Ce analiza a apei trebuie sa facem?

Ce analize a apei trebuie sa facem

Indiferent unde locuim trebuie sa stim ce apa consumam, ca e de la retea, de la fantana ori de la un put forat, trebuie sa stim daca apa este potabila sau nu. In foarte multe localitati din tara chiar daca apa este de la retea aceasta nu este cea mai buna la gust sau contine calcar, fier, mangan si dauneaza electrocasnicelor, centralelor termice, etc.

Calitatea apei potabile este un aspect essential al sanatatii noastre si a bunastarii generale. Apa reprezinta unul dintre elementele de baza ale vietii si este vitala pentru buna functionare a organismului nostru. De aceea, este important sa intelegem importanta analizelor apei si ce tipuri de analize ar trebui sa efectuam pentru a ne asigura ca apa pe care o bem este sigura si potrivita pentru consum.

Apa poate contine o varietate de substante si contaminanti care pot avea efecte negative asupra sanatatii noastre. Aceste contaminanti pot proveni din diferite surse, cum ar fi poluarea industriala, pesticidele sau reziduurile de medicamente. De asemenea, apa poate fi afectata de bacterii, virusi si alte organisme microbiene care pot provoca boli si infectii.

Pentru a ne asigura ca apa pe care o bem este sigura, este recomandat sa efectuam analize periodice ale acesteia. Exista mai multe tipuri de analize pe care le putem solicita pentru a evalua calitatea apei. In functie de scopul in care vom folosi apa: menajera sau potabila, buletinul de analiza al apei va contine urmatoarele cele mai importante analize:

 1. Analiza bacteriologica: Aceasta analiza este importanta pentru detectarea prezentei bacteriilor in apa. Bacteriile pot provoca boli gastrointestinale severe, cum ar fi dizenteria sau salmoneloza. Analiza bacteriologica verifica prezenta coliformilor fecali si a altor bacterii patogene in apa.
 2. Analiza chimica: Aceasta analiza are rolul de a evalua continutul de substante chimice si compusi toxici in apa. Printre aceste substante se numara metalele grele (cum ar fi plumbul sau mercurul), pesticidele, substantele chimice industriale si substantele radioactive. Aceasta analiza ne ofera informatii despre nivelurile acestor substante si ne permite sa determinam daca apa este sigura pentru consum.
 3. Analiza pH-ului: pH-ul apei este o masura a nivelului de aciditate sau alcalinitate a acesteia. Apa cu un pH in afara intervalului normal poate fi nociva pentru sanatate. Analiza pH-ului ne permite sa evaluam nivelul de aciditate sau alcalinitate a apei pe care o bem.

Sa le luam pe fiecare si sa vedem ce e important sa analizam.

Analiza bacteriologica a apei

Este important sa stim daca apa contine bacterii si se vor analiza urmatoarele date:

 • colonii de bacterii la 37 grade C;
 • colonii de bacterii la 22 grade C;
 • bacterii coliformi;
 • Escherichia coli( coliformi fecali);
 • Enterococi intestinali;
 • pseudomonas aeroginosa;
 • bacterii anaerobe.

sterilizator apa cu lampa UV

STERILIZATOR UV

 

Ce se intampla daca apa contine aceste bacterii sau unele din ele?

In acest caz apa trebuie fie dezinfectata cu clor, ceea ce presusupune un sistem de dozare a clorului in apa si a unui filtru carbune activ cu autocuratare pentru eliminarea acestuia din apa, sau mai simplu un sterilizator uv.

Prin acest dispozitiv apa este radiata cu ajutorul becului uv si bacteriile sunt distruse. Becul Uv are o durata limitata de ore de functionare. La 8000 ore de functionare acesta va trebui schimbat, asta insemnand la circa 1 an de zile. Transformatorul cu cadre este alimentat becul va emite un semnal de alarma pentru a sti cand acesta trebuie schimbat sau nu mai functioneaza.

Analiza chimica a apei

Parametrii chimici ai apei sunt numerosi, vom aminti aici cei importanti pentru utilizarea apei menajer sau potabil:

 • turbiditate ( gradul de imcarcare cu impuritati a apei) , in caz ca e mai mare de 2-3 trebuie un filtru impuritati cu cartus sau unul cu autocuratare care se va spala singur, sigur ca e o diferenta de cost intre ele;
 • duritate apa , in caz ca e mai mare de 5 grade germane trebuie montat un dedurizator , duritatea se poate determina si acasa cu un simplu kit  test de duritate duritate, kitul costa 50-90 ron si contine o eprubeta gradata si o sticluta cu titrant, este usor de folosit si foarte precis;
 • fier si mangan , acestia sunt in general prezenti in apa ambii sau poate fi dor fier sau doar mangan , ca si vatisnta de eliminare a lor cel mai potrivit sistem este un sistem cu ecomix , acesta va elimina si calcarul din apa;
 • amoniu, dificil de eliminat in caz ca e depasire, limita este de 0,5 mg/litru, se foloseste clorinare sau sistem cu Osmoza inversa pt eliminarea acestuia .Osmoza inversa se foloseste uzual la chiuveta din bucatarie cu robinet separat deoarece nu poate functiona la debite mari si este un ansamblu de mai multe filtre prin care trece apa si putem considera ca dupa acest sistem bem o apa sigura , fara nitriti, nitrati, amoniu, impuritati, calcar , etc;
 • nitriti/nitrati– in caz ca sunt depasiri trebuie in sistem de denitrificare, acesta trebuie dimensionat in functie de depasirile la nitriti/nitrati;
 • cloruri, dificil de rezolvat in caz ca sunt depasiri, a nu se confunda cu clorul, clorurile reprezinta sarurile dizolvate in apa , in caz de depasiri apa este sarata, se poate rezolva doar cu sisteme de osmoza profesionale pt apa sarata;
 • conductivitate, este importanta in montatea de diferite echipamente cu Osmoza sau a sistemelor de demineralizare pt a vedea gradul de conductivitate al apei care trebuie tratate si a putea dimensiona corect sistemul care se doreste a fi utilizat.SET 3 FILTRE IMPURITATI BIG BLUE

SET 3 FILTRE IMPURITATI BIG BLUE

 

Analiza PH-ului apei

Analiza pH-ului apei ne permite sa evaluam nivelul de aciditate sau alcalinitate a apei pe care o bem si sa identificam potentialele probleme sau discrepanțe fata de valorile normale. In cazul in care pH-ul apei este in afara intervalului optim (in general, intre 6,5 si 8,5), este recomandat sa se ia masuri corective pentru a aduce apa la un pH adecvat pentru consum.

Aceste masuri corective pot include utilizarea unor sisteme de tratare a apei pentru ajustarea pH-ului, precum si identificarea si eliminarea surselor specifice care pot contribui la modificarea pH-ului apei.

Analiza pH-ului apei este un indicator important al calitatii apei potabile. Un pH adecvat asigura ca apa este sigura si placuta la consum, in timp ce un pH inadecvat poate indica prezenta contaminantilor sau substantelor nocive. Prin monitorizarea si ajustarea pH-ului apei, ne asiguram ca apa pe care o bem este potrivita pentru consum si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra.

OSMOZA INVERSA DEBIT DIRECT

OSMOZA INVERSA DEBIT DIRECT

 

Pentru a rezolva depasirile la oricare din acesti parametri trebuie discutat cu un consultant specializat in tratarea apei , altfel exista posibilitatea sa nu fie bine dimensionate echipamentele iar rezultatele sa nu fie cele dorite.

Efectuarea regulata a acestor analize ne permite sa monitorizam calitatea apei pe care o bem si sa identificam orice probleme sau contaminari. In functie de rezultatele analizelor, putem lua masuri pentru a trata apa sau pentru a gasi surse alternative de apa potabila sigura.

In concluzie, analizele apei sunt esentiale pentru a ne asigura ca apa pe care o bem este sigura si potrivita pentru consum. Analizele bacteriologice, chimice, de pH, de continut mineral si de continut de substante organice sunt doar cateva dintre tipurile de analize pe care le putem efectua. Prin efectuarea acestor analize in mod regulat, putem proteja sanatatea noastra si a celor dragi, asigurandu-ne ca apa pe care o bem este de inalta calitate.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*