Postul intermitent nu este deloc o dieta, ci un tipar de alimentatie care poate include o mare varietate de alimente, dar limiteaza strict timpul in care sunt consumate. Rezultatul aplicarii unei astfel de scheme este de obicei pierderea in greutate destul de rapida si garantata.

Principiul postului intermitent este simplu: zilele sunt impartita in intervale clare (se mai numesc in mod obisnuit „ferestre”), timp in care putem manca, iar in celalalt interval avem voie doar sa bem apa. In intervalul „foame”, organismul nostru incepe sa ia combustibil din propriile rezerve, din cauza caruia se produce pierderea in greutate.

Fondatorul postului a fost biologul japonez Yoshinori Osumi. El incerca sa gaseasca o modalitate de a lupta impotriva cancerului si a descoperit ca abstinenta ciclica de la alimente declanseaza procesul de autofagie, adica de autodistrugere, in unele celule. Pentru lumea stiintifica, descoperirea sa s-a dovedit a fi atat de valoroasa incat japonezul a primit Premiul Nobel pentru aceasta.

Principalul sau avantaj, desigur, consta tocmai in capacitatea de a pierde in greutate. Dar, pe langa aceasta, postul intermitent ofera cateva bonusuri mai placute:

  • nivelul de insulina scade,
  • metabolismul se accelereaza,
  • incetineste procesul de imbatranire,
  • previne cancerul.

Este important de inteles, totusi, ca toate acestea si multe alte procese de vindecare sunt declansate in organism nu din cauza caracteristicilor specifice ale postului intermitent, ci pur si simplu datorita faptului ca persoana pierde excesul de greutate si corpului sau ii este „mai usor sa respire”.

postul intermitent

16/8 si alte regimuri de post intermitent

Puteti construi cicluri de post intermitent in diferite moduri. In mod ideal, acest lucru ar trebui facut impreuna cu un antrenor personal si/sau nutritionist, adica cu o persoana care stie cum functioneaza corpul tau, ce este bine pentru el si ce creeaza probleme suplimentare sau chiar dauneaza.

Schemele sunt de doua tipuri – scurte (de o zi) si lungi (pentru cateva zile).

Cele mai populare scheme sunt 16/8, 18/6 si 20/4. Exista si variantele lor mai usor de urmat – 15/9 si 14/10. Optiunea 24/0, precum si postul de 36 de ore, sunt mai rar practicate.

Caracteristici de nutritie in diferite scheme de post intermitent

  • 12/12 – O schema „introductiva”, care, de fapt, este o reflectare a ritmurilor noastre biologice obisnuite de nutritie. La 12 ore de post, exista o „fereastra” egala atunci cand mancatul este permis. O astfel de schema nu va da un rezultat special in ceea ce priveste pierderea in greutate, dar va va permite sa va obisnuiti cu respectarea stricta a regimului. Daca iei micul dejun la ora 8 dimineata, ultima ta masa ar trebui sa fie inainte de ora 20.00. A doua zi, totul se repeta, incepand cu ora 8 dimineata. Nu exista restrictii.
  • 14/10 – Schema soft pentru incepatori. Limitele sunt deja simtite, dar sunt suficient de nedureroase pentru a fi acceptate fara rezistenta. Aceasta schema se potriveste cu usurinta meselor traditionale (mic dejun, pranz si cina), precum si gustarilor intre ele. Daca luati micul dejun la ora 8, ultima masa ar trebui sa fie inainte de ora 18. Nu exista restrictii.
  • 15/9 – Nivel tranzitoriu. Putin mai dificil decat precedentul. Acum, timpul de post va fi de 15 ore, iar fereastra de masa va fi de 9. Luand micul dejun la ora 9:00, trebuie sa luati cina inainte de ora 18:00.
  • 16/8 – Cea mai populara, clasica schema de post intermitent. Timpul pentru mese este limitat la 8 ore, restul de 16 poti bea doar apa sau ceai fara aditivi. Formula obisnuita – mic dejun, pranz si cina, fara gustare. Acest lucru evita supraalimentarea. Micul dejun la ora 9 si ultima masa nu mai tarziu de ora 17:00. Permis de urmat timp de 1-2 luni.
  • 18/6 – O optiune mai dura pentru cei care au deja o experienta buna de post ciclic conform schemei anterioare. Planul clasic de mic dejun, pranz si cina inca se incadreaza in acest cadru, dar portia de pranz tinde sa fie foarte mica din cauza cresterii continutului de calorii din micul dejun si cina. Daca luati micul dejun la ora 10, atunci va trebui sa luati cina inainte de ora 16. Se tine postul 1 luna.
  • 20/4 – Schema dura. Cunoscuta si sub denumirea de „dieta razboinicului”. Potrivita pentru o situatie in care trebuie urgent sa scapi de kilogramele in plus cu orice pret. Puteti lua micul dejun la ora 10 si apoi puteti lua pranzul pana la ora 14. Aprobat pentru 1 saptamana.
  • 24/0 – Extrascheme pentru cei care doresc sa obtina cel mai rapid efect de pierdere in greutate. Dupa micul dejun (de exemplu, la 9:00), nu mai deschideti frigiderul pana la ora 9:00 a doua zi. Se tine nu mai mult de 1 data pe saptamana.
Citește și:  8 Mituri despre masina de spalat cu uscator

Inainte de a incepe postul intermitent, asigurati-va ca studiati materialul. In aceasta sectiune, am adunat cele mai importante sfaturi pe care cu siguranta nu ar trebui sa le ignorati.

Cum sa incepeti postul intermitent

Un bonus frumos al postului intermitent este faptul ca nu exista restrictii dure pentru alimente. Cu toate acestea, in timpul postului, va fi important sa ramai la tiparul tau de aport de calorii. Desigur, asta nu inseamna ca poti lua fiecare masa intr-o cafenea fast-food, mancand burgeri cu cartofi prajiti. Principiul alimentatiei sanatoase ramane intotdeauna pe primul loc. Cu toate acestea, o masa cheat (abatere de la meniul principal) nu va va strica imaginea daca este introdusa corect in numarul total de calorii zilnic admisibile.

Reamintim regulile unei alimentatii sanatoase:

  • evitati carbohidratii rapizi (dulciuri, produse din faina, fructe in exces si fructe uscate);
  • mancati suficiente proteine ​​pentru greutatea si incarcatura sportiva a dvs;
  • adaugati o cantitate buna de fibre in dieta (nu neaparat crude);
  • mentine-ti corpul hidratat (bea destula apa).

Cate kilograme poti slabi cu postul intermitent intr-o luna?

Dupa cum intelegeti, nu exista tabele clare care sa va arate rezultatul in avans. Totul este foarte individual. In medie, cu respectarea corespunzatoare a tiparelor de post si un stil de viata sanatos insotitor, puteti pierde 2 – 5 kg pe luna.

Cand sa va asteptati la rezultate de la postul intermitent

De obicei, rezultatul devine vizibil dupa aproximativ 2-3 saptamani. In acest moment, cantarul incepe sa arate numere mai placute. Dar, desigur, totul aici este individual. Unii oameni au nevoie de mai mult timp, altii de mai putin.

dieta indiana

Cum sa faci fata foamei in timpul postului intermitent

Primul si cel mai popular sfat este sa bei apa. De multe ori organismul nostru confunda nevoia de hrana si hidratare. Dar aceasta practica nu functioneaza intotdeauna: uneori poti bea o cana intreaga de apa, iar senzatia neplacuta enervanta de foame nu va disparea nicaieri. In acest caz, aveti nevoie de o munca cuprinzatoare asupra meniului si stilului de viata.

Iata ce sa faci daca sentimentul de foame este mai puternic decat tine:

  • asigurati-va ca mancati destui carbohidrati complecsi;
  • verificati daca aveti suficienta grasime in meniu (deficitul acestui nutrient poate provoca foame foarte puternica);
  • adaugati mai multe fibre in mancare;
  • activitate fizica in mod regulat;
  • bea ceva linistitor inainte de culcare (decocturi de ierburi care au efect sedativ, sau melatonina);
  • culca-te devreme, la 22-23 (acest lucru este in general util, si nu doar pentru a uita de foame).
Citește și:  Dieta cu mere - Cum poti sa slabesti consumand zilnic mere

Trebuie amintit ca pana acum nu exista suficiente studii stiintifice pentru a vorbi cu incredere despre efectul pur pozitiv al postului intermitent asupra corpului uman. Dar, potrivit nutritionistilor, daca oferiti in mod constant organismului toti nutrientii potriviti, modelele de post bland ar putea deveni practica dvs. permanenta.