Trandafirul Abracadabra este unul dintre cele mai populare soiuri de trandafiri ceai-hibrizi, obținut prin încrucișare.
Tufele ajung la o inaltime de aproximativ 60-80 cm, cu un diametru de aproximativ 50 cm. Frunzele sunt dese. Lamela frunzelor este verde, iar tulpinile sunt prevazute cu tepi. Florile sunt intens colorate, pestrite, de culoare maro inchis cu dungi si pete galbene. Acestea au forma de cupa, au centrul inalt, iar petalele sunt ascutite.
Florile sunt mari, ajungand la un diametru de 10 cm, moderat pompoase, formate din 17-25 de petale. Acestea pot fi dispuse individual sau in inflorescente. Mugurii emana un parfum proaspat, usor fructat, cu note de caise, pere si vanilie.
Caracteristici de inflorire
Cuprins:
Tufele infloresc abundent din iunie pana in septembrie, in mod repetat.
Trandafirii Abracadabra arata foarte atractiv in jurul intrarilor din fata si, in special, langa diverse soiuri remontante. Pot fi plantati langa arbusti cu flori si fructe la o distanta de aproximativ 150 cm. Arata foarte original cu ghiocei si liliac. Adesea, tufele de trandafiri pot fi vazute impreuna cu arbori de tuia, ienupar si brazi.
Plantare
Abracadabra este cel mai frecvent cultivat intr-o sera, deoarece este folosit in principal ca trandafir de vanzare pentru florarii. Dar pot fi plantati si in aer liber. Se planteaza toamna, ca sa se intareasca si sa se adapteze la iarna. Inainte de plantare, se recomanda sa se scufunde sistemul radicular al arbustului tanar in apa timp de 6-10 ore, astfel incat acesta sa devina activ. Daca exista lastari deteriorati pe radacini, taiati-i. Trebuie sa se lase doar lastarii cei mai puternici si mai vigurosi, iar restul trebuie indepartati.
Gaura de plantare trebuie sa aiba aceeasi dimensiune ca si sistemul radicular al rasadului (aproximativ 50 cm adancime). Pe fundul gropii trebuie asezat un strat de material de drenaj de aproximativ 10 cm grosime. Se folosesc pietre mici, pietris. Deasupra materialului de drenaj se pune un strat de ingrasamant organic (de exemplu, compost) de 10 cm. Dupa aceea, umpleti groapa cu pamant de gradina (aproximativ 10 cm inaltime).
Imediat inainte de plantare, sistemul radicular trebuie sa fie scufundat timp de 3-5 minute in solutia de argila pregatita anterior. Planta este apoi asezata in gaura, iar radacinile sunt indreptate cu grija.
Dupa plantare, trandafirul trebuie udat abundent apoi acoperit cu turba.
Tehnici de crestere si ingrijire
Trandafirii Abracadabra necesita ingrijire standard.
Udati in mod regulat si asigurati-va ca zona din jurul plantei nu se imbiba cu apa. Acest lucru trebuie facut o data la 7 zile. In perioadele secetoase, cantitatea de udare poate fi marita.
Pentru ca oxigenul si umiditatea sa circule bine, trebuie sa slabiti periodic solul, astfel incat sa nu se formeze cruste. De asemenea, asigurati-va ca nu exista buruieni in apropierea arbustului.
Pentru a avea un tufis frumos, va trebui sa-l taiati primavara. Acest lucru trebuie facut inainte ca mugurii sa se trezeasca.
Ingrasamintele trebuie aplicate in martie, aprilie, iunie si iulie, la un interval de 8-9 zile. Se folosesc ingrasaminte minerale complexe specializate, concepute pentru trandafiri, precum si o solutie cu gunoi de grajd.
Amplasare si sol
Se recomanda plantarea in zonele deschise, bine ventilate si bine luminate ale gradinii. In cazul in care cresteti trandafiri Abracadabra intr-o astfel de locatie, nu trebuie sa va temeti de niveluri ridicate de umiditate, deoarece plantele se usuca relativ repede dupa precipitatii, astfel incat acestea sunt rareori atacate de boli fungice. Plantele nu ar trebui sa fie plantate in zone joase, deoarece aerul rece se aduna adesea acolo si are un efect negativ asupra trandafirilor.
Solul trebuie sa fie moderat fertil. Este acceptabila plantarea pe un sol argilos. In cazul in care solul este prea acid, trebuie sa se adauge var. Pe terenurile argiloase, se adauga turba.
Rezistenta la boli si daunatori
Trandafirii Abracadabra sunt foarte rezistenti la boli si daunatori, dar trebuie sa fie stropiti periodic cu protectie specializata.
Rezistenta la inghet
Acest soi este rezistent la inghet si poate supravietui ingheturilor de la -18 pana la -23 grade Celsius. Dar, in timpul iernii, este indicat sa acoperiti plantele pentru a le proteja de umezeala.
Avantaje si dezavantaje
Gradinarii considera urmatoarele caracteristici ca fiind avantajele cheie ale soiului Abracadabra:
- O singura planta poate avea muguri de culori diferite;
- Timpul lung de inflorire;
- Calitate excelenta de inflorire;
- Muguri mari, incredibil de atractivi;
- Aromati;
- Tufis compact;
- Toleranta buna la caldura;
- Rezistenta ridicata iarna;
- Rezistenta ridicata la boli si daunatori;
- Plantele infloresc in mod repetat.
Nu au fost identificate dezavantaje
Fii primul care adauga un comentariu!