Bazin vidanjabil sau fosa septica?

sectiune fosa septica ecologica

Ce solutie sa alegem: bazin vidanjabil sau fosa septica?

» Multi dintre voi, cei care nu aveti posibilitatea de racordare la reteaua de canalizare a locuintei, v-ati pus aceasta intrebare de nenumarate ori: Ce sa alegem o fosa septica sau un bazin vidanjabil?

» Vom incerca in urmatorul nostru articol sa va expunem avantajele si dezavantajele celor doua sisteme de rezolvare a problemei canalizarii.

» Sa incepem prin a explica ce inseamna fiecare in parte:

Fosa septica

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Fosa septica reprezinta un bazin realizat din 2 sau 3 camere cu pereti etansi, in prima camera realizandu-se decantarea si tratarea apei, aceasta avand si fundul etans, iar in urmatoarea camera se va realiza decantarea finala si pregatirea pentru evacuarea apelor catre un sistem de dren sau vidanjarea simpla a apei cu ajutorul unei masini de vidanjat.

fosa septica ecologica

» Pentru o dispersare mai buna a apei tratate se poate realiza un camp de dren realizat din conducte montate in santuri cu orificii la partea inferioara astfel incat apa sa se poata infiltra mult mai repede si mai usor.

fosa septica cu camp de dren

» Si acest sistem necesita vidanjare din cand in cand, dar este o solutie mai buna decat un bazin vidanjabil, datorita faptului ca o parte din apa decantata si tratata se infiltreaza in sol neafectand panza freatica.

Ce este o fosa septica?

» Fosele septice sunt sisteme de tratare a apelor uzate rezultate din consumul casnic uman, si sunt utilizate in preponderenta in zonele rurale in care nu exista sistem centralizat de canalizare. Fosa septica ecologica foloseste o combinatie intre elemente naturale, bacterii vii si o tehnologie testata si agrementata in ceea ce priveste tratarea apelor reziduale provenite din instalatiile casnice produse de bai si bucatarii.

» Un sistem septic complet este realizat dintr-un rezervor septic, in care se trateaza si decanteaza apa, si un camp de scurgere, absorbtie si filtrare a apei in sol. Pe piata se regasesc multe fose septice ieftine care nu includ si sistemul de drenare a apei, majoritatea fiind nevoiti ca ulterior sa achizitioneze un asemenea sistem sau sa improvizeze un camp de filtrare din tuburi de dren. Multi merg chiar mai departe si improvizeaza si tuburile de dren din teava de PVC de Ø110mm sau Ø125mm pe care o gauresc pe fund, sau cum am mai vazut la unii din cititorii nostri, au taiat-o la partea inferioara cu flexul, facand niste taieturi din 5 in 5 cm prin care apa sa se poata scurge in santurile de infiltrare.

» Sistemele bazate pe evacuare lichidului tratat din fosa biologica, pot face acest lucru in mai multe feluri:

 • printr-o serie de tuburi de dren sau conducte perforate ce sunt ingropate intr-un camp de filtrare sau dispersie;
 • evacuare in niste puturi absorbante ce pot fi realizate din plastic, boltari din beton, beton armat sau chiar caramida;
 • daca apa rezultata dupa tratare se afla in urma analizelor in parametrii impusi de Agentia de Mediu, aceasta poate fi deversata direct intr-un efluent, daca terenul si pozitionarea acestuia va permite acest lucru. Totusi, daca tineti la mediul inconjurator, inainte de deversare, apa este bine sa mai treaca inca o data prin niste santuri de filtrare in care sa fie amplasate straturi de nisip si piatra de rau, care au rolul de a realiza o filtrare suplimentara a apei uzate.

» In unele cazuri, datorita reliefului terenului si pozitionarii acestuia, unele sisteme alternative folosesc pompe de apa uzata pentru evacuarea apei tratate din bazine. Pompele se pot monta direct in ultimul rezervor de unde se evacueaza apa, doar ca acest lucru implica un bransament electric inca din faza de montaj a fosei septice, sau se poate introduce pompa doar atunci cand aveti nevoie prin gura de vizitare a bazinului. Avantajul pompei de apa fixe este ca ea va porni prin intermediul automatizarii date de flotor, ori de cate ori este nevoie si nu va mai trebui sa fiti deranjat de fiecare data cand deschideti capacul de mirosurile neplacute generate de apa uzata.

Cum functioneaza o fosa septica?

» Fosa septica ecologica digera materia organica si separa in acelasi timp uleiurile si grasimile de resturile solidelor ce se regasesc in apa menajera. Sistemul de tratare si purificare a apei prin intermediul unei fose septice se desfasoara in 2 etape:

1. Fermentarea anaeroba in primul compartiment al fosei, spatiu in care are loc fractionarea materialelor solide si decantarea acestora pe fundul primului bazin. In timpul fermentatiei anaerobe se formeaza o cantitate destul de considerabila de gaz metan, gaz care trebuie evacuat din bazin prin intermediul unei conducte speciale de aerisire. In cazul in care fermentatia nu se desfasoara in parametri corespunzatori, atunci trebuie adaugat manual material bioactivator ce contine bacterii ce favorizeaza procesul de descompunere a materialelor solide.

2. Urmeaza filtrarea apei reziduale tratate. Acest procedeu se realizeaza in functie de adancimea apelor subterane, natura solului, distanta fata de principalele surse de apa potabila din zona si mai ales de caracteristicile chimice ale apei tratate. Daca aceasta apa nu este in parametrii legali impusi de Agentia de Mediu atunci nu va recomandam sa folositi un camp de dren si sa recurgeti la vidanjarea fosei pana la solutionarea problemei si tratarea corecta a apei uzate.

Functionarea unei fose septice ecologice in 4 pasi simpli de inteles

1. Toata apa menajera ce se scurge de la consumatorii din casa ta ajunge printr-o conducta principala intr-o fosa septica.

2. Fosa septica este un recipient ingropat, etans, realizat de obice din beton, fribra de sticla sau polietilena de inalta densitate. Functia fosei este de a mentine apa uzata in interiorul ei pana ce procesele de fermentare se desfasoara cauzand decantarea apei si separarea uleiurilor si grasimilor de materiile solide, materii solide ce se vor transforma ulterior in namol. Tot acest proces se va desfasura in primul compartiment al fosei iar trecerea apei in cel de-al doilea compartiment se va realiza prin intermediul unei treceri realizate dintr-un teu din PVC, care va impiedica namolul si spuma sa se deplaseze in rezervorul nr. 2.

3. Apa uzata va trece apoi in cel de-al doilea compartiment al fosei unde se va mai produce inca o decantare suplimentara. Din acest compartiment se vor preleva si probe de apa pentru a vedea parametrii chimici a acesteia. Daca parametrii sunt in regula si conformi cu normele in vigoare apa poate fi evacuata catre campul de scurgere.

4. Apa reziduala iese din fosa septica ecologica si este directionata catre campul de filtrare. Campul de scurgere consta in niste santuri realizate in sol nesaturat. In aceste santuri se monteaza niste tuburi de dren sau tevi perforate. Apa uzata pretratata se evacueaza si distribuie prin aceste conducte catre suprafete poroase care permit apelor uzate sa se infiltreze in sol. Solul absoarbe, trateaza si disperseaza apele uzate deoarece acestea se percoleaza prin sol, in cele din urma ajungand in apele subterane intr-o forma cat mai curata si filtrata posibil.

Ce tipuri de fose septice se pot realiza?

 • fosa septica ecologica prefabricata din PEHD – polietilena de inalta densitate;
 • fosa septica din beton;
 • fosa septica din fibra de sticla;
 • fosa septica din rezervoare IBC;
 • fosa septica din butoaie.

Care este pretul unei fose septice?

cele mai bune masini de spalat rufe

» Costul unei fose septice la cheie depinde de urmatorii factori:

 • Materialul din care este realizat: beton, plastic, fibra de sticla, rezervoare IBC, butoaie. Este clar ca o fosa septica din beton va fi mai scumpa decat una din rezervoare IBC second hand, dar daca o gandim si ca durabilitate in timp s-ar putea ca varianta din beton sa fie cea mai rezistenta;
 • Complexitatea fosei septice si a intregului sistem de tratare. Fose septice ieftine se gasesc mai peste tot, dar daca vorbim despre o fosa septica care sa trateze pe bune apa uzata, atunci vorbim de cu totul alte costuri de achizitie, montaj si instalare. Nu orice “butoi” ingropat inseamna fosa septica ecologica. 🙂
 • Volumul si capacitatea de tratare a acestora. Fosele septice mari, care sa deserveasca mai multe persoane, vor costa mai mult datorita materialelor de executie, greutatii si dimensiunile ce vor influenta costul de transport si montaj al fosei septice;
 • Gradul de tratare al apei. Deobicei fosele septice ieftine nu reusesc sa scoata apa trata in parametrii admisi de normele in vigoare;
 • Garantia acordata sistemului septic. Deobicei cei care produc sau monteaza fose septice ieftine nu acorda o garantie reala a sistemului de tratare al apei uzate si veti constata ca investitia facuta va fi ineficienta dupa nici macar 1 an de zile de la montare.

Vezi preturi si oferte on-line pentru Fose Septice!

Important de stiut! O data pe an primul compartiment al fosei septice ar trebuie curatat de sedimentul acumulat. In caz contrar, namolul se va compacta, iar eficienta de tratare a apei uzate va scadea, si vor aparea mirosuri neplacute, iar apa din cel de-al doilea compartiment nu va mai iesi in parametri corecti. Pentru a evacua namolul de la partea inferioara a fosei, este necesar sa apelati la o vidanja.

Ce este un bazin vidanjabil?

» Un bazin vidanjabil este un bazin realizat din pereti din beton, de preferinta cu pereti armati pentru a se evita prabusirea zidurilor, care, atunci cand este umplut, necesita vidanjare. Acest sistem de rezolvare a problemei canalizarii, este unul din cele mai intalnite, datorita faptului ca este usor de realizat, nu contravine legilor in vigoare, acesta find etans si necontaminand mediul inconjurator si destul de ieftin de construit. In schimb cand vorbim de costurile de exploatare, acestea se ridica, datorita faptului ca necesita o vidanjare destul de frecventa.

fosa septica prefabricata din beton asezata in groapa de pozitie

fosa septica din beton prefabricat cu capac
» Deasemenea in momentul vidanjarii se va crea un disconfort olfactiv datorita mirosurilor neplacute ce vor fi generate in procesul de vidanjare, mirosuri ce vor disparea deabia in cateva zile, mai ales in anotimpurile calduroase.

» O alta problema ar fi spatiul pe care il ocupa un astfel de bazin vidanjabil, acesta realizandu-se de dimensiuni mari pentru ca beneficiarul sa il poate vidanja mai rar, in schimb trebuie luat in calcul ca o masina de vidanjare poate incarca maxim 9mc de apa uzata, deci pentru a reusi sa goleasca o fosa intreaga, va trebui sa faca mai multe transporturi, asta insemnand inevitabil mai multi bani.

» Acest sistem este o solutie conforma cu legea, doar ca unii dintre noi, din cauza costurilor ridicate de vidanjare, “uitam” sa hidroizolam peretii, ba chiar mai mult, mai dam si niste gauri in peretii si fundul fosei, ca apa, sa se inflitreze si sa scapam de vidanjarile dese.

Sursa foto: Pinterest

72 Comments

 1. In functie de pret fosa septica vidanjabila poate fi mai avantajoasa, doar ca neavand camp de dren se va vidanja mai des. Trebuie calculata amortizarea in timp luand in calcul pretul de achizitie si de cat de des o vidanjezi.

 2. Acum am inteles ce inseamna cu adevarat o fosa septica ecologica. Si tot acum imi dau seama ca dezvoltatorul care ne-a vandut casa ne-a pacalit. Ne-a spus ca avem fosa ecologica montata si ca nu va trebui sa o vidanjam decat o data la 3 ani…dar de unde. Inainte o vidanjam la 3 luni, dar acum dupa ce au venit si cei 2 copii o vidanjam o data pe luna. L-am intrebat acum pe sot si mi-a spus ca fosa noastra are doar un compartiment si e fara fund, fara nici un sistem de dren. Mie mi se pare ca mai degraba dezvoltatorul imobiliar ne-a vandut un bazin vidanjabil…si nu o fosa cum ne-a promis, sau cel putin asa inteleg eu dupa ce am citit articolul dvs. Infine, deacum faptul e consumat, nu cred ca mai pot trage pe cineva la raspundere. In schimb m-ar interesa daca credeti ca exista vreo solutie sa pot modifica fosa care o am si sa o transform intr-un ecologica pe care sa nu mai trebuiasca sa o vidanjez atat de des. Creeaza destul de mult disconfort, mai ales vara, cu toate ca bietii cu vidanja sunt niste profesionisti, umbla cu manusi si nu fac mizerie deloc, dar mirosului nu au ce-i face…Va multumesc anticipat pentru raspuns si mai ales pentru informatiile pe care le distribuiti!

  • Buna seara. Din ceea ce ne relatati mai mult ca sigur ca v-au montat sau turnat un simplu bazin vidanjabil, fara fund, care la inceput a permis apei sa se infiltreze in sol, dar dupa o folosire indelungata, datorita depunerilor de namol, grasimi si uleiuri, stratul de pamant de pe fundul fosei a prins o pelicula impermeabila ce nu mai permite apei sa se inflitreze, de aceea si trebuie sa o vidanjati atat de des acum.
   Ca solutii cred ca ati putea face in urmatoarele feluri, fara a restrictiona utilizarea bailor si a celorlalte functiuni casnice generatoare de apa uzata.
   Pentru a putea transforma bazinul vidanjabil pe care il aveti intr-un sistem septic, va trebui sa mai adaugati inca un compartiment de decantare.
   Realizati in prelungirea actualului bazin, sau langa el, in functie cum aveti spatiu in curte, un nou bazin din beton sau puteti adauga un modul din plastic gata prefabricat. Unele persoane au folosit chiar un rezervor IBC de 1000 de litri.
   Dupa ce ati adaugat noul modul va trebui sa faceti racordurile intre cele 2 compartimente prin realizarea unei gauri.
   Iar daca spatiul din curte va permite puteti realiza un put de dren sau un camp de dren care sa va asigure o vidanjare mai rara a fosei septice.


   Atentie! In mod normal si actualul bazin vidanjabil ar trebui sa aiba fundul betonat, dar avand in vedere faptul a acesta este colmatat iar gradul de absorbtie al apei este aproape 0, puteti sa-l lasati si asa.
   Nu uitati ca dupa ce realizati cel de-al doilea compartiment sa activati procesul de fermentare din primul bazincu ajutorul unor Bioactivatori.

 3. In principiu as avea loc in curte. Iar ideea voastra cu rezervor din plastic este foarte buna. Sotul zice ca se gasesc rezervoare IBC second hand cu circa 300-400 de lei pe olx, deci investitia nu ar fi asa de mare. Acuma ma gandesc pe unde sa fac santurile pentru campul de dren. Intreaba sotu daca le poate face din teava de pvc de 110 ca ies mai ieftin asa?

   • Super. Cum da caldura ne apucam de treaba. Sper sa reusim. Oricum daca e ceva va mai intreb…Va multumesc din suflet deocamdata pentru promtitudine si mai ales pentru sfaturile gratuite pe care le oferiti. Mult succes in continuare!

    • Cu placere! Daca intampinati probleme in executie nu ezitati sa ne intrebati. Vom incerca sa va raspundem pe cat de repede posibil! O zi buna!

     • Bună seara. Ce dimensiuni are pompa de vidanjera…va intreb pt ca vreau sa stiu ce diumensiune sa fac țeava…va multumesc

     • Diametrele furtunului de vidanja poate varia in functie de exhiparea fiecarei vidanje in parte. Astfel diametrele pot porni de la 63 si pana la 150. Astfel, indicat ar fi sa folositi o teava din PVC cu diametrul de 160mm pentru a fi siguri.

 4. Buna ziua….am o casa deja gata si inainte sa ne mutam tre sa facem, mntam si o fosa. Datele problemei satu cam asa: Familie mare adica 4 persoane si doi copii…adica 6 persoane, loc este si de dren, terneul e drept…..vreau sa-mi spuneti dumneavoastra ce credeti ca ar fi mai bine…o fosa septica ecologica cu dren de 3000litri cu 3 camere cu sistem imhoff cu sistem dren 15 ml, sau sa fac bazin din beton la care nu stiu cata inginerie stiu muncitorii, daca stiu cum sa l dimensioneze etc. Mai adaug ca aceasta fosa septica e undeva la 2700 lei cu tot cu dren fara montaj.multumesc

  • Buna ziua.
   Daca aveti loc de dren va recomand sa achizitionati o fosa septica ecologica prefabricata. E mult mai comod si mai rapid de instalat, iar rezultatele sunt ok, atata timp cat folositi bioactivatori si exploatati fosa in mod corespunzator. Mare atentie si la campul de dren sa fie realizat corespunzator pentru a putea permite o infiltrare cat mai buna a apei in sol.
   Vedeti ca sunt fose septice ecologice pentru 6-8 persoane si mai iefine la circa 1900 de lei: Fosa septica ECO6 – 1900 lei.

 5. Aveti idee de ce nu se gasesc fose septice in dedeman? Am fost ieri in magazin si baietii de pe raion nu mi-au putut da nici un fel de informatii ajutatoare, ba ca n-au expuse, ba ca nu au pe stoc…

  • Din ce stiu eu acel magazin comercializeaza fose septice ecologice…banuiesc ca angajatii de pe raion erau prea ocupati si nu au avut timp sa va dea mai multe detalii…

 6. Salutare. Ma poti indruma unde pot gasi niste fose septice ieftine? Vreau sa-i montez lu maicamia in curte la tara una cand vin in tara, ca vreau sa-i fac si o baie ca e batrana deacum si nu mai poate iesi in curte mai ales iarna. Ms.

 7. In materie de fose septice ecologice mi se pare cel mai documentat articol pe care l-am citit pana acum. Si din ce vad imi dau seama ca majoritatea celor care se lauda ca si-au facut prin curti, vezi doamne Fose Septice, ei defapt au niste amarate de Bazine Vidanjabile. Deaceea le si vidanjeaza o data pe luna pentru ca defapt ele nu sunt fose septice…Iar ideea cu campul de dren mi se pare geniala, doar sa ai curte mare si sa nu deranjezi vecinii in vreun fel. Imi aduc aminte ca pe timpul lui Nea Nicu intr-un sat de pe langa Braila se folosea stuful pe post de balta de epurare a apei rezultate de la animalele de la CAP, si chiar dadea rezultate…Felicitari pentru ceea ce faceti si asteptam noi articole interesante de la dvs!

  • In 2015, in Maramures, mai exact in satele Mara si Desesti, au fost puse in functiune 2 statii de epurare biologica cu pat umed de stuf si chiar functioneaza.
   Multumim pentru aprecieri si va mai asteptam pe site-ul nostru!

   • Buna ziua! Sunt interesat de o fosa septica ecologică, problema este ca nu dispun de spatiu mare,si nu am loc pt șanțurile de drenaj! Ce mă sfătuiți să fac? Multumesc.

    • Daca nu aveti spatiu pentru santurile de drenaj puteti realiza un put absorbant cu un diametru si o adancime care sa poata prelua debitul de apa restituit.

   • Va salut. Pe un teren rămas liber in fața casei de circa 150 mp in care se afla un bazin vidanjabil de aprox 10 mc, credeți că ar fi posibilă instalarea unui al doilea bazin+ camp de dren? Ce costuri ar fi estimativ daca s.ar putea? Va mulțumesc mult!

 8. Buna ziua. Am inceput amplasarea unui cort de evenimente si as vrea sa stiu daca pot obtine avizul de la mediu folosind un grup sanitar tip container pe care sa-l leg la o fosa septica ecologica? Sau trebuie sa ma orientez catre achizitionarea unor toalete ecologice? As prefera prima varianta pentru ca deja am containerul cu grup sanitar si mi-ar fi foarte usor sa-l leg la o fosa, mai ales ca am si suficient teren pentru tuburile de dren. Va multumesc.

  • Buna ziua. Cred ca cel mai bine ar fi sa mergeti si sa depuneti o documentatie de Aviz la cei de la Mediu, pentru a vedea exact solutia pe care o agreeaza acestia. Nu stiu daca amplasarea de fose septice se poate face oricum, mai ales ca in cazul dvs. nu vorbim de o casa, ci de un spatiu cu destinatie catre public si consumatori. Si sincer nu are sens sa va riscati deoarece amenzile celor de la Mediu sunt destul de considerabile…

 9. Salut. Sunt din Galati. Unde pot gasi de cumparat o fosa septica ecologica? Am citit la voi pe site ceva de tuburi de scurgere ca sa nu se mai umple asa des fosa septica numai ca la noi in zona apa e destul de sus, undeva de pe la 2 metri si ceva dai de apa cand sapi, credeti ca as putea folosi aceste tuburi de dren?

  • Buna ziua. Puteti comanda fose septice ecologice direct on-line cu livrare la domiciliu, pentru ca oricum nu le puteti cara dvs. Fose Septice Online . In ceea ce priveste campul de dren, daca apa este la peste 2 metri adancime, se pot folosi tuburile de dren ingropate undeva pe la 90cm adancime. Apa e asa sus acum, dar la vara cand vin caldurile mari deobicei nu se mai regaseste asa sus.

 10. Buna ziua. Unde putem gasi fose septice in Cluj? Ne puteti da vreun producator ceva de unde le putem achizitiona?

 11. Bioactivatorul prezentat de voi este recomandat ca tratament pentru fose septice si haznale? E ok ca pret dar vroiam sa stiu daca isi face si treaba. Va multumesc anticipat!

  • Va asiguram ca isi face treaba foarte bine acest tratament pentru fose septice. Cu siguranta va elimina mirosurile neplacute si va reduce frecventa vidanjarilor.

 12. Primul lucru pe care l-am facut cand m-am mutat la tara dupa ce am iesit la pensie a fost sa renunt la hazna si sa-mi montez o fosa septica ecologica. Bineinteles mi-am construit si o baie ca la bloc cu conditii si de toate. Pot sa spun ca am 2 ani jumatate de cand o folosesc si pana acum nu am vidanjat-o niciodata. Sunt foarte multumit de ea. Tot incerc sa conving si vecinii sa-si monteze fose septice si sa renunte la haznale dar e greu cu mentalitatea celor din mediul rural. Daca ei toata viata au facut la hazna in fundu curtii greu sa-i mai scoti din ale lor. Adevarul ca viata la tara este demna de cel putin lumea a 3-a. Suntem foarte inapoiati in ceea ce priveste educatia, infrastructura si multe altele…Infine. Felicitari pentru ceea ce faceti si ca informati de bine oamenii poate in acest fel vom mai evolua si noi ca natie

  • Desi am facut si eu la fel o fosa la casa de la tara mai tarziu mi-am dat seama ca nu sunt deloc primitivi ce cu wc-ul in fundul curtii. Este adevarat ca nu au nici baie, nici masina automata de spalat sa produca ape reziduale in cantitati mari.
   Rezumand, in gropa respectiva a Wc-ului se pune periodic cate o galeata de pamant care pe langa ca tine mirosul departe dar are si rol de bioactivator natural si gratis fiind o solutie la fel de ecologica.
   Noi cei cu bai la tara si masini automate de spalat vom satura pamantul cel putin din curte cu ape murdare deloc ecologice. “Tara” nu este pregatita cu statii de epurare care sa gospodareasca reziduurile noastre si aud situatii ca se vidanjeaza si se arunca ba pe campuri, ba prin santuri ca statiile de epurare de la orase nu prea-i primesc pe vidanjorii de la tara.

  • Si banuiesc ca dvs. sunteti unul dintre acei consultanti in materie de fose septice angajat la Praktiker… 🙂

 13. Pentru colectare ape pluviale se poate folosi aceasta fosa septica ecologica? Intreb pentru ca am niste burlane care vin de pe casa si cand ploua tot imi sapa gazonul terenul fiind putin in panta

  • Din pacate nu va recomandam colectarea apelor pluviale in fosa, deoarece la o ploaie mai abundenta veti inunda fosa si va refula afara. Indicat ar fi sa realizati o retea separata de conducte pentru apele pluviale pe care sa le directionati catre o rigola, sant, groapa sau un put absorbant.

 14. Buna ziua. Daca puteti pe viitor va rog sa ne prezentati si cateva informatii despre subiectul “Capac fosa”. Pentru ca as vrea niste idei sau sugestii cum le putem masca cat mai frumos dar sa fie si accesibile in acelasi timp. Va multumesc!

 15. As vrea sa vorbesti oleak si de aerisire fosa septica stim bine ca miroase intrun fel. cum putem face sa scapam de mirosul asta?

  • O solutie ar fi folosirea unor bioactivatori care accelereaza procesele interioare ale fosei septice ecologice si reduc mirosurile neplacute, iar cea de-a 2-a solutie ar fi montarea unor conducte de ventilatie cat mai inalte pentru a asigura o aerisire cat mai naturala a fosei.

 16. Epurarea apelor uzate se realizeaza cel mai bine cu o ministatie de epurare, doar ca la ora aceasta este destul de scumpa si innaccesibila pentru multi dintre locuitorii acestei tari. Din date statistice suntem foarte in urma cu ce inseamna retelele de apa si canalizare in tara noastra. Speram ca acum, o data cu aceste investitii prin Programele Operationale de Investitii Majore sa se rezolve cat mai multe sate si localitati care nu beneficiaza de acest “lux” de a avea apa si canalizare. Suntem foarte departe de o tara civilizata europeana. Urmaresc de ceva timp acest site si tind sa va felicit pentru faptul ca oferiti gratuit informatii utile si uneori educative catre publicul larg. Cu ajutorul dvs. si a noastra a profesorilor in scoli poate vom reusi sa schimbam ceva din mentalitatea urmasilor nostri si sa-i invatam sa iubeasca natura, sa o protejeze folosind metode ecologice si mai ales sa invete sa construiasca corect, pentru ca o data cu “decesul” voit al scolilor profesionale tineretul nu a mai avut de unde sa invete cum se construieste corect. Cineva nu mai vrea ca Romania sa aiba meseriasi buni in anumite domenii, dar cred ca am spus destul. Felicitari pentru initiativa dvs. si mult succes in continuare!

  • Va multumim frumos pentru mesajul dvs. si cuvintele frumoase si speram cu totii intr-o Romanie mai buna! Schimbarea si progresul vine din noi insine! O zi buna va dorim!

 17. Eu am fosă septică cu deversare într-o cameră separată cu un mic drenaj, am și o pompă de 2 ” montată în a doua cameră, pompa nu am folosit-o niciodată în 10 ani. Cred că e o soluție bună da, … atenție mărită, nu trebuie să fie în apropierea surselor de apă sau bucătării.

 18. buna ziua,
  poti goli fosa septica pt 2 persoane(1000l) cu o pompa pt noroi cu tocator gasita in comert?

 19. La ce intervale sa punem bioactivator in fosa septica tricamerale de 6-8 persoane? Si inca o intrebare: puteti sa-mi dati un sfat la cíne sa apelez pentru vidanjarea fosei tricamerale? Deci o vidanja de dimensiuni mai mici?

 20. Se poate folosi in teorie si practica un bazin de beton (fosa) cu o singura camera impreuna cu o pompa cu tocator pentru o locuinta care este sub nivelul canalizarii ? Poate face fata pompa pentru a deversa dejectiile intr-un alt camin situat la cota potrivita ? Nivel canalizare stradala situat la o adancime de 4m , nivel “fosa” 6-7m .. distanta pana la bazin intermediar aproximativ 35m.

  • Cu siguranta ca se poate, dar avand in vedere ca va fi doar un rezervor de tranzitie va recomand folosirea unui bazin IBC de 1000 de litri. E mai simplu si mai ieftin. Vedeti articolul nostru: Fosa septica din rezervoare IBC
   Iar in ceea ce priveste pompa, va recomandam o pompa submersibila cu tocator pentru ape uzate cu plutitor, iar cea mai potrivita ar fi aceasta pompa: Pompa submersibila Makita

  • Da, se poate. Cazul meu: desi am dorit sa ma racordez la sistemul de canalizare, dupa cum au lucrat nu pot face asa ceva, decat cu o pompa, exact ca in cazul expus de d voastra. am o pompa simpla de 450w, cumparata pentru a scoate apa din fantana. dupa aducerea conductei de canalizare, surpriza , nu ma puteam racorda decat, folosind o pompă. Am intrebat un istalator daca pot pune o pompa sa scot din fosa cu un furtun si sa o duc la canalizare, pe distanta de 80 de m de la fosa la canalizare, mi a spus ca nu , tb sa fac un alt camin mai aproape de canalizare. Am zis sa incerc pompa de care spuneam mai sus si duce foarte bine apa din fosa la canalizare. Pompa este pusa in fosa, trage pe verticala max 1,8m, diferenta d nivel este de aproximativ 3m pe distanta de 80 m.
   Deci la d voastra de la 35 de m nu ar trebui sa fie o prblema. Cu o pompa cu tocator este si mai bine. Eu am grija sa nu arunc nimic in canalizare, nici par nici alte reziduuri, am pus site peste tot, nu arunc grasimi DELOC (vasele sterse in prealabil cu servetel de hartie, este mai ieftin decat desfundarea conductelor).pun periodic bacterii in fosa, sau/si in chiuvete sau vasul de toaleta pentru curatarea conductelor. Cu toate ca am grija , am folosit un aparat cu presiune si furtun de desfundat tevi si era destul mal , creat la folosirea instalatiei sanitare, ce este drept nu mai desfundasem in acest mod conducta, ci cu bicarbonat de sodiu si otet.

 21. Aș dori să fac o fosa septica din 3 bazine IBC,se poate? Iar în ultimul bazin să am apă și să o arunc pe livada

 22. Majoritatea foselor vechi (peste 8-10 ani)din USA sint 2 sau 3 camere, beton si au cimp de drenaj. Capacul este de asemenea acoperit cu pamint/iarba, si nu au tuburi de ventilare. Nu am intilnit inca unul care sa miroasa, se foloseste un tratament care se pare ca este ca o bacterie recomandata lunar dar majoritatea arunca o punga pe an inauntru. Nu credeti ca teava de ventilatie afara este inutila daca ai teren de drenaj?

 23. Buna ziua. Tocmai am primit o instiintare de la furnizorul de apa cu care am contract,ca trebuie sa montez un bazin vidanjabil altfel imi opreste furnizarea de apa,eu locuind in Iasi. Aveti idee daca este obligatoriu,si mai ales legal asa ceva?

  • Conform Normelor de Igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, din 04.02.2014, Art. 34: Îndepărtarea apelor uzate menajere și fecaloidmenajere provenite de la locuințele neracordate la un sistem de canalizare se face prin instalații de preepurare sau fose septice vidanjabile, care trebuie să fie proiectate și executate conform normelor în vigoare și amplasate la cel puțin 10 m față de cea mai apropiată locuință; instalațiile se întrețin în bună stare de funcționare; vidanjul se va descărca în cea mai apropiată stație de epurare a apelor uzate.
   Dar pana acum unde evacuati apa menajera?

 24. Buna ziua,
  As dori sa ma sfatuiti ce varianta sa aleg ,fosa septica eco cu dren ,sau bazin beton de 18mc vidanjabil(2-3 persoane ) .Va intreb ,deoarece solul este argilos , deci foarte putin permeabil !!!!! Multumesc

  • Daca solul este putin permeabil, drenul nu va functiona “corect” si implicit nici fosa nu va lucra in parametri si va trebui sa o vidanjati destul de des.
   Daca va hotarati sa faceti un bazin vidanjabil din beton va recomand ca volumul util sa nu depaseasca 10mc, deoarece o vidanja nu poate colecta mai mult de 8mc la o incarcare si astfel nu se justifica investitia intr-un bazin mai mare.
   Cateva idei, sfaturi si schite constructive pentru a realiza o fosa din beton gasiti aici…
   https://casasidesign.ro/fosa-septica-din-beton.html

  • Eu am facut o fosa din beton, cu 2 compartimente, unu decantare si unu de dren. La primul compartiment am turnat beton pe fund, la al 2-lea nu. Si functioneaza foarte bine. Are 2 ani de functionare si nu a necesitat inca vidanjare. Eu am facut-o de 4m lungime pe 2 latime si cam 2,2 inaltime.

 25. Buna ziua. Avem o fosa septica Eco-6, cu un tub de drenaj (nu stiu cati m, dar e lung)
  a fost montata anul trecut in septembrie. Pana acu o luna a functionat super ok, fara probleme. Luna trecuta ne-am trezit ca s-a umplut. l-am vidanjat, dar dupa 2 zile iarasi era plin. recunosc am spalat cam mult in weekendul acela 🙂 ne este teama ca s-a infundat drenajul. l-am vidanjat iarasi dupa 2 zile, l-au si spalat bine de tot ambele compartimente. am pus bioactivator…acu deocamdata merge bine, dar… daca s-a infundat drenajul, este vreo sansa/posibilitate sa rezolvam asta, fara sa sap gradina? nu de alta dar am un gazon proaspat, frumos 🙂

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.