13 Noiembrie – Sarbatori si Evenimente din aceasta data

13 noiembrie ziua internationala a nevazatorilor

Ce reprezinta data de 13 Noiembrie?

» Data de 13 noiembrie este cea de-a 318-a zi a anului bisect, cu doar 48 de zile ramase pana la final. Astazi este Ziua Internationala a Nevazatorilor si Ziua Bunatatii. Si in ortodoxie, in aceasta zi, se cinsteste amintirea calugarilor Nicodim si Spiridon, care au trait in secolul al XII-lea al erei noastre, cat si al arhiepiscopul Constantinopolului Ioan Gura de Aur.

» In articolul de astazi va vom povesti despre cele mai importante evenimente din istorie care au avut loc pe data de 13 noiembrie, precum si cateva ritualuri si semnificatii ale acestei zile.

Sarbatori de 13 Noiembrie

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

Ziua internationala a nevazatorilor

» La data de 13 noiembrie 1745, in Franta s-a nascut Valentin Gayuy, un renumit profesor care a fondat mai multe scoli si fabrici pentru nevazatori.

» Conform deciziei OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), aceasta data de 13 noiembrie a devenit baza stabilirii Zilei Internationale a Nevazatorilor, al carei obiectiv principal este de a atrage atentia publicului larg asupra celor care si-au pierdut definitiv vederea si s-au trezit in situatii dificile de viata.

» Pana in secolul al XVIII-lea, lumea nu cunostea institutiile de invatamant pentru nevazatori. Valentin Gayuy si-a demonstrat mai intai metoda de predare orbilor cu ajutorul tiparului pe care l-a inventat.

ziua internationala a nevazatorilor

» In anul 1784, la Paris, fara nici un sprijin din partea guvernului sau a altor organizatii caritabile, pe propria sa cheltuiala a deschis in propria casa prima scoala din lume pentru copii nevazatori numita “Atelierul muncitorilor orbi”.

» Primul elev al lui Valentin Gayuy a fost tanarul François de Lezueur gasit pe treptele bisericii din zona. In curand inca 11 dintre colegii lui de la casa de copii au intrat in scoala profesorului.

Ziua mondiala a bunatatii

» Data de 13 noiembrie mai este recunoscuta si ca Ziua Mondiala a Bunatatii. Initiatorul infiintarii acestei zile a fost Miscare Mondiala de Bunatate din Singapore.

» Aceasta sarbatoare internationala ajuta la unirea miscarilor de bunatate existente indiferite tari si ajuta oamenii sa-si dea seama ca a face bine nu este deloc dificil, iar rezultatul faptelor bune este unul colosal.

» Este atat de simplu: spune-i Te Iubesc persoanei iubite, zambeste frumos catre persoanele din jurul tau cu care socializezi, imbratiseaza-ti parintii si prietenii cat mai des, complimenteaza un coleg atunci cand ai ocazia, ofera-i o floare unei fete triste doar pentru a-i face ziua mai frumoasa.

» Cu fiecare astfel de actiune, in lume va exista un pic mai multa bunatate. Si, desigur, este recomandabil sa faceti acest lucru in fiecare zi si nu doar o data pe an de 13 noiembrie.

» Un alt obiectiv al Zilei Mondiale a Bunatatii este de a promova unirea diferitelor natiuni, in ciuda diferentelor lingvistice si culturale. Este foarte important sa se obtina unitate si intelegere reciproca, pastrand in acelasi timp identitatea si unicitatea.

Nume celebrate cu ocazia zilei de 13 Noiembrie

» In aceasta zi de Noiembrie este celebrat arhiepiscopul Constantinopolului Ioan Gura de Aur. Asadar in aceasta zi se pot celebra persoanele cu numele Ioan, Ionut, Ion, Oana, Ionica, Ioanichie, Ionel, Ionela, Nelu, Nela, Ianos, Janina, Gianina si alte derivate.

» De retinut este faptul ca Sfantul Ioan este celebrat de 3 ori intr-un an: pe 13 noiembrie, 27 si 30 ianuarie.

Evenimente istorice din data de 13 Noiembrie

  • 1805 – macelarul vienez Johann Laner a inventat carnatii vienezi;
  • 1940 – Willis Motor Co. testeaza primul Jeep;
  • 1971 – prima nava spatiala interplanetara a fost lansata pe orbita in jurul lui Marte; primul satelit artificial al lui Marte (Mariner-9, SUA);
  • 1980 – Sonda spatiala americana Voyager 1 a transmis primele fotografii de prim-plan ale lui Saturn pe Pamant;
  • 2015 – au avut loc atacuri teroriste in Paris, Franta.
Despre Anca 108 Articole
Salutari si bine ai venit! Numele meu este Anca, editor CasaSiDesign.ro, si sunt o mare sustinatoare a lucrurilor frumoase, practice si mai ales a unui stil de viata sanatos. Te invit sa vezi articolele scrise de mine si te rog sa nu uiti sa-mi dai un feedback printr-un comentariu. Iar daca ti-au placut informatiile nu uita sa le si Distribui printr-un Share pe Facebook. Multumesc!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.