Adancimea minima de fundare

detalii fundatii adancime inghet

Cum alegem adancimea minima de fundare?

» Adancimea minima de fundare se stabileste în functie de adancimea de inghet, natura terenului de fundare si nivelul apei subterane.

» Atentie!  Valorile inscrise in tabel, pentru cazul terenurilor ferite de inghet, se masoara de la cota inferioara a pardoselii.

» Talpa fundaţiei va patrunde cel putin 20 cm in stratul natural bun de fundare sau in stratul de fundare imbunatatit.

» Pentru constructiile a caror fundatii se vor afla pe terenuri dificile (pamanturi contractile, pamanturi sensibile la umezire, pamanturi lichefiabile etc.), adancimea de fundare va fi specificata de catre un specialist in domeniu conform normelor in vigoare.

13 Comments

  • Ne bucuram ca v-am putut fi de folos. O zi buna si va mai asteptam pe site-ul nostru pentru mai multe informatii din domeniul constructiilor!

 1. Excelenta ideea de a veni in ajutorul doritorilor de a locui in casa pe pamant!In felul acesta putem discuta mai concret si fundamentat cu constructorul.Multumim Casadesign.

  • Ne bucuram ca v-am putut fi de folos. O zi buna si va mai asteptam pe site-ul nostru pentru mai multe informatii din domeniul constructiilor!

 2. Va rog sa-mi spuneti care este adincimea minima pt. o casa cu etaj,cca.120mp.,caramida porotherm 300 . Va multumesc !

 3. Cum se hidroizoleaza extérior o casa cu subsol care merge si sub Terase. Avem infiltratii de apa in subsol intr-o singura parte , am eliminat toate sursele de a unde putea veni apa.

  • Deobicei fundatiile tip radier trec cu lejeritate sub adancimea de inghet. Iar daca proiectantul v-a dat aceasta solutie banuiesc ca sigur este sub adancimea de inghet.
   Fundatia tip radier general reprezinta tipul de fundatie directa, realizata ca un planseu intors si care asigura o suprafata maxima de rezemare pe teren a constructiei.
   Fundatiile tip radier se utilizeaza, de regula, in urmatoarele situatii:

   – terenuri cu rezistenta scazuta care impun suprafete mari ale talpii fundatiilor;

   – terenuri dificile sau neomogene, cu risc de tasari diferentiale;

   – prezenta apei subterane impune realizarea unei cuve etanse;

   – elementele verticale (stalpi, pereti) sunt dispuse la distante mici care fac dificila realizarea (executia) fundatiilor izolate sau continue;

   – radierul impreuna cu elementele verticale structurale ale substructurii trebuie sa realizeze o cutie rigida si rezistenta;

   – constructii cu inaltime mare care transmit incarcari importante la teren.

 4. buna ziua, care ar fi solutia/solutiile de corectare in cazul unei fundatii insuficient de adanci; casa este p+m, amprenta cam 150mp,fundatia cca 50 x 70(h) cm, elevatia cca 40 x 90cm, zidarie din caramida eficienta cu stalpi armati, placa armatacca 12 cm, amprenta mansarda cca 100mp, zidarie caramida cu stapi si centuri armate, zona lunca Muresului.
  multumesc pt sfaturi

  • Buna ziua. Daca nu aveti probleme cu fundatia si nu aveti fisuri ale peretilor sau a placilor, eu zic sa nu va apucati de efectuat subzidiri deoarece sunt foarte greoaie si costisitoare…

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*