Intrebare de la: Flavian pe adresa redactiei:
” Buna seara, poate cineva sa imi spuna daca BCA-ul YTONG este diferit de cel standard? Rezista mai mult in timp? Se merita o casa facuta din el sau sa raman pe caramida Porotherm cum am prevazut in proiect? Mi-a spus un prieten ca daca zidesc cu BCA Ytong de 30 de cm si ii mai pun si 10 cm de vata bazaltica ca izolatie, o sa consum putin gaz cu incalzirea. El zice ca plateste 400 de lei factura la gaz in lunile friguroase la o casa de circa 200mp. Voi ce spuneti, asa este? Va multumesc pentru raspunsuri!„
Teoretic da. Practic doar se aseaza mai bine, mai usor si intra ceva mai putin adeziv/mortar.
Eu zic mai bine sa faci cu cărămidă pentru ca :
1- e mai călduroasă
2-are camerele care nu pătrunde repede frigul
3 in skimbi bca se răcește repede find masiv
Stimate domn, mai verificati informatiile. BCA la aceasi grosime cu caramida este cu mult mai eficient energetic. Este, insa, mai putin rezistent la compresiune decat caramida, ceea ce inseamna ca nu se pot face pereti portanti din BCA. Este mai usor de sapat canale pentru electrica, suprafata dreapta a BCA il face mai usor de placat.
E cam cel mai bun BCA de pe piata dar nu diferă cu mult fata de un BCA clasic, are câteva inovații care ajuta la punerea în operă dar cam atât si multa reclama.
Confirm ce ti-a spus prietenul tau. Noi am facut acum 4 ani casa cu BCA Ytong de 30 de cm doar ca la izolatie am folosit 15cm de polistiren dalmatina de la Caparol, si de atunci nu am avut nici o factura mai mare de 300 de lei in lunile de iarna, si avem o casa de 160mp cu 2 copii mici, adica nu am facut frigul in casa. Iar vara la fel, e racoare in casa, folosim foarte rar aparatul de aer conditionat.
As face exteriorul din caramida si interiorul din BCA Ytong, ma gandesc…caramida rezista mai bine la diferentele de temperatura, umiditate
BCA-ul este un material cu rezistenta la compresiune mica, fata de caramida. In acest sens proiectarea trebuie sa isi spuna cuvantul – pereti portanti sau cadre. Ceramica are inertie termica mai mare, dar o caramida porotherm trebuie neaparat tencuita exterior inainte de a aplica termosistemul, pe cand bca-ul poate fi placat fara a fi tencuit.
Da. Ytong are si ceva portanta fata de BCA standard. Noi am facut casa din Ytong 40, structura cadre beton. (Solutie data de arhitect)
Producătorul (ytong) recomanda la grosimea de 40 că nu e nevoie de izolație…clasa A…
Daca e așa cum spune producătorul se evita o grămadă de costuri cum ar fi tot sistemul termo până la decorativa cum ar fi adezivi , polistiren sau vata bazaltica ,dibluri ,plasa fibra respectiv manopera .merita luat în calcul acest aspect !!!
Da, nu știu, nu sunt specialist. Oricum, indicat e ca punctul de rouă sa se oprească în izolație…din cate am înțeles…plus că tb izolat deoarece stâlpii și centura ar avea contact cu frigul…pt ruperea termica…ei au o soluție dar am înțeles că e cam scump (pt a nu izola)
Dupa ce ati pus ytong de 40,nu ati mai pus nimic la exterior. Nici polistiren nici vată? Mulțumesc mult
Bca ytong are densitate mai mare decât cel clasic si este cu mult mai ‘patent’ adica mai bine lucrat. Iasa pereți drepti si nu bagi tencuiala multa plus ca sunt mai buni in izolatie decât caramida.
Eu am vrut cu Ytong dar am renunțat că este prea scump. Eu am mers me Celco Megaterm (proprietăți termice mai bune ca Ytong) care este mai ieftin cu 100 și ceva de lei pe palet asta înseamnă la proiectul meu cam 3000 euro diferența de preț și am considerat că nu se justifică. În schimb este o casă vecină făcută cu Ytong și arăta la rosu vizibil mai bine. Acum o casă corectă se tencuie interior/exterior și nu știu cât de mult ajută că se pune în operă ceva mai bine și diferența de bani considerabila. Mult succes!
BCA. Atenție totuși că zidăria din BCA nu este zidărie portanta. Înseamnă structură mai serioasă. Față de zidăria cu cărămidă ai foarte multe costuri care dispar. Putem vb o zi despre confortul termic (cel mai important pentru zona noastră), punct de rouă (condens, mucegai), etc…. Recomand BCA.
Valeuuu acum chiar nu stiu ce sa fac din cauza acestei portante, as folosi BCA datorita pierderilor de caldura…apoi tencuiala mai ok…dar ce fac cu rezistenta asta…se crapa peretii in timp daca e din BCA?
Dacă construiești corect nu crapă nimic. Cine zice ca bca-ul nu e portant mai trebuie să se documenteze un pic. Sa citească p100 și cr 6. Spor la treaba.
Vorbiti cu un proiectant de structura.
BCA-ul este de mai multe feluri si anumite tipuri (gen Ytong Forte) respecta prevederile cele mai restrictive din normativul de seism P100/1-2013. Deci poate fi utilizat si in zone seismice mai intense doar cu restrictii de inaltime a cladirii ca si numar de niveluri!
Dăi cu bca bătaie se ridică repejor,trage repede tencuiala, grijă mare la meșteri pe care îi ai să o zidească drept să nu bagi tencuială multă, bca’ul nu o să îți vină paletul intact, adică gen toate blocurile să îți vină neciobite.
In afara de faptul ca se construieste usor,iese peretii drepti si frumosi,nu merita investitia in bca ytong. Am facut acum 5 ani casa cu ytong A +de 25 cm parca,in ideea ca nu mai e nevoie de izolatie exterioara,dupa spusele producatorului,si surpriza…era nevoie.
Bună ziua! Îmi poate spune cineva ce se întâmplă atunci cand într-o casa construita din bca ytong miroase urat la interior. Casa nu are o alta izolație. Doar ytong de 40. Azi am fost la cineva sa vedem casa pe care au terminat-o de câteva luni. La doua camere a apărut egrasie. Poate fi din cauza faptului ca nu este și izolata cu polistiren?
Doamna Valeria, daca casa e proaspat construita si nu s-a uscat si aerisit cum trebuie, atunci normal ca apare mucegai, mai ales daca n-a fost incalzita corespunzator. In urma lucrarilor de executie, de la betoane, mortare si adezivi, umiditatea in primul an al casei va fi mai mare la interior, pana ce se usuca casa. De aceea trebuie lasat sa se aeriseasca bine si apoi incalzite corespunzator. Si, DA, conteaza mult si daca este izolata.
Cu izolarea fonica cum o fi bca vs caramida?
Salutare,
Vis-s-vis de BCA-uri, toata lumea discută despre proprietățile tehnice, care evident,reies din fișa tehnică dar nu pomenește nimeni despre dimensiunile acestora. Dimensiunile inegale duc la pereți construiți cu denivelări, care necesită mortar/adeziv în plus între blocurile de BCA și nu în ultimul rând tencuială în plus (cel puțin la interior). Așadar va rog, pe cei care ați construit, să veniți cu păreri despre producători și dimensiuni.
Mulțumesc anticipat!
Salut, ytong=multa reclama si vrajeala. Construiti cat mai simplu caci nu isi merita banii ytong, din proprie experienta va spun!!!!!
Eu unu iau in considerare sa fac parterul din caramida si mansarda inaltata din bca cu acoperis din tabla prefaltuita care este mai usoara. Desigur vata bazaltica de 20cm pe fatade iar la mandsarda ramane de vazut. Voi disuta cu arhitectul sa nu iasa neaparat o tiganie
Buna ziua. Daca fac un grajd mare cu Ytong cam cat BCA ar intra? Sa zicem asa 600mp?
cam 104 paleti