Cat de mult conteaza amplasarea terenului pentru construirea casei?
» Amplasamentul terenului atat din punct de vedere urbanistic cat si din punct de vedere al retelelor edilitare este un aspect foarte important, deoarece foarte multi proprietari, dupa achizitia terenului au realizat ca defapt nu pot construi pe el.
» Foarte multi dintre cumparatori se lasa pacaliti de faptul ca, daca langa terenul sau, mai sunt construite si alte case, sigur vor putea construi si ei. Ei bine nu este chiar asa. Daca limita intravilanului din P.U.G. (Plan Urbanistic General) se opreste fix pe limita voastra de proprietate, in acest caz trebuie sa stiti ca nu veti putea scoate Autorizatie de Construire.
» Un alt aspect foarte important este acela ca trebuie sa stiti cu siguranta daca terenul pe care vi-l prezinta vanzatorul chiar este acela. Poate sa vi se para ciudat dat sunt destui cumparatori care au cumparat in acte ceva si s-au trezit cu altceva in realitate. De aceea este recomandat ca inainte de cumpararea terenului sa mergeti impreuna cu vanzatorul si cu un inginer topometrist pentru a verifica corectitudinea amplasamentului terenului, limitele de proprietate si forma acestuia.
» Si forma si dimensiunile terenului sunt importante deoarece pentru terenurile cu o latime mai mica de 10 m trebuie elaborat un P.U.D. (Plan Urbanistic de Detaliu) inainte de eliberarea Autorizatiei de Construire, iar pentru terenurile cu o suprafata mai mica de 150 de mp nu se elibereaza Autorizatie de Construire.
» Un teren mic nu-ti va da libertatea de a putea amplasa viitoarea constructie in orice pozitie iti vei dori, de aceea va recomandam sa consultati un arhitect pentru a va sfatui daca viitoarea voastra casa se va integra bine pe amplasamentul pe care doriti sa-l achizitionati.
» Deasemenea trebuie sa stiti ca pentru anumite amplasamente ale terenului, conform Regulamentului General de Urbanism HG 525/96, exista niste restrictii de emitere a autorizatiei de construire, cum ar fi:
- zona de protectie fata de lacuri – 100 m;
- zona de protectie C.F.R. – 100m (se poate construi cu avizul C.F.R.);
- daca terenul se afla in vecinatatea unui aeroport sau a unui culoar de zbor, veti avea nevoie de avizul Ministerului de Transporturi;
- in cazul retelelor de gaz de inaltă presiune distanta fata de constructiile din categoria de importanta C este de 200m;
- in cazul retelelor electrice avem:
- linie aeriana de f. inalta tensiune 400 kV – culoar min. 60m;
- linie aeriana de inalta tensiune 200,110 kV – culoar min. 50m;
- linie aeriana de medie tensiune mai mare de 20 kV – culoar min.30m;
- linie aeriana de medie tensiune de 20 kV – culoar min. 12m.
» Daca din fericire pentru tine ai constatat ca nu te afli sub incidenta niciuneia din restrictiile sau situatiile de mai sus, urmatorul pas este sa verifici ce retele edilitare ai in preajma terenului.
» Datorita amplasamentului fata de retelele edilitare un teren va implica costuri mai mari sau mai mici in functie de distanta dintre amplasament si retele. Toate acestea vor influenta costul final de investitie a casei.
» Pentru racordarea casei la utilitati o sa trebuiasca sa va pregatiti de o noua runda de birocratie, proiecte, avize si noi taxe de platit. Procesul va dura cel putin cateva luni de zile, in care, va trebui sa aveti multa multa rabdare, deoarece veti da peste inspectori de zona „dificili”, functionari care iti vor prelucra dosarul intr-un ritm specific lor si cateodata, peste vecini, carora va trebui sa le platiti cota parte la reteaua pe care ei au facut-o.
» Daca in zona in care aveti terenul exista toate utilitatile necesare, cheltuielile pentru a va putea folosi de ele ar fi aproximativ urmatoarele: – bransament apa + racord canalizare: 1000 – 3000 lei; – racordul electric: 1400 – 10000 lei; – bransament retea gaz: 1200 – 10000 lei.
» Dupa cum am amintit si mai sus, costurile variaza in functie de distanta dintre proprietatea voastra si utilitati. De aceea trebuie sa va ganditi foarte bine inainte de achizitia terenului pentru ca s-ar putea sa achizitionati ieftin terenul dar sa va coste mult utilitatile.
» Incercati sa puneti in balanta toate aceste lucruri: pret teren, amplasament, forma, distante fata de utilitati, cale de acces, etc. si sigur nu veti da gres in alegerea ideala a terenului. Succes!
Comentarii recente