Adancime fundatie casa – adancimea de inghet

adancimea minima de inghet

Cum alegem adancimea minima de fundare?

» Deoarece primim foarte des intrebari despre subiectul “adancime fundatie casa“, ne-am hotarat sa realizam un articol in care sa clarificam anumite aspecte despre acest subiect si mai ales de ce adancimea de inghet influenteaza adancimea fundatiei casei. Asadar vom incepe printr-o definire simpla a fundatiilor.

» Fundatia este elementul de constructie care suporta intreaga greutate a cladirii, adica preia incarcarile peretilor si a stalpilor si le transmite terenului pe care este amplasata constructia.

» Terenul pe care se amplaseaza fundatia se numeste teren de fundatie, iar suprafata fundului fundatiei se numeste talpa fundatiei.

» Fundatiile se executa din beton armat, forma si dimensiunile lor depinzand de natura terenului si de greutatea pe care trebuie sa o suporte.

Factori care influenteaza adancimea fundatiei unei case

Banner Ford husa cheie auto webp

» Conditiile de transmitere a incarcarilor in fundatie sunt influentate de:

 • conditiile geotehnice;
 • conditiile hidrologice;
 • tipul structurii;
 • procese tehnologice specifice.

» Stabilirea cotei de fundare este si ea determinata in functie de anumite conditii:

 • conditii climatice: si aici ne referim mai exact la o adancime eficienta la ciclurile de inghet-dezghet din sol (0,7-1,2m in functie de zona geografica a Romaniei);
 • stabilitatea terenului: alunecari de teren sau degradari posibile ale terenului;
 • factori geotehnici: stratificatia terenului pe verticala si calitatea acestor straturi, de aici rezultand si cota de fundare intr-un strat bun de fundare (fundatia se incastreaza in cel putin 20 de cm din stratul bun de fundare);
 • factori hidro-geologici: mai exact nivelul panzei freatice tinand cont de variatiile sezoniere ce influenteaza nivelul apelor din sol;
 • factori seismici: gradul de protectie antiseismica adoptat;
 • structura de rezistenta adoptata in proiect.

tabel Adancime fundatie casa

» Atentie!  Valorile inscrise in tabel, pentru cazul terenurilor ferite de inghet, se masoara de la cota inferioara a pardoselii.

» Talpa fundaţiei va patrunde cel putin 20 cm in stratul natural bun de fundare sau in stratul de fundare imbunatatit.

» Pentru constructiile a caror fundatii se vor afla pe terenuri dificile (pamanturi contractile, pamanturi sensibile la umezire, pamanturi lichefiabile etc.), adancimea de fundare va fi specificata de catre un specialist in domeniu conform normelor in vigoare.

adancimea de inghet harta

» Speram ca prin cele scrise mai sus am reusit sa va raspundem la nelamuririle legate de acest subiect “Adancime fundatie casa” si “Adancimea de inghet”. Daca mai aveti alte intrebari si nelamuriri puteti folosi sectiunea de mesaje de mai jos si vom incerca sa va raspundem cat de repede posibil.

16 Comments

  • Ne bucuram ca v-am putut fi de folos. O zi buna si va mai asteptam pe site-ul nostru pentru mai multe informatii din domeniul constructiilor!

 1. Excelenta ideea de a veni in ajutorul doritorilor de a locui in casa pe pamant!In felul acesta putem discuta mai concret si fundamentat cu constructorul.Multumim Casadesign.

  • Ne bucuram ca v-am putut fi de folos. O zi buna si va mai asteptam pe site-ul nostru pentru mai multe informatii din domeniul constructiilor!

 2. Va rog sa-mi spuneti care este adincimea minima pt. o casa cu etaj,cca.120mp.,caramida porotherm 300 . Va multumesc !

 3. Cum se hidroizoleaza extérior o casa cu subsol care merge si sub Terase. Avem infiltratii de apa in subsol intr-o singura parte , am eliminat toate sursele de a unde putea veni apa.

  • Deobicei fundatiile tip radier trec cu lejeritate sub adancimea de inghet. Iar daca proiectantul v-a dat aceasta solutie banuiesc ca sigur este sub adancimea de inghet.
   Fundatia tip radier general reprezinta tipul de fundatie directa, realizata ca un planseu intors si care asigura o suprafata maxima de rezemare pe teren a constructiei.
   Fundatiile tip radier se utilizeaza, de regula, in urmatoarele situatii:

   – terenuri cu rezistenta scazuta care impun suprafete mari ale talpii fundatiilor;

   – terenuri dificile sau neomogene, cu risc de tasari diferentiale;

   – prezenta apei subterane impune realizarea unei cuve etanse;

   – elementele verticale (stalpi, pereti) sunt dispuse la distante mici care fac dificila realizarea (executia) fundatiilor izolate sau continue;

   – radierul impreuna cu elementele verticale structurale ale substructurii trebuie sa realizeze o cutie rigida si rezistenta;

   – constructii cu inaltime mare care transmit incarcari importante la teren.

 4. buna ziua, care ar fi solutia/solutiile de corectare in cazul unei fundatii insuficient de adanci; casa este p+m, amprenta cam 150mp,fundatia cca 50 x 70(h) cm, elevatia cca 40 x 90cm, zidarie din caramida eficienta cu stalpi armati, placa armatacca 12 cm, amprenta mansarda cca 100mp, zidarie caramida cu stapi si centuri armate, zona lunca Muresului.
  multumesc pt sfaturi

  • Buna ziua. Daca nu aveti probleme cu fundatia si nu aveti fisuri ale peretilor sau a placilor, eu zic sa nu va apucati de efectuat subzidiri deoarece sunt foarte greoaie si costisitoare…

 5. Buna ziua, fac o casa de vacanta 7/8 m si este din confectie metalica , cu zidarie pe interior din caramida la ta de 12 cm, am sapat fundatia de 1 m adancime si 0,40 m latime. Armatura este din 6 bare lungime de 8 striat si etrieri de 6 , pusi din 15 in 15 cm, credeti ca este suficient de rezistenta, multumesc?

 6. vă salut. am executat o fundație tip radier ,la circa 30/40 cm adâncime iar în unele zone cota este0, adică la suprafață,iar pe placă am armat fundația 50/30 cm cu fi14mm.
  iar cadrele le-am umplut cu refuz de ciur și ulterior tornat radierul. este ok, chiar dacă o parte a fundației este la suprafață? mulțumesc

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*