Baroc in arhitectura si interior: cum sa obtii armonie

Calatorind in Italia si in alte tari europene, gasim in mod constant stilul baroc – palate si mobilier, biserici si picturi. Cum a inceput epoca baroc, de ce este inca relevant stilul baroc si cum sa folosim barocul in interior pentru a arata armonios?

Luxos, capricios, teatral – așa puteți caracteriza stilul regilor și al împăraților, care a apărut la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea în orașele italiene: Roma, Veneția, Florența, Mantua.

Ce inseamna baroc

Banner Ford husa cheie auto webp

In fiecare zi, oriunde ne-am afla, suntem inconjurati de baroc. Trebuie doar sa aruncati o privire mai atenta, este chiar acolo – in liniile curbe ale scaunului vienez, in desenul colorat al vazei chinezesti, etc.

Baroc etern. Sa-i spunem asa, deosebindu-l de barocul istoric – tendinta dominanta in arta europeana din secolele XVII-XVIII.

In italiana, barocco inseamna „bizar”, „ciudat”, „absurd”. Iar in limba portugheza pérola barroca inseamna o perla de forma neregulata.

Disproportie, dizarmonie, fractura, lacrima, ordozanie, senzualitate hipertrofiata. Asa se poate caracteriza nu doar barocul istoric care a intrat in trecut, ci si postmodernul care este acum actual, patrunzand in casele noastre.

Interior

Stilul baroc se caracterizeaza prin lux ostentativ, desi acest stil pastreaza o trasatura atat de importanta a stilului clasic precum simetria.

In epoca barocului, pictura murala era cea mai raspandita. Peretii erau drapati cu tapiserii, brocart, matase si catifea. Daca se alegea tapet, atunci de inalta calitate, pe o baza naturala, cu un model corespunzator stilului. Pe podea – marmura, pietre semipretioase, parchet artistic din diferite specii de arbori.

Mobilierul baroc pompos a sugerat si culorile potrivite: auriu, smarald, teracota, violet, albastru, bej, alb si maro. Combinatiile de culori luminoase si contrastante in decor, tapiterie si accesorii au dat si confera rafinament si bogatie intregului interior baroc.

Mobilierul era o piesa de arta si era destinat aproape exclusiv decoratiunii interioare. Scaunele, canapelele si fotoliile erau tapitate cu tesaturi scumpe, bogat colorate. Paturi uriase cu baldachin si cuverturi curgatoare, dulapuri uriase erau raspandite. Oglinzile erau decorate cu sculpturi si stuc cu modele florale. Barocul a asumat forme netede, ornamentate de mobilier. Mobilierul era bogat decorat cu bucle, sculpturi si incrustatii, pietre semipretioase, fildes, argint, aurire si sidef. S-a acordat o atentie deosebita picioarelor mobilierului.

Stilul baroc nu este potrivit pentru spatiile mici, deoarece mobilierul si decoratiunile masive ocupa o cantitate mare de spatiu. Acest stil elegant si artistic, cu linii gratioase si decor pompos bogat, ca o amintire a interioarelor palatului, este interesant astazi. Desigur, este dificil sa creezi un interior baroc cu drepturi depline din mai multe motive, dar iubitorii de interioare bogat decorate aduc unele elemente ale acestui stil romantic ornamentat in casele lor.

Iluminarea interioara, in stilul baroc, trebuie sa fie slaba si moale, ceea ce poate fi realizat cu lumanari sau lampi cu abajururi colorate. In acest caz, lampile fluorescente nu trebuie folosite, deoarece nu vor crea o atmosfera calda si luxurianta in camera.

Stilul baroc a fost pastrat cu succes pana in zilele noastre, acest lucru se datoreaza faptului ca aproape fiecare persoana are o dragoste pentru lux si confort. Barocul nu este doar un stil in arta, ci si un mod de viata.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*