Ce este balastul?
» In cariere sau in albia raurilor, pietrisul se gaseste amestecat cu nisip, adica avand si boabe mai mici decat 7mm. Amestecul natural de pietris si nisip, asa cum se gaseste in cariere si in albia raurilor, poarta numele de balast, iar locul de unde se extrage se numeste balastiera.
» Proportia dintre pietris si nisip a acestui amestec difera de la cariera la cariera. Atunci cand este curat si contine circa 1/3 nisip, iar marimea pietrisului nu depaseste 70mm, balastul poate fi intrebuintat direct la prepararea betoanelor simple.
» In balastiera se gasesc si bolovani, care au dimensiuni mai mari decat pietrisul. Ei se pot intrebuinta la pavaje sau se sparg, obtinandu-se piatra sparta.
» La fel ca pietrisul, balastul trebue sa fie curat, adica fara pamant, argila, carbuni sau resturi de alte materiale. Curatirea lui se face prin spalare cu apa, cu ajutorul ciururilor sau a altor instalatii de spalare.
» Pastrarea, depozitarea si masurarea balastului se fac intocmai ca la pietris.
» Aceste materiale (pietris, nisip, balast) vor fi asezate cat mai aproape de locul de intrebuintare, langa betoniera, varnita etc. Ele trebuie depozitate departe de drumurile de trecere de pe santier sau santurile de scurgere a apelor murdare, pentru a nu se amesteca cu alte corpuri care le-ar impiedica sa mai fie bune pentru lucrarile de constructii.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii
Comentarii recente