Cum se face placa casei?

» Dupa finalizarea zidurilor de pe parter si executia elementelor structurale aferente acestuia (stalpi si buiandrugi), vom trece la executia placii de peste parter.

» Pentru aceasta va trebui sa executam urmatoarele operatiuni: sa cofram, armam si turnam.

» Inainte de a trece la cofrare va trebui sa stabilim nivelul tavanului, acest lucru realizandu-l cu ajutorul furtunului de nivel sau cu ajutorul unei nivele cu cap laser rotativ. In acest fel vom sti exact de unde vom incepe cofrarea.

Cum cofram placa?

» Prima operatiune pe care o vom detalia este cofrarea. Aceasta se poate realiza atat cu cofraje realizate din cherestea cat si cu cofraje metalice, doar ca la cele metalice oricum va trebui sa adaugati mici completari tot cu cofraj din lemn, deoarece dimensiunile sunt diferite de la casa la casa, iar cofrajele metalice sunt modulate pe anumite dimensiuni fixe.

» Incepem prin a dispune grinzi din lemn, cu sectiunea 10x15cm (puse pe cant), in interiorul fiecarei incaperi a casei. Grinzile se vor aseza din circa 60 in 60 de cm si vor fi sustinute de popi metalici sau din lemn (noi recomandam metalici pentru o calitate a lucrarii mai buna si mai sigura). Popii metalici vor fi asezati din metru in metru pe lungimea grinzilor.

» Dupa asezarea grinzilor, vom trece la realizarea placii cofrante, placa care intra in contact direct cu betonul. Pe aceasta se poate aseza o folie, pentru a impiedica scurgerea apei din beton, sau chiar saci goi de ciment care v-au ramas in urma lucrarilor anterioare.

» Dupa ce am realizat si placa cofranta se vor realiza cofrajele exterioare si interioare pentru centuri si grinzi. Daca nu ati turnat buiandrugii sau scara din dorinta de a le turna o data cu centurile, acum va trebui sa le armati si sa le cofrati si pe acestea.

» Dupa ce am terminat de cofrat, vom trece la armarea grinzilor si centurilor, armare ce se va realiza conform proiectului furnizat de inginerul structurist. Carcasele acestora vor fi formate din 4 sau 6 bare din PC52 legate intre ele cu etrieri OB37, sectiunea fierului fiind stabilita, in urma calculelor, de catre structurist. Dupa realizarea armaturilor grinzilor si centurilor, le vom pozitiona fiecare la locul ei si le vom intrepatrunde si lega cu mustatile lasate pentru stalpii de la etaj. Apoi vom trece la armarea efectiva a placii.

» Dar inainte de asta, va trebui sa pozitionam tevile din plastic pentru instalatia electrica. Inainte de pozitionare, studiati cu atentie proiectul de instalatii electrice (bineinteles daca il aveti), daca nu ganditi-va bine in ce punct sau zona a tavanului veti dori sa aveti sursa de curent pentru o lustra, aplica, etc. In acel loc lasati un gol pentru teava si un carlig din fier (pe care il veti lega si de armatura placii), carlig care va fi necesar pentru agatarea lustrei sau candelabrului.

Citește și:  Zidirea peretilor casei

» Deasemenea va trebui sa lasati goluri pentru gheuri, instalatii sanitare, termice, ventilatii si nu in ultimul rand un gol pentru cosul de fum. Toate aceste goluri, este bine sa le bordati cu chenare din scandura, pentru a nu intra betonul in ele.

Cum armam placa?

» Acum putem trece la armarea placii. Armarea se va realiza deasemenea conform proiectului si deobicei se realizeaza pe 2 randuri. Primul rand (inferior) va fi realizat din bare PC52, fi8 sau fi10, dispuse la distante ce vor rezulta in urma calculelor proiectantului, astfel incat sa formeze ochiuri, peste care va urma cel de-al doilea rand, realizat din plasa sudata cu ochiuri de 10cm. Aceasta armatura va fi legata de grinzi si centuri cu ajutorul unor calareti. Lungimea calaretilor difera de la incapere la alta in functie de deschiderea camerei.

» Nu uitati sa folositi distantieri si capre, pentru ca acestea vor asigura “imbracarea” corecta cu beton a armaturii. “Imbracarea” trebuie sa fie de aproximativ 2,5cm de beton.

Cum turnam placa?

» Dupa ce am terminat de cofrat si armat, vom trece la turnarea efectiva a betonului. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa calculati volumul de beton necesar, pentru a sti ce comanda de beton sa dati. Volumul il veti afla prin inmultirea suprafetei placii cu grosimea acesteia. Grosimea va fi data de catre proiectant si deobicei este cam intre 14-16cm.

» Dupa ce ati verificat starea vremii, pentru a turna intr-o zi fara averse de ploaie, si ati dat comanda de beton, trebuie sa aveti pregatiti: cativa muncitori care sa intinda si sa niveleze betonul, un vibrator pentru beton si folie pentru efecte neprevazute ale vremii. Nu uitati ca turnarea trebuie sa fie facuta continuu si fara rosturi.

» Dupa turnare, in functie de temperaturile ridicate de afara, va trebui sa udati din cand in cand placa, pentru a nu se usca fortat, caz in care s-ar produce fisuri in ea.

» Decofrarea se va realiza dupa minim 21 de zile, dar dupa 4-5 zile de la turnare va puteti apuca de zidaria de la etaj.

» P.S.: Nu uitati de balcoane! Acestea se armeaza si se toarna o data cu placa!

Citește și:  Pret Casa La Rosu in Suceava