Cumpararea unei case
Cuprins:
» Cumpararea unei case poate deveni pentru unii un proces coplesitor atat din punct de vedere fizic cat si emotional. Dar pana la cumparare, cel mai important pas este gasirea „acelei case” pe care intentionati sa o cumparati.
» De ce sa-ti cumperi o casa? Simplu: scapi de poluare, aglomeratie, problemele cu vecinii, problemele cu instalatiile vechi ale blocurilor, etc., si in acelasi timp economisesti timpul cu achizitia terenului, acte, proiecte si birocratie.
» In cazul in care nu prea va pricepeti la tranzactii imobiliare si constructii va sugeram sa consultati un agent imobiliar, care sa va consilieze in alegerea casei ce v-o doriti. Acesta va poate tria optiunile de pe piata imobiliara in functie de cerintele dvs., in felul acesta dvs. economisind timp pretios si chiar si bani.
Achizitia unei case
» Cand vorbim de achizitia unei case, vorbim de 2 tipuri de achizitii:
- Achizitia unei case nou construite: in acest caz veti cumpara o constructie noua, care in functie de bugetul dvs. poate fi „La Rosu” sau „La Cheie”. In cea „La Cheie” va puteti muta in cel mai scurt timp, iar in cea La Rosu” va trebui sa mai investiti bani pana sa ajungeti la stadiul de a va muta. Pentru mai multe informatii puteti studia articolele noastre despre Casa „La Rosu” si „La Cheie”.
- Achizitia unei case in care au locuit deja alte persoane: in acest caz sunteti in ipostaza de a cumpara o casa, sa spunem „folosita”, de aceea trebuie sa verificati gradul de uzura al instalatiilor din casa si functionalitatea usilor, ferestrelor si cel mai important etanseitatea acoperisului. Recomandarea noastra este sa nu achizitionati imobile mai vechi de 20 de ani, deoarece majoritatea materialelor folosite in constructia unei case isi depasesc perioada pentru care sunt garantate de producatori.
8 Sfaturi in achizitia unei case
» Indiferent ce tip de casa, noua sau veche, v-ati hotarat pana la urma sa cumparati, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:
- in ce zona se afla casa construita si la ce distante fata de oras, mijloc de transport in comun, gradinita, scoala, magazin sau alte lucruri ce sunt absolut necesare vietii dvs. de zi cu zi;
- deasemenea sa evitati ca viitoarea casa sa fie amplasata langa un bar, discoteca sau club care v-ar putea aduce un disconfort in viitor;
- sa fiti foarte atenti la drumul de acces pana la casa si sa fiti absolut siguri ca veti putea ajunge si pe timp de iarna acasa, e foarte indicat sa intrebati si unii vecini de prin preajma cum e iarna in acea zona, daca primaria isi face sau nu treaba din punct de vedere al dezapezirii;
- pentru ca vecinii sunt un criteriu destul de important in convietuirea intr-o societate, e bine sa-i abordati sau mai bine zis sa-i studiati pentru a fi siguri ca faceti alegerea corecta asupra locului unde dvs. impreuna cu familia veti locui;
- in cazul unei case vechi sa verificati si sa inspectati foarte atent casa, pentru a vedea daca mai sunt necesare anumite reparatii sau lucrari „ascunse” pe care ati putea sa le mai negociati din start din pretul de achizitie al casei;
- nu va lasati impresionati de finisaje, culori si design, trebuie sa fiti extrem de atenti la instalatiile si utilitatile casei. O tencuiala sau un perete frumos nu va vor incalzi pe timp de iarna in cazul unei instalatii termice defecte, sa nu mai vorbim de neplacerile aduse de o instalatie de canalizare defecta;
- daca aveti o familie numeroasa sa fiti foarte atenti la compartimentarea camerelor, in asa fel incat sa va incadrati in spatiile existente pentru a nu fi nevoiti sa faceti recompartimentari ale camerelor deoarece s-ar putea ca in unele cazuri structura de rezistenta sa nu va permita;
- cereti ajutorul unui inginer constructor pentru a verifica pe cat posibil daca casa s-a executat conform proiectului tehnic de executie si nu s- a facut rabat la calitate folosindu-se cantitati mai mici de fier si beton ce-ar putea sa va afecteze siguranta in casa mai ales in cazul unui cutremur. Aceste lucruri le puteti verifica prin sondaje structurale si verificand cartea tehnica a constructiei.
Cum se verifica o casa?
» Calitatea unei case gata construite este destul de greu de verificat, deoarece anumite lucruri odata executate nu prea mai pot fi verificate, de aceea ideal este sa construiti dvs. casa sau sa participati la fiecare etapa a constructiei pentru a fi siguri ca s-au folosit materiale de calitate si cantitatile impuse de specialisti in proiect.
» Aveti mare grija pentru ca sunt constructori care cumpara case vechi, le modernizeaza si le vand ca si cum ar fi noi. Imaginea de mai jos vorbeste de la sine.
» Nu va lasati cuprinsi de entuziasmul cumpararii unei case si fiti atenti la toate detaliile viitoarei case, la toate ofertele imobiliare de pe piata si cel mai important verificati cu atentie actele casei. In felul acesta veti gasi cea mai buna si sigura oferta pentru viitorul dvs. camin.
» Verificati integritatea si sistemele de inchidere-deschidere a ferestrelor si usilor pentru a nu avea pierderi de caldura iarna. Verificati etanseitatea acoperisului si structura acestuia pentru a nu avea infiltratii in momentul precipitatiilor.
» Daca casa beneficiaza si de subsol sau beci verificati daca acesta prezinta infiltratii, fisuri sau daca necesita o deratizare.
» Nu uitati sa verificati daca casa este racordata la utilitati: retea canalizare sau fosa septica, retea apa sau put forat, gaz sau butelie, curent electric, retea de cablu si internet, etc.
» Ideal ar fi ca toate aceste verificari pe care vi le-am recomandat sa le faceti cu ajutorul unor specialisti atat tehnici cat si juridici.
» Pentru toate astea o sa aveti nevoie de o suma destul de consistenta de bani, pe care daca nu-i aveti, puteti sa-i accesati printr-un credit bancar, ideal prin programul „Prima Casa„, program sprijinit de Statul Roman.
Sursa foto: Pinterest
Comentarii recente