Ce trebuie sa stim atunci cand cautam un teren de vanzare pentru casa?

» Ca si in alte domenii, si in domeniul imobiliarelor exista teren de vanzare mai bun sau mai rau, mai scump sau mai ieftin. Insa in domeniul constructiilor de case alegerea unui teren pentru casa poate influenta bugetul final al constructiei destul de mult. Oricand si oricine poate gasi un pamant pentru casa, dar daca nu este ales cum trebuie costurile de realizare a casei se pot dubla fata decat daca ati construi pe un teren „bun”, cu utilitati in imediata apropiere si cu calitati si proprietati tehnice bune ale terenului.

» Alegerea terenului pentru casa poate fi influentata de foarte multi factori, atat directi cat si indirecti. Factorii directi, personali, sunt acei factori care depind exclusiv de voi si familia voastra. Aici ma refer la distanta maxima pe care ati dori sa o parcurgeti zilnic de acasa la locul de munca, la scoala, sau gradinita unde aveti copiii, la locul de antrenament sau de joaca al copilului, etc.

» Daca in strainatate statul se ocupa cu adevarat de educatia copiilor, aici incluzand si transportul lor catre scoli, la noi mai este mult de lucrat in acest domeniu.

autobuz galben scolari

» Ganditi-va ca aveti 2 copii pe care trebuie sa-i duceti si sa-i aduceti zilnic de la scoala cu masina. Asta inseamna mult timp pierdut in trafic daca terenul este situat departe de oras. De aceea, noi recomandam achizitionarea unui teren pentru casa la maxim 15 km de orasul in care va veti desfasura activitatile cotidiene.

distanta maxima oras casa

» Factorii indirecti care va pot influenta decizia de achizitionare a terenului ar putea fi: pretul terenului, vecinii, starea drumului de acces, starea juridica si urbanistica a terenului, utilitatile din zona, etc.

» Pretul terenului va fi mai mereu principalul factor de decizie in alegerea unui teren pentru casa. Foarte multi dintre noi cadem in capcana unui teren de vanzare ieftin, la un pret mic, si bucurandu-ne de „chilipir” uitam sa cerem informatiile importante legate de teren. Trebuie stiut ca un teren ieftin nu este intotdeauna si bun, si deasemenea un teren scump nu inseamna neaparat ca este si bun.

Citește și:  Etape tranzactie apartament

» Una din informatiile importante pe care ar trebui sa le verificati atunci cand alegeti un anunt imobiliar, ar fi litigiile sau sarcinile care sunt asupra terenului. Ca exemple ar fi: terenuri care nu au fost dezbatute de catre mostenitori sau terenuri care au fost ipotecate in urma unor credite. Aceste lucruri se pot verifica cu ajutorul extrasului de carte funciara si a actelor in original asupra terenului.

» Deasemenea este foarte important sa solicitati de la Primaria in raza careia se afla terenul, un Certificat de Urbanism de informare, din care sa rezulte regimul economic, tehnic si mai ales juridic al terenului, starea acestuia din punct de vedere urbanistic: teren extravilan sau teren intravilan, regimul de inaltime permis pentru constructii si daca sunt mentionate anumite restrictii de zona pentru realizarea imobilului. De retinut este faptul ca pentru a putea incepe demararea constructiei pe un teren, acesta trebuie sa fie trecut in intravilan si scos din circuitul agricol. Daca terenul este in extravilan, se poate trece in intravilan facand o cerere la Primarie si asteptand o reactualizare a P.U.G.-ului (Planului Urbanistic General) sau prin realizarea unui P.U.Z. (Plan Urbanistic Zonal). De retinut ca ambele variante vor implica costuri suplimentare si mult timp pierdut.

» Neverificand aceste lucruri foarte multi proprietari s-au trezit ca dupa achizitie nu au putut demara actele si lucrarile necesare realizarii constructiei dorite.

» Chiar daca toate aceste lucruri complica si lungesc procesul de achizitie al terenului, pe viitor va vor scuti de multe lucruri neplacute ce pot aparea.

Cum ar trebui sa fie un teren de vanzare bun pentru o casa?

» Un pamant de vanzare bun pentru constructia unei case ar trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa fie teren intravilan;
  • sa aiba o forma aproape patrata cu deschidere suficienta la strada principala;
  • sa aiba urmatoarele utilitati in apropiere:
    • energie electrica;
    • retea apa potabila;
    • retea de canalizare;
    • retea de gaz;
    • retea de telecomunicatii.
  • sa aiba deschiderea principala la un drum asfaltat;
  • sa nu fie amplasat la o sosea principala cu trafic intens si greu (de mare tonaj);
  • sa nu fie intr-o zona inundabila sau predispusa la alunecari de teren;
  • sa fie in apropierea unei paduri sau liziere de copaci, pentru a beneficia de aer proaspat si oxigenat;
  • sa nu fie in apropierea unei zone industriale (mai ales langa fabrici de carne, ferme de pui sau porci, fabrici de ciment, fabrici de produse chimice, etc.);
  • sa fie amplasat la maxim 15km de oras;
  • sa aiba in apropiere un magazin sau un market;
  • sa fie amplasat intr-o zona cu case noi si vecini buni;
  • sa nu fie langa case care cresc animale (mirosul poate fi deranjant);
  • sa fie terenul pentru o Casa de Vis asa cum v-o imaginati voi!
Citește și:  Acte achizitie apartament

 

planuri pentru prima casa

De ce este importanta prezenta unui topometrist la cumpararea unui teren?

» Au fost cazuri in care la achizita unui teren, vanzatorul (de rea credinta) i-a prezentat clientului un teren aflat intr-o zona de dezvoltare imobiliara viitoare, adica fara vecini, iar dupa ce s-a tranzactionat terenul, in momentul in care noul proprietar a mers sa faca actele cadastrale ale terenului pentru a se apuca de proiectul pentru autorizatia de construire…a aflat de la topometrist, cu stupoare, ca defapt terenul este cu cateva sute de metri mai in camp sau la unii au fost cazuri chiar de kilometri distanta. Deci mare grija atunci cand cumparati un teren. Verificati foarte bine actele si chemati un topometrist care sa va confirme pozitia terenului si eventual sa va intaruseze terenul pentru a fi sigur de limitele si suprafata sa reala.

» Alti factori care complica si lungesc procesul de achizitie dar sunt pentru binele vostru sunt: parerea unui arhitect despre forma si amplasamentul terenului, natura geotehnica a terenului, regimul de inaltime si gradul de ocupare a terenului si foarte important amplasamentul fata de retelele edilitare din zona.

» Toate aceste detalii va invitam sa le cititi in urmatoarele noastre articole!