Arhitectura durabilă este în prezent principala și cea mai importantă tendință în construcții. Pe măsură ce tehnologia evoluează, sunt introduse inovații digitale și de construcții care permit crearea clădirilor mai eficiente din punct de vedere energetic și mai ecologice. Una dintre cele mai fascinante soluții este utilizarea inteligenței artificiale (AI) în procesul de proiectare arhitecturală. Care sunt beneficiile acestei combinații de tehnologie avansată și arhitectură durabilă?
Cum susține AI arhitectura verde?
Inteligența artificială poate fi utilizată în multe etape ale proiectării clădirilor eficiente din punct de vedere energetic. Cele mai frecvente scenarii de utilizare a acesteia implică mai multe aspecte ale proiectării:
Estimarea nevoilor de energie și a modelelor de consum de energie
În acest scop, AI folosește atât date istorice, cât și prognoze, care ne permit să estimăm ce mecanisme sau soluții ar trebui folosite pentru a eficientiza energetic clădirea nu doar aici și acum, ci în perspectiva anilor viitori, a schimbărilor climatice sau a modificărilor în utilizare.
– Aceasta este una dintre cele mai importante funcții ale AI în contextul arhitecturii de economisire a energiei – spune Hubert Nuckowski de la Aluprof, Managing Director la Aluprof System România. – Atunci când proiectăm soluțiile noastre de construcții, anticipăm și nevoile viitoare. Parametrii de economisire a energiei a unuia dintre sistemele noastre pentru ferestre și uși din aluminiu, MB-104 Passive, au depășit deja standardele aplicabile atunci când a intrat pe piață, subliniază acesta.
Prin urmare, investitorii care folosesc această soluție în clădirile lor pot fi siguri că, în timp, chiar și în cazul unor schimbări climatice sau legislative, clădirile lor vor rămâne eficiente din punct de vedere energetic.
Vinarstvi Lahofer, Dobsice, Cehia. Sisteme utilizate: MB-104 Passive, MB-SR50N, MB-78EI
Monitorizare în timp real a consumului de energie
Sistemele tehnologice echipate cu inteligență artificială pot învăța în mod continuu cum folosesc utilizatorii clădirea, ceea ce le permite să anticipeze cererea de energie (lumină, încălzire) și să o gestioneze inteligent.
Roletele textile exterioare, de exemplu SkyRoll, care sunt disponibile în oferta Aluprof, nu folosesc AI în sine, ci sunt echipate cu senzori care permit controlul inteligent. Folosind sistemul ZenproSmart Control, puteți controla rulourile folosind un smartphone, puteți programa scenarii de activare a rulourilor sau puteți răspunde la senzorii de soare și vânt.
Arhitectura adaptivă, adică capacitatea unei clădiri de a se adapta la comportamentul utilizatorilor, poate reduce semnificativ consumul de energie. Acest lucru este confirmat de cercetările efectuate de Rodriguez-Garcia la CIESOL, de la Universitatea din Almeria. Acesta a demonstrat că echiparea unei locuințe cu un sistem de automatizare a gestionării energiei duce la economii de până la 20-40% din consumul de energie.
Sistem de protecție solară de tip screen Aluprof
Optimizarea spațiului din interiorul clădirilor
Arhitecții și inginerii pot folosi AI pentru a optimiza aspectul spațial al clădirilor. Datorită algoritmilor de învățare automată și analizei datelor, AI este capabilă să ofere modalități noi și eficiente de organizare a interiorului unei clădiri.
Pentru Bogdan Zaha de la Zaha Hadid Architects, utilizarea capabilităților moderne de calcul a schimbat modul de abordare a proiectării. Arhitectul subliniază că „parametrismul înseamnă mai mult decât unelte. Este un mod de a gândi arhitectura și rolul ei social” și amintește un proiect de cercetare realizat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena, în care tehnologia a fost folosită pentru a prezice comportamentul oamenilor în spațiul proiectat. O astfel de simulare permite proiectarea unei clădiri care să deservească mai eficient publicul.
Îmbunătățirea confortului și sănătății utilizatorilor
Atât optimizarea spațiului, cât și analiza cererii de energie fac posibilă crearea unor condiții mai confortabile pentru utilizatori. Controlul inteligent al luminii solare folosind ecrane, aerul condiționat și umiditatea ne permite să avem grijă atât de mediul înconjurător, cât și de utilizatorii clădirii.
Cercetările moderne subliniază rolul cheie al luminii naturale pentru sănătatea și bunăstarea utilizatorilor clădirilor. În investițiile care utilizează soluții de aluminiu Aluprof, se pune un accent puternic pe maximizarea accesului luminii în clădire. De aici inovațiile noastre precum modelele MB-79N și MB-79N US, care permit producerea de ferestre de dimensiuni și greutăți mari și realizarea de fațade uniforme în care canaturile ferestrelor sunt invizibile din exterior.
Facultatea de Drept și Științe Sociale. Universitatea Jan Kochanowski din Kielce, Polonia. Sisteme utilizate: MB-45, MB-78EI, MB-SR50N, MB-79N
Estetică modernă susținută de AI
AI și tehnologiile computaționale permit proiectarea unor structuri extraordinare din punct de vedere vizual și, în același timp, sigure pentru utilizatori și pentru mediul înconjurător. Sistemele care suportă programarea parametrică utilizează sute de date – de la factori de mediu (de exemplu, direcția și intensitatea vântului, radiația solară, amplitudinea temperaturii, presiunea atmosferică, vibrațiile, frecvența fulgerelor), până la factori sociali (de exemplu, comportamentul oamenilor în interiorul și în afara clădirii, natura cartierului în care urmează să fie plasat obiectul), la factorii psihologici (de exemplu, comportamentul individual în clădire și în împrejurimile acestuia) pentru a crea cele mai eficiente structuri. Modificarea unui parametru implică o serie de modificări structurale și vizuale, dar întregul proces are loc instantaneu datorită inteligenței artificiale. Un arhitect poate sculpta literalmente o clădire cum dorește.
– Aceasta este o schimbare uriașă și o face mai ușoară pentru proiectanți care încă modelează clădirea, dar o pot face mai eficient, mai rapid și cu mai puțină muncă și, în același timp, sunt capabili să implementeze modele mai îndrăznețe în ceea ce privește forma lor – subliniază Hubert Nuckowski.
Let’s build a better future
Concluzia este clară: combinarea arhitecturii durabile cu inteligența artificială oferă noi posibilități de proiectare a clădirilor care nu sunt doar eficiente din punct de vedere energetic și ecologice, ci și confortabile și sănătoase pentru utilizatorii lor. Acesta este un pas către un viitor mai durabil pentru construcții. Pentru dezvoltatori și clienți imobiliari, aceasta înseamnă nu numai beneficii ecologice, ci și economii la costurile de exploatare. Cu siguranță merită să investiți în aceste inovații pentru a vă asigura o calitate mai bună a vieții și pentru a beneficia de proprietăți care sunt pregătite să facă față provocărilor viitorului.
Articol sponsorizat de Aluprof
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
Comentarii recente