Tirajul sobelor

Cum obtinem un tiraj buna la o soba

» Tirajul sobelor – o conditie importanta pentru functionarea co­respunzatoare a sobelor este asigurarea tirajului acestora.

» Prin tiraj se intelege circulatia aerului in soba, de la usite spre cos, datorita aerului cald mai usor, care se ridica in sus, si aerului rece, mai greu, care ii ia locul.

» Tirajul actioneaza asupra functionarii sobelor in mai multe fe­luri. Astfel, odata cu aerul care circula datorita tirajului, patrunde in focarul sobei oxigenul din el, care asigura arderea completa a combustibilului. Printr-o ardere completa combustibilul produce intreaga cantitate de caldura, corespunzatoare puterii lui calorifice. Din practica s-a constatat ca, in cazul cand cantitatea de bioxid de carbon din gazele de ardere este de numai 2%, restul fiind oxid de carbon, ca urmare a arderii incomplete, se pierde 90% din puterea calorifica a combustibilului. Cresterea procentului de bioxid de car­bon la 15%, printr-o ardere buna, reduce pierderea puterii calori­fice a combustibilului numai la 12%.

» Pe de alta parte, tirajul actioneaza asupra circulatiei gazelor fierbinti in interiorul sobei. Aceasta circulatie este deosebit de im­portanta, deoarece ea asigura contactul elementelor sobei cu gazele fierbinti ale arderii, permitand astfel efectuarea transferului de cal­dura de la gaze la soba.

» Este bine ca usitele de la focar si de la cenusar sa fie amplasate catre usa de intrare in incapere. Aceasta masura contribuie la acti­varea tirajului, datorita curentului direct de aer care se poate forma in acest caz de la usa incaperii catre soba. Acest curent activeaza totodata si convectia care se produce in incapere, prin functiona­rea sobei, conducand in cele din urma la incalzirea mai buna a in­caperii.

» Evacuarea in atmosfera a gazelor rezultate din ardere si a fu­mului se face prin intermediul cosului. In acelasi timp cosul are un rol important in realizarea tirajului sobei, deoarece, prin evacuarea gazelor este antrenata si circulatia aerului proaspat in soba. Dato­rita faptului ca gratarul focarului si stratul de combustibil opun o rezistenta mare la trecerea aerului, este necesar ca si cosul sa aiba un tiraj suficient de puternic, ceea ce se obtine printr-o justa di­mensionare a cosului.

» In general, tirajul cosului fiind determinat de diferenta de greu­tate a aerului rece exterior si a gazelor fierbinti care urmeaza a fi evacuate in atmosfera, acesta va fi cu atat mai mare cu cat cosul va fi mai inalt.

» In imaginea de mai jos se poate vedea o schema de circulatie a aerului si gazelor ar­derii, sub actiunea tirajului sobei si al cosului.

» In afara de inaltimea cosului, la realizarea tirajului necesar tre­buie sa se tina seama de asemenea de sectiunea cosului. In confor­mitate cu prevederile si normele in vigoare, dimensiunile sectiunii trans­versale a cosului, determinate in raport cu suprafata de incalzire (radianta) a sobei, sunt urmatoarele:

Suprafata radianta a sobei in m² Sectiunea minima a cosului de fum in cm
sub 4 13 x 13
4 – 5,5 13 x 19
5,5 – 7,5 19 x 19
peste 7,5 19 x 26

» Inaltimea activa a cosului, considerata de la suprafata grataru­lui pana la partea lui superioara, trebuie sa fie de cel putin 5,00 m, pentru asigurarea unui tiraj satisfacator. Se admit inaltimi mai mici, dar numai pentru ultimul etaj al incaperilor. In raport cu lungimea canalelor de gaze din interiorul sobei, inaltimea activa a cosului tre­buie sa fie de cel putin 1,5 ori mai mare.

» Inaltimea inactiva a cosului (prelungirea in jos a cosului de la racordul sobei pana la usita de curatire), adica inaltimea de colectare de la baza orificiului de curatire pana la baza gurii canalului de fum, trebuie sa fie egala cu 1/10 din inaltimea activa a cosului. In cazul cand acest lucru nu este posibil, pe aceasta portiune se va mari sectiunea cosului, pentru a se asigura un volum egal cu acela rezultat pentru inaltimea inactiva.

» Orificiul de curatire se aseaza de obicei la inaltimea de 0,80 m deasupra pardoselii.

» In practică, tirajul cosului se verifica de sobar sau cosar fie prin introducerea mainii in orificiul de curatire a cosului, fie prin aseza­rea unei lumanari aprinse in acest loc. In ambele moduri se poate controla intensitatea tirajului.

 Parerea ta conteaza

Scrie parerile sau intrebarile tale despre acest subiect

Campurile cu * sunt obligatorii de completat! Adresa de email nu va fi facuta publica.


*