Cum sa alegem un apartament?
» Cand ne hotaram sa achizitionam un apartament trebuie sa tinem cont de cateva reguli simple:
- Numarul de camere pe care il are apartamentul (acestea se stabilesc in functie de numarul membrilor unei familii);
- Zona in care este amplasat apartamentul;
- Alte facilitati (daca are in apropiere o piata, un loc de joaca pentru copii, statie pentru mijoace de transport in comun, scoala, etc.).
» La intrebarea “Sa cumpar un apartament intr-un imobil nou sau intr-unul vechi?” parerile sunt impartite. Pentru a lua o decizie corecta trebuie sa punem in balanta avantajele si dezavantajele celor doua ipoteze:
- Apartament intr-un imobil vechi:
- Avantaje:
- Zona centrala;
- Pret mai scazut.
- Dezavantaje:
- Durata de vata redusa (teoretic durata de viata a unei cladiri este de 50 de ani, astfel daca cladirea are deja 40 de ani de exploatarea in urmatorii ani sansele de a face o consolidare sunt destul de mari);
- Suprafete mici ale incaperilor;
- Aducerea unor inbunatatiri ulterioare (centara termica, anvelopare termica, realizare sarpanta sau refacere terasa, schimbare tamplarie, schimbarea instalatiilor interioare, etc).
- Avantaje:
- Apartament intr-un imobil nou:
- Avantaje:
- Durata de viata mare (sansa necesitatii realizarii unei consolidari a imobilului sunt minime);
- Suprafete generoase;
- Compartimentare interioara gandita pentru a fi utilizata la maxim;
- Imobil construit conform ultimelor standarde (termoizolat corespunzator, centrala termica noua, instalatii interioare noi, etc).
- Dezavantaje:
- Amplasare intr-o zona de la periferia orasului;
- Lipsa unui mijloc de transport in comun;
- Lipsa unor spatii comerciale in apropiere.
- Avantaje:
Ce trebuie sa verificati atunci cand cumparati un apartament?
» Dupa ce ne-am decis asupra imobilului in care ne dorim sa achizitionam apartamentul, trebuie sa acordam o deosebita atentie verificarii actelor ce insotesc imobilul. » Verificati actele pentru a vedea daca locuinta pe care o veti cumpara a fost construita conform normelor in vigoare.
» Daca locuinta este realizata intr-un imobil nou, cereti constructorului sau dezvoltatorului imobiliar sa va arate Autorizatia de Construire (uneori spatiile de la parter si de la mansarda in proiectul initial au alte destinatii: spatii comerciale, boxe, pod nelocuibil, etc.). Daca intampinati rezistenta in aceasta privinta, inseamna ca ceva nu este in regula.
» Verificati daca imobilul respectiv nu este ipotecat. Este posibil ca proprietarul apartamentului sa fi garantat cu acesta pentru obtinerea unui imprumut. Este simplu: faceti o verificare cadastrala si ipotecara in registrul imobiliar.
» Cartea funciara a imobilului este formata din trei parti: foaie de avere, foaia de proprietate, foaia de sarcini (la aceasta trebuie sa aveti mentiunea “liber de sarcini”).
» In cazul in care apartamentul se afla intr-un imobil vechi cereti de la asociatia de locatari o adeverinta din care a rezulte ca vanzatorul nu are datorii fata de asociatie, in caz contrar asociatia trebuie sa fie despagubita de catre vanzator.
» Verificati daca vanzatorul are titlu de vanzare. Daca nu este unicul proprietar este necesar acordul tuturor partilor.
» In momentul in care achizitionati un apartament, de la o societate comerciala, este necesara o hotarare a adunarii generale a asociatilor, semnata si stampilata de catre toti asociatii.
» In cazul in care achizitionati o locuinta, a carei provenienta este pe cale ereditara sau prin donatie, cereti de la vanzator un act notarial sau o hotarare judecatoreasca, din care sa rezulte ca mostenitorii de drept al bunului sunt deacord cu vanzarea imobilului.
Comentarii recente