Cimentul in constructii

ciment beton balast

Ce este cimentul?

» Cimentul este o pulbere foarte fina la pipait, de culoare cenusie-albastruie. Amestecat cu apa, cimentul face priza (se incheaga) si se intareste. Acest fenomen se datoreaza transformarilor chimice pe care le sufera cimentul in contact cu apa. Aceste transformari se petrec in doua faze:

  • priza, care dureaza cateva ore. In aceasta faza, pasta de ciment isi pierde elasticitatea. In timpul prizei se dezvolta o mare cantitate de caldura;
  • intarirea, de durata mult mai mare. In aceasta faza, rezistenta la compresiune a cimentului creste. Timpul necesar pentru intarire depinde de felul cimentului.

» Spre deosebire de var si ipsos, cimentul se intareste atat in aer cat si in apa, rezistand si sub apa.

Cum se fabrica cimentul?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Cimentul se fabrica prin arderea in cuptoare a pietrei de var amestecata cu argila si alte materiale. In acest amestec, piatra de var intra in proporţie de 76%.
Arderea cimentului se face aproape numai in cuptoare rotative, lungi de 50-150m si cu diametrul de 2-4m. Temperatura de ardere a amestecului este de 1400°C, deci mai mare decat cea pentru arderea caramizilor.

» Prin ardere si amestecare se obtin bulgari inrositi si intariti. Acesti bulgari formeaza clincherul de ciment.

» Clincherul este macinat in mori, pana cand se obtine un praf foarte fin, care este cimentul. Dupa racire, cimentul este ambalat in saci si adus pe santier.

Clasificarea cimentului

» Cimentul portland se obtine prin arderea la temperaturi inalte a unui amestec in anumite proportii de materiale calcaroase si argiloase si macinarea in pulbere fina a clincherului obtinut.

» Uneori, in natura se gasesc amestecuri naturale de argila si calcar (marne calcaroase). In acest caz, marna intra direct in procesul de fabricatie a cimentului.

» Cimentul portland se intrebuinteaza la executarea constructiilor in aer sau in apa si mai ales pentru acelea care cer o mare soliditate si rezistenta la influenta temperaturilor coborate sau a agentilor atmosferici.

» Cimentul portland este standardizat in urmatoarele trei tipuri:

  • ciment P 300;
  • ciment P 400;
  • ciment P 500.

Cifrele 300, 400 si 500 reprezinta rezistenta cimentului la rupere prin compresiune dupa 28 de zile de la turnare.

» Astfel, un cub de proba confectionat din ciment P 300, supus la compresiune dupa 28 de zile de la turnare, se striveste atunci cand asupra lui actioneaza o forta de 300 kg pe fiecare centimetru patrat.

» Priza cimentului portland incepe dupa o ora si se termina dupa 10ore. Apoi urmeaza intarirea, in timpul careia rezistenta cimentului creste mereu, astfel incat dupa 28 de zile ea intrece rezistentele de 300, 400 si 500. Un ciment macinat mai fin are o rezistenta la compresiune mai mare.

» Cimentul P 300 se foloseste la lucrarile de beton sau de beton armat.

» Cimentul metalurgic se fabrica prin macinarea unui amestec de clincher de ciment portland normal (70%) cu zgura granulata de cuptoare inalte (30%).

» Calitatile acestui ciment sunt asemanatoare cu cele ale cimentului portland. » Cimentul metalurgic dezvolta in timpul prizei o cantitate de caldura redusa, de aceea el nu poate fi folosit cand temperatura mediului inconjurator scade sub +5 grd. C.

» Cimentul metalurgic se fabrica in doua tipuri:

  • ciment M 300, folosit la lucrarile de beton simplu;
  • ciment M 400, folosit la lucrarile de beton armat;
  • cimentul cu trass se obtine prin macinarea unui amestec de clincher de ciment portland cu trass in anumite proportii.

» Trassul este o cenusa vulcanica. Macinata si amestecata cu cimentul, ea are insusirea de a astupa porii mortarului de ciment, oprind patrunderea apei si intarindu-se odata cu cimentul. Cimentul cu trass se foloseste la lucrarile de beton simplu sau armat, executate in apa sau in mediu umed.

» Dupa procentul de trass continut, aceste cimenturi sunt de doua categorii:

  • ciment T 25, care contine trass in proportie de 25% si clincher de ciment portland 75%. Acest ciment are aceeasi rezistenta ca si cimentul P 400. Se foloseste la lucrarile de beton armat;
  • ciment T 40, care contine trass in proportie de 40%  si clincher de ciment portland 60%. Acest ciment are aceeasi rezistenta ca si cimentul P 300. Se foloseste la lucrarile de beton simplu.

» Cimentul metalurgic si cimentul cu trass se intrebuinteaza ori de cate ori este posibil, pentru economisirea cimentului portland.

» Cimentul cu intarire rapida este un ciment portland care se intareste foarte repede. Priza lui este normala. De aceea betoanele executate cu acest ciment se pot decofra dupa doua sau trei zile.

» Cimentul cu intarire rapida este folosit la lucrarile de beton armat, mai ales la constructii cu multe etaje, la care se cere o decofrare rapida si economii de cofraje.

» Cimentul cu priza rapida este un ciment a carui priza incepe dupa cateva minute de la turnare si se termina in maximum 30 minute. Este folosit la lucrarile unde priza trebuie sa se faca repede (canalizari, turnarea betonului pe timp friguros).

» Cimentul rutier se intrebuinteaza la executarea drumurilor de beton. El se fabrica in mod special si are insusiri speciale, deoarece trebue sa aiba o rezistenta mare la uzura, la dilatari si contractari, la socuri (lovituri).

» Cimentul alb se fabrica din argile albe si are culoare alba. Se intrebuinteaza la executarea lucrarilor de mozaic, imitatii de piatra, faianta, placaje diverse.

Furnizarea si depozitarea cimentului

» Cimentul se furnizeaza deobicei in saci de hartie de 50kg. Se poate livra si in vrac (varsat), daca cumparatorul si producatorul sunt de acord.

» Pe saci se imprima denumirea, categoria de ciment, fabrica, greutatea, precum si semnele care indica calitatea cimentului.

» Greutatea cimentului se socoteste la 1250 kg/mc.

» Depozitarea cimentului se face in magazii ferite de umezeala, prevazute cu pardoseli de lemn ridicate de la pamant. Sacii se aseaza in randuri inalte de cel mult 2m, deoarece cimentul s-ar indesa, transformandu-se in bulgari. Uneori peretii magaziilor se imbraca cu carton asfaltat, pentru a feri cimentul de umezeala. Sacii se aseaza la distanta de circa 50cm dela peretii incaperii, in stive de aproximativ 1vagon. Intre stive se lasa spatii suficiente pentru trecerea unui om.

» Cimenturile cu priza rapida se intaresc la cea mai mica umezeala absorbita din aer. De aceea,  in cazul depozitarii acestor cimenturi se iau masuri speciale, ferindu-le de umezeala, mai ales in timpul iernii.

 

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii



Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.