Sanatatea copiilor pe timp de iarna
Cuprins:
» Iarna este un anotimp mult asteptat al anului pentru orice copil. Zapada pufoasa, sarbatori de Craciun si Anul nou, cadouri, oameni de zapada si multa distractie la jocurile de iarna, toate acestea promitand multa distractie si o experienta de neuitat oricarui copil.
» Dar alaturi de distractie, jocuri si o atmosfera de magie, iarna aduce cu sine ingheturi, vreme rece, virusi si raceli.
» Temperaturi ridicate, starile febrile, curgerea nasului si hipotermia pot strica in mod semnificativ mult asteptata vacanta de iarna.
» Deoarece copiii sunt deosebit de susceptibili la influenta negativa a diferitilor factori externi, fiindca imunitatea lor nu este inca pe deplin formata, parintii ar trebui sa adopte cateva sfaturi simple care sa ajute la protejarea sanatatii copilului si la intarirea imunitatii acestuia in timpul sezonului rece de iarna.
1. Respecta programul zilnic
» Medicii pediatri specifica faptul ca un copil de varsta prescolara si primara ar trebui sa aiba un program si o rutina zilnica bine construita, care trebuie luata in considerare de intreaga familie.
» Somnul este esential pentru sanatatea, cresterea si dezvoltarea adecvata a copiilor. Odihna de noapte si de zi ajuta corpul sa recupereze si sa consolideze sistemul imunitar.
» Cu cat copilul este mai mic, cu atat este nevoie de mai mult timp pentru a dormi. In medie, toti copiii ar trebui sa ai cel putin 10 ore de somn pe zi.
2. Alimentatie echilibrata pentru copii
» Includeti in meniul copiilor cantitatea necesara de fibre, cum ar fi mere, nuci, morcovi, fulgi de ovaz, acestea vor ajuta la intarirea sistemului imunitar prin cresterea proteinelor antiinflamatoare.
» In general, meniul copilului ar trebui sa fie adecvat varstei sale si sa indeplineasca toate cerintele unei diete sanatoase. Acesta inseamna sa contina multe fructe si legume, macar o data pe saptamana peste, si sa nu uitam de carne.
» Iarna nu este intotdeauna posibil sa pregatiti mese saturate cu cantitatea de vitamine si microelemente necesare pentru dezvoltarea copilului. De aceea puteti suplimenta aceste lipsuri sezoniere cu complexe de multivitamine pentru copii. Nu uitati insa ca alegerea vitaminelor potrivite ar trebui sa se bazeze doar pe recomandarile medicului vostru de familie.
3. Bea multe lichide
» Hidratarea la timp controleaza functionarea completa a tuturor organelor corpului: regleaza temperatura, imbunatateste metabolismul si elimina toxinele.
» Copiii sunt mai predispusi la deshidratare decat adultii, in special in timpul infectiilor respiratorii acute, daca au febra si mai ales daca au rotavirus. Cateva pahare cu apa curata, lapte sau suc natural proaspat stors vor ajuta la refacerea pierderii de lichid din organism.
» In timpul jocurilor active afara, la aer curat, cand cei mici transpira, invita-i sa ia o pauza de 5-10 minute pe ora, timp in care sa se realimenteze cu o cana de ceai caldut, lapte cu cacao sau ciocolata calda.
» Daca sunteti pe partie sau intr-o drumetie la munte puteti pregati de acasa niste ceai intr-un termos astfel incat sa-l aveti la indemana in orice moment.
4. Petreceti timp in aer liber
» Nu stati in casa, deoarece este pacat sa pierdeti activitatile distractive ce le puteti face doar in perioada iernii. Realizarea unui om de zapada, schierea, patinajul, datul cu sania, construirea unui castel de zapada si de ce nu chiar practicarea jocului de hochei sunt lucruri care vor marca copilaria unui copil fericit.
» Mersul si joaca in aer liber si curat are un numar imens de aspecte pozitive:
- portia de vitamina D pe care o primim cu totii prin terapia soarelui;
- calirea organismului in mediu rece, bineintele cu o imbracaminte adecvata sezonului;
- buna dispozitie si fericire;
- un somn sanatos si adanc dupa o zi de joaca in zapada;
- socializare cu prietenii si de ce nu o apropiere mai mare fata de parinti.
® Citeste si: 11 Motive pentru care sa alergi chiar si pe frig!
5. Imbraca copilul corect pentru iarna
» Pentru ca copilul sa se simta confortabil la plimbare, sa nu inghete si sa nu transpire, trebuie sa-i alegi corect hainele pentru iesirile afara.
» Conform recomandarilor pedriatilor, copiii ar trebui sa poarte haine putin mai grosute fata de adulti. Tesatura hainelor de sub geaca ar trebuie sa fie moale, usoara si sa nu favorizeze transpiratia.
» Este bine sa alegeti imbracamintea exterioara dintr-un material care nu absoarbe apa si eventual cu izolatie din fibra termica, speciala pentru costumele de iarna.
» Deasemenea este indicat sa nu uitati cateva reguli simple cum ar fi:
- hainele ude trebuie schimbate imediat, chiar si manusile;
- caciula trebuie sa stea foarte bine pe cap, de aceea la copii este indicata folosirea unor caciului speciale de iarna cu elemente de prindere sub barbie;
- nu uitati de folosirea unor papuci de calitate, impermeabili astfel incat copilul sa nu se ude la picioare;
- deasemenea folosirea unor sosete putin mai grosute si mai lungi ar fi indicata.
6. Respectati regulile de siguranta in timpul jocurilor
» Intotdeauna este indicat sa va supravegheati copiii in timpul iesirilor. Uneori, trecerea de la un joc distractiv la o accidentare neasteptata poate fi instantanee:
- cand copilul vostru se da pe patine asigurati-va ca poarta o casca de protectie;
- nu lasati copiii sa se dea in picioare pe sanie, sau unul peste altul deoarece exista riscul de accidentare la spate si coloana;
- nu lasati copiii sa se dea cu sania in dreptul unei sosele, mai ales daca zona de final a partiei da direct in strada;
- nu tractati mai multe sanii dupa masina;
- pentru o coborare sigura cu sania cautati pante usoare pentru copii (maxim 30 de grade), lipsite de copaci, garduri sau alte obstacole.
7. Oferiti o protectie suplimentara pentru pielea copilului
» Iarna, umiditatea din locuinta scade, astfel aerul uscat poate afecta negativ starea de sanatate a copilului. Pentru a evita astfel de manifestari neplacute, instalati un umidificator in camera copiilor, regland senzorul la 50%, fiind umiditatea ideala pentru organism.
» Cand sunteti in aer liber, protejati pielea bebelusului de temperaturi extreme pentru a evita hipotermia. Fiti deosebit de atent cu zonele mici ale corpului, cum ar fi mainile, picioarele si urechile. Trebuie sa fiti constienti de simptomele grave ale degeraturilor.
» Daca observati ca piele bebelusului este rosie sau amortita, treceti imediat in interior. Folositi apa calda sau haine suplimentare pentru a creste temperatura corpului. Daca copilul are semne pronuntate de hipotermie severa, cum ar fi: letargie, vorbire neclara sau dezorientare, atunci este indicat sa mergeti imediat la un medic sau la urgenta.
8. Spalarea nasului
» Spalarea nazala sistematica este un tratament adjuvant eficient pentru alergii si infectii ale sinusurilor. Folosind solutie salina sau spray-uri speciale cu apa de mare, spalati o nara, in timp ce o inchideti pe cealalta.
Doza si agentul salin se vor alege doar dupa recomandarea medicului pediatru.
» Repetati aceeasi procedura si cu cealalta nara. Copiii mai mari pot fi invatati sa faca aceste lucruri si singuri, dar este mai indicat ca aceste proceduri sa se faca totusi sub supravegherea unui adult.
9. Faceti miscare
» Stimulati activitatea copilului in orice mod. Este minunat daca vremea de afara va permite sa petreceti timpul in aer liber, insa daca afara este foarte frig, atunci va trebui sa gasiti solutii sa va distrati in casa.
» Daca spatiul va permite, puteti amenaja o zona de sport si joaca in camera copiilor sau intr-o alta incapere din casa, acest lucru ii va permite copilului sa-si directioneze energia in directia corecta.
» Urmati regula de aur: faceti exercitii usoare de mai multe ori pe zi. Clipurile video speciale pentru copii si animatiile de educatie fizica de pe Youtube va vor ajuta sa faceti fata acestui lucru.
10. Poarta o masca in public
» Cel mai probabil respectati aceasta regula de ceva timp deacum, dar totusi trebuie sa va reamintim faptul ca, pentru a incetini raspandirea COVID-19, precum si pentru a va proteja de infectia cu acest virus periculor, trebuie sa purtati masca medicala de protectie in zonele deschise si aglomerate.
11. Mentineti distantarea sociala
» Pentru copiii sub 7 ani, distanta sociala ramane principalul mijloc anti-epidemic de protectie impotriva virusilor. Este deosebit de important sa se evite contactul strans cu persoanele bolnave, indiferent de ce tip de boala au: coronavirus, gripa sau infectii respiratorii.
» Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre oameni.
12. Spalati-va bine pe maini
» Spalarea temeinica si regulata a mainilor este cea mai usoara si mai eficienta modalitate de a preveni patrunderea virusilor si germenilor in corp, astfel incat cei mai tineri membri ai familiei ar trebui invatati cum sa faca acest lucru corect.
» Este necesar sa va spalati pe maini:
- mereu cu sapun;
- nu mai putin de 30 de secunde;
- cand veniti de afara;
- inainte si dupa mese;
- dupa contactul cu animale sau persoane straine.
13. Dezinfectati suprafetele
» Stiati faptul ca nu doar virusul Covid-19 se aseaza si persista mult timp pe suprafetele diferitelor obiecte? De exemplu, si virusul gripal persista destul de mult pe suprafete.
» Prin urmare, este important sa curatati si sa dezinfectati cat mai des aparatele de uz casnic, mobilierul si alte accesorii interiorare (manere de usi, intrerupatoare, etc.), pe care majoritatea membrilor familiei le ating de foarte multe ori pe perioada unei zile.
Concluzie
» Astazi, la apogeul epidemiei, farmaciile si supermarketurile ofera o cantitate imensa de dezinfectanti care vor ajuta la efectuarea curatarii de inalta calitate si a dezinfectarii tuturor suprafetelor din apartament.
» In lumea moderna, cand o pandemie strabate planeta, virusurile sufera mutatii si infecteaza omenirea cu o vigoare reinnoita, iar sanatatea celor din jurul nostru sta chiar in mainile noastre.
» Organizarea competenta a regimului zilnic, a odihnei, curatarea spatiilor si respectarea tuturor regulilor anti-epidemice vor ajuta la protejarea copiilor de virusi si la supravietuirea nedureroasa a sezonului de iarna.
» In acelasi timp, nu trebuie sa va fie frica de vremea rece si de aerul inghetat. Daca temperatura de afara nu este mai scazuta de -10 grade celsius, puteti iesi in siguranta afara, si, echipati corespunzator si luand un termos cu ceai cald la voi, puteti lasa copiii sa se joace fericiti afara si sa se bucure de magia zapezii.
Comentarii recente