Anxietatea de separare este frica copilului de a fi separat de adultii apropiati. Cel mai adesea, se manifesta la varsta de 7-8 luni si se incheie la 10. Dar, in unele cazuri, frica poate ramane pana la un an si jumatate si mai tarziu. In acest material, vorbim despre semnele anxietatii de separare si despre cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata acesteia.
De ce apare anxietatea de separare
Medicii spun ca teama de despartire la varsta de pana la un an este un fenomen normal. Copilul se dezvolta si intelege ca este o persoana separata de adulti. Problema este insa ca nu isi da seama ca dupa absenta parintii revin mereu. Deoarece copiii de la aceasta varsta au idei vagi despre timp, le este frica ca despartirea de mama si tata va fi foarte lunga sau ca vor disparea definitiv.
Intre varsta de 10 luni si un an si jumatate, teama de despartire dispare de obicei, pe masura ce copiii incep sa inteleaga ca fiecare despartire de el se incheie cu o reuniune. Dar, uneori, frica se poate transforma intr-o tulburare de anxietate de separare, care este o problema psihologica. La el, fiecare absenta a parintilor, chiar si una scurta, este insotita de drama, plans, isterie, manifestari somatice. In acest caz, se recomanda recurgerea la terapia cognitiv-comportamentala.
Cum sa intelegi ca un copil are anxietate de separare
Copiii carora le este frica de separare incearca sa fie cat mai aproape de un adult in mod constant. Ei pot incerca sa-l prinda de picioare sau de brate sau sa planga cand intra pentru scurt timp in alta camera. Adesea, plansul provoaca si o trezire nocturna daca copilul nu vede un parinte langa el.
De asemenea, copiii carora le este frica de separare sunt reticenti in a comunica cu o dadaca sau cu adultii apropiati care nu sunt mama si tata. Nu pot sta mult timp cu ei, deoarece vor sa fie aproape exclusiv de parinti. Exista, de asemenea, cazuri in care mama sau tata devin preferatul copilului: atunci absenta anume acestui parinte provoaca anxietate si crize de furie.
Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata anxietatii de separare
Nu trebuie sa renunti la separare daca vrei sa-ti ajuti copilul sa faca fata anxietatii de separare. Este important sa inveti cum sa interactionezi corect cu el inainte de a pleca si, de asemenea, dupa intoarcerea ta.
Programati plecarea dupa un pui de somn sau hranire
Un copil flamand se confrunta cu disconfort, care va creste doar daca la acesta se adauga frica de separare. Acelasi lucru se intampla daca nu doarme suficient. Daca trebuie sa mergi undeva, fa asta dupa ce iti hranesti copilul sau dupa somnul de dupa-amiaza cand este mai calm. Aceasta regula este valabila mai ales pentru bebelusi.
Vorbeste despre ce vei face cand te vei intoarce
Copilul este ingrijorat cand pleci, pentru ca crede ca s-ar putea sa nu te mai intorci. Prin urmare, merita sa-i spui ca te vei intoarce, cu siguranta. Si, de asemenea, descrieti ce vei face: acest lucru va reduce frica si va ajuta copilul sa fie sigur ca nu pleci pentru totdeauna.
Fii relaxata si calma
Multi parinti isi fac griji cand copilul trebuie lasat cu o dadaca sau alti adulti. Dar atunci cand vorbesti cu copilul, este important sa ramai relaxata si calma. Copiii sunt foarte sensibili la emotiile parintilor – nervozitatea ta nu poate decat sa le sporeasca anxietatea.
Ramas-bun scurt
Cu cat dureaza mai mult ramas-bunul, cu atat copilul va fi mai ingrijorat. Fa adioul scurt, concis, dar in acelasi timp placut pentru el. Creeaza o actiune speciala care il va insoti: poti sa-i oferi copilului jucaria sau patura preferata, sa-l saruti pe obraz sau sa inveti cu el o strangere de mana neobisnuita.
Indicati ora cand vei veni, pe intelesul copilului
Pentru copiii mici, notarea timpului este de neinteles. Au o idee slaba despre ce inseamna „in doua ore” sau „la sapte si jumatate”. Prin urmare, merita sa le explicati cand planuiti sa va intoarceti, in termeni mai simpli.
De exemplu, atunci cand planuiti sa va luati copilul de la gradinita dupa-amiaza, spuneti-i: „Vin cand se termina amiaza”. Iar daca pleci 3 zile intr-o calatorie de afaceri, spune-i ca te vei intoarce dupa trei nopti de somn.
Tine-ti promisiunile
Fara incredere, este imposibil sa construiesti o relatie sanatoasa cu un copil. Prin urmare, este important sa va sustineti cuvintele cu actiuni. Incearca sa ai timp sa revii la momentul la care ai informat copilul pentru ca anxietatea lui sa nu creasca.
Nu promite recompense si nu-l speria cu pedeapsa
Unii parinti promit ca vor cumpara ceva gustos copilului daca nu plange sau nu se teme inainte de despartire. Sau promit pedeapsa daca se poarta urat la gradinita si intreaba de mama lui. Astfel de actiuni sunt inacceptabile daca nu doriti sa-i agravati frica sau sa ii provocati rani.
In schimb, incercati sa-i oferiti incredere ca se poate descurca cu totul si practicati o activitate interesanta atunci cand va intalniti din nou.
Fii primul care adauga un comentariu!