Alergia si Omul
Cuprins:
» Alergia este un adevarat flagel al omului modern. Curgerea nasului, edem, conjunctivita, eruptie cutanata, astm sau oricare manifestare de acest gen sunt extrem de neplacute. Mai mult decat atat alergiile pot fi mortale. Statisticile sustin ca 1 din 5 locuitori ai Pamantului sufera de diferite forme de astm, iar in unele zone procentele ajung chiar la o treime din populatia zonei. Conform statisticilor 1 din 10 copii din Romania sufera de astm bronsic.
» In ultimul timp cazurile imbolnavirilor de astm a crescut alarmant. Cauzele acestei boli pot fi foarte diferite: predispozitie ereditara, desfasurarea vietii in zone poluate si chiar si un stil de viata nesanatos.
» Alergiile sunt una dintre cele mai imprevizibile boli. Este posibil ca o persoana sa nu reactioneze la alergeni timp de multi ani, dar intr-o zi alergia sa se manifeste brusc si intr-un mod accentuat.
Ce este astmul alergic?
» Adevarata problema este faptul ca suntem literalmente inconjurati de o gramada de alergeni. Faptul ca o persoana nu tolereaza un anumit produs alimentar (miere, peste, capsuni sau arahide), nu este un lucru atat de grav, insa este mult mai grav daca alergia este cauzata de substante de care nu iti este atat de usor sa te protejezi si care se regasesc chiar in aerul pe care il respiri.
» Unul din alergenii pe care ii gasim in mediul inconjurator este polenul plantelor, care cauzeaza “febra fanului” in timpul perioadelor de inflorire a plantelor.
» Alti alergeni pe care ii regasim omniprezent in aerul pe care il respiram sunt: par de animale, spori de ciuperci, particule de acarieni microscopici si alte insecte. Acesti alergeni sunt transportati in aer si odata ajunsi in caile noastre respiratorii incep sa “atace”.
» La primul contact persoana afectata incepe sa tuseasca, ochii incep sa-i lacrimeze iar nasul incepe usor sa-i curga. Iar dupa ceva timp, daca situatia nu este tratata, astmul se poate instala.
Ce este astmul?
» Astmul este o afectiune cronica a cailor respiratorii care le creste sensibilitatea la alergeni. Semnele sale caracteristice sunt atacuri de sufocare, senzatia de lipsa de aer, tuse puternica cu dureri in piept si dificultati in respiratie.
» Astmul este neplacut pentru adulti si foarte periculos pentru copii si varstnici.
» Poate ca putini stiu acest lucru, dar praful casnic este principala cauza a astmului alergic. Legatura dintre praf si alergii a fost descoperita de mult timp, dar abia in anii 1960 oamenii de stiinta au aflat faptul ca nu doar praful afecta pacientii cat mai degraba acarienii care se aflau in acest praf casnic.
» Particulele de acarieni morti si excrementelor lor sunt cel mai adesea cauza reala a alergiilor de praf. Acarienii sunt de 100 de ori mai alergenici decat toti ceilalti constituenti ai prafului. Aceste insecte traiesc in covoare, perne, saltele, tapiterii si jucarii de plus.
» Este imposibil sa le scoateti de acolo cu ajutorul unui aspirator obisnuit, insa este posibil cu ajutorul unor aspiratoare profesionale de curatare.
Cum puteti preveni crizele de astm?
» Curatenia este o garantie a sanatatii, iar aceasta regula este cea mai potrivita pentru combaterea alergenilor.
» Daca voi sau cineva din casa voastra suferiti de astm alergic, aspirarea umeda ar trebui sa devina un mod de curatare obisnuit.
» De ce aspirare umeda? Pentru simplu fapt ca aspiratoarele clasice colecteaza particulele mari de praf, eliberand inapoi in incapere particulele mici odata cu fluxul de aer evacuat din aspirator. Insa aspiratoarele cu apa filtreaza si mentin in interiorul lor intreg praful aspirat din incaperi.
Pret Aspiratoare cu Filtrare prin Apa!
» Acarienii sunt foarte pasionati de tesaturi, obiecte cu puf, lana, si alte diverse materiale folosite ca umpluturi la tapiteria mobilei din casa. Prin urmare, cu cat sunt mai putine obiecte textile in casa, cu atat sunt mai putine locuri in care acarienii si-ar putea face culcus.
® Citeste si: Plosnite de pat – ce sunt, cum apar si cum scapam de ele?
» Asadar incearca sa scapi de tot ce nu este extrem de necesar in casa ta si mergi pe un sistem “minimalist” de decorare a interioarelor. Scapa de covoare si lasa doar parchetul ce poate fi curatat extrem de repede si usor. Inlocuieste draperiile cu jaluzele iar daca nu poti sa renunti la perdele atunci ar trebui sa le speli mai des.
» Un alt lucru ce trebuie luat in seama este nivelul umiditatii in incaperi. Ideal este sa aveti o umiditate intre 40 si 60%. Pentru a verifica nivelul umiditatii din casa puteti folosi un higrometru. Iar daca umiditatea este foarte mare atunci o puteti scadea cu ajutorul unui dezumidificator, iar in cazul in care este foarte mica atunci o puteti creste prin intermediul unui umidificator.
Ameliorarea crizelor de astm
» Dar ce facem in cazul in care nu putem evita un atac de astm alergic? Ei bine, prima regula este sa nu intrati in panica. Senzatia de dificultate de respiratie si apasare in piept pot provoca foarte usor un atac de panica si situatia se va agrava si mai tare in acest caz.
» In primul rand, o persoana care se confrunta cu o criza de astm trebuie sa stea cat mai linistita si sa nu se agite si mai tare.
» Daca esti langa o astfel de persoana, ajuta-l sa se aseze intr-o pozitie cat mai confortabila si daca se poate cat mai aproape de o sursa de aer proaspat. Unii medici spun ca cea mai buna postura pentru un atac de astm este sa stai pe un scaun cu capul lasat pe spate astfel incat greutatea superioara a corpului sa fie preluata de scaun, iar apoi sa inspirati si sa expirati usor.
» Baile fierbinti la picioare pot fi eficiente la debuturile crizelor de astm. Picioarele trebuie puse intr-un recipient cu apa calda la circa 40ºC timp de 10-15 minute. Deasemenea masajul prin presopunctura ii ajuta pe multi: de exemplu puteti masa puternic falangele terminale ale degetelor mari.
Concluzie
» Ca si o concluzie finala, in nici un caz nu trebuie sa uitam faptul ca Astmul este o boala destul de grava. Daca criza de astm nu se opreste in 20-30 de minute, atunci este indicat sa sunati la un medic sau la 112.
» Medicina moderna are o gama variata de tratamente pentru aceasta afectiune, insa daca tratamentul devine inutil daca nu este combinat cu indepartarea alergenilor din mediul de viata al pacientului.
» Curatenia stricta si regulata a incaperilor, mentinerea unui nivel optim de umiditate, si utilizarea materialelor hipoalergenice in casa voastra pot imbunatati semnificativ starea voastra de sanatate. Aveti grija de sanatatea voastra!
Fii primul care adauga un comentariu!