Ce solutie sa alegem: bazin vidanjabil sau fosa septica?

» Multi dintre voi, cei care nu aveti posibilitatea de racordare la reteaua de canalizare a locuintei, v-ati pus aceasta intrebare de nenumarate ori: Ce sa alegem o fosa septica sau un bazin vidanjabil?

» Vom incerca in urmatorul nostru articol sa va expunem avantajele si dezavantajele celor doua sisteme de rezolvare a problemei canalizarii.

» Sa incepem prin a explica ce inseamna fiecare in parte:

Fosa septica

» Fosa septica reprezinta un bazin realizat din 2 sau 3 camere cu pereti etansi, in prima camera realizandu-se decantarea si tratarea apei, aceasta avand si fundul etans, iar in urmatoarea camera se va realiza decantarea finala si pregatirea pentru evacuarea apelor catre un sistem de dren sau vidanjarea simpla a apei cu ajutorul unei masini de vidanjat.

fosa septica ecologica

» Pentru o dispersare mai buna a apei tratate se poate realiza un camp de dren realizat din conducte montate in santuri cu orificii la partea inferioara astfel incat apa sa se poata infiltra mult mai repede si mai usor.

fosa septica cu camp de dren

» Si acest sistem necesita vidanjare din cand in cand, dar este o solutie mai buna decat un bazin vidanjabil, datorita faptului ca o parte din apa decantata si tratata se infiltreaza in sol neafectand panza freatica.

Ce este o fosa septica?

» Fosele septice sunt sisteme de tratare a apelor uzate rezultate din consumul casnic uman, si sunt utilizate in preponderenta in zonele rurale in care nu exista sistem centralizat de canalizare. Fosa septica ecologica foloseste o combinatie intre elemente naturale, bacterii vii si o tehnologie testata si agrementata in ceea ce priveste tratarea apelor reziduale provenite din instalatiile casnice produse de bai si bucatarii.

» Un sistem septic complet este realizat dintr-un rezervor septic, in care se trateaza si decanteaza apa, si un camp de scurgere, absorbtie si filtrare a apei in sol. Pe piata se regasesc multe fose septice ieftine care nu includ si sistemul de drenare a apei, majoritatea fiind nevoiti ca ulterior sa achizitioneze un asemenea sistem sau sa improvizeze un camp de filtrare din tuburi de dren. Multi merg chiar mai departe si improvizeaza si tuburile de dren din teava de PVC de Ø110mm sau Ø125mm pe care o gauresc pe fund, sau cum am mai vazut la unii din cititorii nostri, au taiat-o la partea inferioara cu flexul, facand niste taieturi din 5 in 5 cm prin care apa sa se poata scurge in santurile de infiltrare.

» Sistemele bazate pe evacuare lichidului tratat din fosa biologica, pot face acest lucru in mai multe feluri:

  • printr-o serie de tuburi de dren sau conducte perforate ce sunt ingropate intr-un camp de filtrare sau dispersie;
  • evacuare in niste puturi absorbante ce pot fi realizate din plastic, boltari din beton, beton armat sau chiar caramida;
  • daca apa rezultata dupa tratare se afla in urma analizelor in parametrii impusi de Agentia de Mediu, aceasta poate fi deversata direct intr-un efluent, daca terenul si pozitionarea acestuia va permite acest lucru. Totusi, daca tineti la mediul inconjurator, inainte de deversare, apa este bine sa mai treaca inca o data prin niste santuri de filtrare in care sa fie amplasate straturi de nisip si piatra de rau, care au rolul de a realiza o filtrare suplimentara a apei uzate.
Citește și:  Canalizarea exterioara

» In unele cazuri, datorita reliefului terenului si pozitionarii acestuia, unele sisteme alternative folosesc pompe de apa uzata pentru evacuarea apei tratate din bazine. Pompele se pot monta direct in ultimul rezervor de unde se evacueaza apa, doar ca acest lucru implica un bransament electric inca din faza de montaj a fosei septice, sau se poate introduce pompa doar atunci cand aveti nevoie prin gura de vizitare a bazinului. Avantajul pompei de apa fixe este ca ea va porni prin intermediul automatizarii date de flotor, ori de cate ori este nevoie si nu va mai trebui sa fiti deranjat de fiecare data cand deschideti capacul de mirosurile neplacute generate de apa uzata.

Cum functioneaza o fosa septica?

» Fosa septica ecologica digera materia organica si separa in acelasi timp uleiurile si grasimile de resturile solidelor ce se regasesc in apa menajera. Sistemul de tratare si purificare a apei prin intermediul unei fose septice se desfasoara in 2 etape:

1. Fermentarea anaeroba in primul compartiment al fosei, spatiu in care are loc fractionarea materialelor solide si decantarea acestora pe fundul primului bazin. In timpul fermentatiei anaerobe se formeaza o cantitate destul de considerabila de gaz metan, gaz care trebuie evacuat din bazin prin intermediul unei conducte speciale de aerisire. In cazul in care fermentatia nu se desfasoara in parametri corespunzatori, atunci trebuie adaugat manual material bioactivator ce contine bacterii ce favorizeaza procesul de descompunere a materialelor solide.

2. Urmeaza filtrarea apei reziduale tratate. Acest procedeu se realizeaza in functie de adancimea apelor subterane, natura solului, distanta fata de principalele surse de apa potabila din zona si mai ales de caracteristicile chimice ale apei tratate. Daca aceasta apa nu este in parametrii legali impusi de Agentia de Mediu atunci nu va recomandam sa folositi un camp de dren si sa recurgeti la vidanjarea fosei pana la solutionarea problemei si tratarea corecta a apei uzate.

Functionarea unei fose septice ecologice in 4 pasi simpli de inteles

1. Toata apa menajera ce se scurge de la consumatorii din casa ta ajunge printr-o conducta principala intr-o fosa septica.

2. Fosa septica este un recipient ingropat, etans, realizat de obice din beton, fribra de sticla sau polietilena de inalta densitate. Functia fosei este de a mentine apa uzata in interiorul ei pana ce procesele de fermentare se desfasoara cauzand decantarea apei si separarea uleiurilor si grasimilor de materiile solide, materii solide ce se vor transforma ulterior in namol. Tot acest proces se va desfasura in primul compartiment al fosei iar trecerea apei in cel de-al doilea compartiment se va realiza prin intermediul unei treceri realizate dintr-un teu din PVC, care va impiedica namolul si spuma sa se deplaseze in rezervorul nr. 2.

3. Apa uzata va trece apoi in cel de-al doilea compartiment al fosei unde se va mai produce inca o decantare suplimentara. Din acest compartiment se vor preleva si probe de apa pentru a vedea parametrii chimici a acesteia. Daca parametrii sunt in regula si conformi cu normele in vigoare apa poate fi evacuata catre campul de scurgere.

4. Apa reziduala iese din fosa septica ecologica si este directionata catre campul de filtrare. Campul de scurgere consta in niste santuri realizate in sol nesaturat. In aceste santuri se monteaza niste tuburi de dren sau tevi perforate. Apa uzata pretratata se evacueaza si distribuie prin aceste conducte catre suprafete poroase care permit apelor uzate sa se infiltreze in sol. Solul absoarbe, trateaza si disperseaza apele uzate deoarece acestea se percoleaza prin sol, in cele din urma ajungand in apele subterane intr-o forma cat mai curata si filtrata posibil.

Citește și:  Fosa septica din rezervoare IBC

Ce tipuri de fose septice se pot realiza?

  • fosa septica ecologica prefabricata din PEHD – polietilena de inalta densitate;
  • fosa septica din beton;
  • fosa septica din fibra de sticla;
  • fosa septica din rezervoare IBC;
  • fosa septica din butoaie.

Care este pretul unei fose septice?

» Costul unei fose septice la cheie depinde de urmatorii factori:

  • Materialul din care este realizat: beton, plastic, fibra de sticla, rezervoare IBC, butoaie. Este clar ca o fosa septica din beton va fi mai scumpa decat una din rezervoare IBC second hand, dar daca o gandim si ca durabilitate in timp s-ar putea ca varianta din beton sa fie cea mai rezistenta;
  • Complexitatea fosei septice si a intregului sistem de tratare. Fose septice ieftine se gasesc mai peste tot, dar daca vorbim despre o fosa septica care sa trateze pe bune apa uzata, atunci vorbim de cu totul alte costuri de achizitie, montaj si instalare. Nu orice „butoi” ingropat inseamna fosa septica ecologica. 🙂
  • Volumul si capacitatea de tratare a acestora. Fosele septice mari, care sa deserveasca mai multe persoane, vor costa mai mult datorita materialelor de executie, greutatii si dimensiunile ce vor influenta costul de transport si montaj al fosei septice;
  • Gradul de tratare al apei. Deobicei fosele septice ieftine nu reusesc sa scoata apa trata in parametrii admisi de normele in vigoare;
  • Garantia acordata sistemului septic. Deobicei cei care produc sau monteaza fose septice ieftine nu acorda o garantie reala a sistemului de tratare al apei uzate si veti constata ca investitia facuta va fi ineficienta dupa nici macar 1 an de zile de la montare.

Vezi preturi si oferte on-line pentru Fose Septice!

Important de stiut! O data pe an primul compartiment al fosei septice ar trebuie curatat de sedimentul acumulat. In caz contrar, namolul se va compacta, iar eficienta de tratare a apei uzate va scadea, si vor aparea mirosuri neplacute, iar apa din cel de-al doilea compartiment nu va mai iesi in parametri corecti. Pentru a evacua namolul de la partea inferioara a fosei, este necesar sa apelati la o vidanja.

Ce este un bazin vidanjabil?

» Un bazin vidanjabil este un bazin realizat din pereti din beton, de preferinta cu pereti armati pentru a se evita prabusirea zidurilor, care, atunci cand este umplut, necesita vidanjare. Acest sistem de rezolvare a problemei canalizarii, este unul din cele mai intalnite, datorita faptului ca este usor de realizat, nu contravine legilor in vigoare, acesta find etans si necontaminand mediul inconjurator si destul de ieftin de construit. In schimb cand vorbim de costurile de exploatare, acestea se ridica, datorita faptului ca necesita o vidanjare destul de frecventa.

fosa septica prefabricata din beton asezata in groapa de pozitie

fosa septica din beton prefabricat cu capac
» Deasemenea in momentul vidanjarii se va crea un disconfort olfactiv datorita mirosurilor neplacute ce vor fi generate in procesul de vidanjare, mirosuri ce vor disparea deabia in cateva zile, mai ales in anotimpurile calduroase.

» O alta problema ar fi spatiul pe care il ocupa un astfel de bazin vidanjabil, acesta realizandu-se de dimensiuni mari pentru ca beneficiarul sa il poate vidanja mai rar, in schimb trebuie luat in calcul ca o masina de vidanjare poate incarca maxim 9mc de apa uzata, deci pentru a reusi sa goleasca o fosa intreaga, va trebui sa faca mai multe transporturi, asta insemnand inevitabil mai multi bani.

» Acest sistem este o solutie conforma cu legea, doar ca unii dintre noi, din cauza costurilor ridicate de vidanjare, “uitam” sa hidroizolam peretii, ba chiar mai mult, mai dam si niste gauri in peretii si fundul fosei, ca apa, sa se inflitreze si sa scapam de vidanjarile dese.

Sursa foto: Pinterest