilor.

» Taierile se aplica pomilor de toate varstele. Indiferent de specia si de timpul plantarii, taierea coroanei la plantare se face primavara inainte de pornirea vegetatiei. Prin ea se stabileste o potrivire intre radacina taiata cu ocazia scoaterii pomilor din pepiniera si coroana ramasa intreaga. Totodata se alege definitiv si forma coroanei. Coroana pomilor poarta roadele si in conditiile gradinii de langa casa, unde recoltele mari de fructe vor deveni o regula, ea trebuie sa se deosebeasca printr-o mare rezistenta a ramurilor de schelet pentru a putea suporta greutati de 200-300kg fructe.

» Pomul format dupa sistemul coroanei etajate vine din pepiniere in mod obisnuit cu 5-7 ramuri. In momentul in care se trece la taierea de formare, o atentie deosebita se da alegerii principalelor ramuri de schelet. Prima conditie de care trebuie sa se tina seama in alegerea ramurilor coroanei este asezarea lor deopotriva in jurul tulpinei. Axul-ramura care prelungeste trunchiul trebuie sa fie asezat la mijlocul coroanei. Pentru a potrivi asezarea ramurilor in jurul tulpinei, se aleg pe ax 3-4 ramuri repartizate astfel incat sa imparta cercul coroanei in parti egale. Restul ramurilor se taie complet de la baza. Dupa ce au fost alese ramurile principale, care formează primul etaj se scurteaza la 20-40cm, dupa cum sunt mai slabe sau mai puternice, avand grija ca varfurile taiate sa se gaseasca pe cat posibil la acelasi nivel si sa aiba mugurii de la varf de regula in afara coroanei. Stabilitatea coroanei se realizeaza si prin subordonarea acestor ramuri fata de ax, de aceea axul se taie cu 20-25cm deasupra ramurilor laterale.

» Pentru a asigura o sudura mai puternica a ramurilor in locul lor de prindere este necesar ca ele sa se aleaga mai distantat una fata de alta pe ax, iar unghiul lor de aplicare sa fie mai mare de 45 grade. Daca una din cele 3-4 ramuri creste aproape drept (vertical), ca si axul, se va indeparta de ax prin punerea unui calus, iar in caz ca este aplecata se va aduce in pozitia normala prin legarea ei de ax.

» Atunci cand coroana are forma de vas, adica ii lipseste axul central, la taiere se vor alege 3-5 ramuri principale, respectand aceleasi reguli ca si la coroana etajata. Restul ramurilor se inlatura iar cele alese se scurteaza la 20-40cm avand grija ca si in acest caz varfurile taiate sa se gaseasca pe cat posibil la acelasi nivel.

» In cursul anului, din cei 3-4 muguri asezati la varful ramurilor lasate in coroana vor creste lastari noi cu rolul de prelungire si de obtinere a ramificatiilor urmatoare. Daca pomii au vegetat normal, noile cresteri constituie baza formarii in continuare a coroanei pomilor in al doilea an.

» In anul al doilea dupa plantare se urmareste formarea ramurilor de ordinul 2 pe ramurile crescute in anul precedent si formarea de ramuri de ordinul intai pe prelungirea axului, in etajul al doilea. In acest scop ramurile din coroana se taie la aceeasi inaltime de 60-80cm deasupra unui mugure care priveste in afara. Toate ramurile secundare de pe ramurile principale se scurteaza la 4-5cm. Axul coroanei se taie mai lung cu 25-35cm.

» In urma acestei taieri pe fiecare ramura din coroana vor creste 2-4 lastari puternici. In primavara celui de-al treilea an se alege cea mai slaba ramura din etajul I. Pe aceasta, incepand de la ramificatia ordinului doi, se masoara in sus 50-60cm si se taie deasupra unui mugure care priveste in afara. Prima ramificatie de ordinul doi se taie cu 15-20cm mai scurta decat ramura de prelungire. Celelalte ramuri din etajul I se scurteaza la fel la aceeasi inaltime.

» Toate celelalte ramurele de pe ramurile principale se scurteaza la 4-7 muguri pentru a le forta sa se transforme in ramuri de rod. Cele trei ramuri din etajul al II-lea se taie in asa fel ca varful lor sa fie mai sus cu 20-30cm decat varful ramurilor din etajul I. Fata de aceste ramuri axul se lasa mai lung cu 30 cm.

» In primavara anului patru de vegetatie, prelungirile ramurilor din etajul I se taie la 50-60cm deasupra ultimei ramificatii de ordinul II. Ramificatiile de ordinul II se scurteaza la randul lor cu 20cm fata de varful lastarilor de prelungire. La ramurile din etajul II se aplica aceleasi taieri ca si la ramurile din etajul I. Axul coroanei se trateaza la fel ca si in anul precedent pentru formarea etajului al III-lea. Toate ramurile crescute in interiorul coroanei se scurteaza pentru a fi transformate in ramuri de rod sau se indeparteaza. Dupa ce se termina formarea coroanei si pomul intra pe rod se aplica o taiere slaba, care consta in special in rarirea ramurilor din coroana si scurtarea lastarilor de prelungire.

» Cu ocazia raririi coroanei, se indrepteaza prin taiere la inel, ramurile concurente ale prelungirilor, cele uscate, rupte, dezbinate, cele care cresc spre interiorul coroanei si una din cele doua ramuri care eventual cresc prea apropiate.

» La arbustii fructiferi si cei decorativi, in fiecare primavara inainte de pornirea vegetatiei se aplica taierea de rarire sau de intinerire care consta din inlaturarea tulpinilor ce depasesc 4-6 ani, a ramurilor batrane uscate sau rupte si inlocuirea lor cu tulpini anuale care cresc direct din colet.

» Tot primavara devreme se taie si gardurile vii din gradina cu scopul de a le reduce inaltimea si a provoca indesirea lor. Daca gardul viu are inaltimea dorita in cursul verii se va tunde de 2-3 ori pentru a-l mentine la aceeasi inaltime si a-i da o forma artistica. Prin taieri in cursul verii se inlatura si florile trecute de trandafir pentru a provoca o noua lastarire si inflorire.

» Lucrarile de taiere sunt lucrari hotaratoare pentru cresterea si rodirea an de an a pomilor si arbustilor fructiferi. De aceea ele trebuie executate obligatoriu si cu multa grija in fiecare an.

Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie1 Comment

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*