Intrebare de la: Flavius pe adresa redactiei:

”  Buna ziua,

Vreau sa torn niste alei in curte la care sa aplic niste modele ca niste stampile pe ele. Ceva in genul betonului amprentat, doar ca eu am facut niste forme din metal pe care sa le presez pe suprafata de beton. Imi puteti spune va rog ce ar trebui sa adaug la betonul facut, pe langa reteta clasica, ca sa fie ca o plastilina sa se poata stanta mai usor? Am incercat in varianta clasica, dar nu iese ok. Stiti vreun secret ceva? Va multumesc! ”

Raspuns redactie:

Buna ziua.

Pentru a face cimentul mai pastos și a-i îmbunătăți proprietățile de lucru, se pot adăuga diferite emulsii și aditivi. Acești aditivi sunt concepuți pentru a optimiza consistența, timpul de priză, rezistența, permeabilitatea și alte caracteristici ale betonului sau mortarului. Iată câteva exemple comune:

  1. Aditivi plastifianți sau superplastifianți: Aceștia sunt adăugați pentru a îmbunătăți lucrabilitatea amestecului fără a adăuga apă suplimentară, ceea ce ar putea slăbi structura finală. Ei reduc necesitatea de apă și fac amestecul mai fluid și mai ușor de manevrat.
  2. Agenti de aerare: Introduc bule mici de aer în ciment, ceea ce îmbunătățește lucrabilitatea și rezistența la ciclurile de îngheț-dezgheț. Acest lucru este deosebit de important în zonele unde condițiile meteorologice extreme sunt comune.
  3. Retardanți de priză: Încetinesc procesul de întărire al cimentului, oferind mai mult timp pentru lucrul cu amestecul, ceea ce este util în condiții de temperatură înaltă sau pentru proiecte complexe care necesită mai mult timp pentru turnare și modelare.
  4. Acceleratori de priză: Sunt folosiți pentru a accelera timpul de întărire al cimentului, ceea ce este util în condiții de vreme rece sau când este necesară o punere în serviciu rapidă a structurii.
  5. Aditivi impermeabilizanți: Ajută la reducerea permeabilității betonului, îmbunătățindu-i astfel rezistența la apă și la substanțe chimice.
  6. Fibre: Pot fi adăugate pentru a îmbunătăți rezistența la tracțiune și durabilitatea betonului. Acestea pot fi fibre de sticlă, polipropilenă, oțel sau alte materiale.

Deci, dumneavoastra ar trebui sa folositi un aditiv plastifiant impreuna cu niste praf antilipire cum se foloseste in cazul betonului amprentat. Deasemenea cred ca puteti folosi si niste praf colorant intaritor. Le gasiti in magazinele on-line ce furnizeaza aceste materiale pentru meseriasii care se ocupa de lucrari cu beton amprentat.

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case