Ceramidele sunt un ingredient des intalnit in produsele de ingrijire a pielii, dar pot fi folosite si pentru par. Sa vedem de ce sunt utile ceramidele si cum sa le folosim pentru frumusetea si sanatatea buclelor.

Ce sunt ceramidele

Ceramidele sunt un tip de lipide – compusi grasi organici, care fac parte din toate celulele vii. Ele formeaza stratul exterior al pielii, care este bariera, precum si o parte a cuticulei firului de par.

Ceramidele ajuta la mentinerea cuticulei parului inchisa, ceea ce previne ruperea si daunele externe cauzate de UV sau poluare.

Exista trei tipuri de ceramide: de origine vegetala, animala, precum si cele sintetice, a caror compozitie este cat mai apropiata de cea naturala. Toate sunt folosite in compozitia produselor cosmetice si au o eficienta notabila.

Beneficiile ceramidelor pentru par

Daca te uiti la varfurile despicate si la par fragil la microscop, acestea vor arata ca o tija cu multe crapaturi la suprafata. Pentru a restabili si imbunatati structura parului, este necesar ca acesta sa fie inchis din nou si sa se potriveasca perfect pe tija.

Ceramidele ajuta la reducerea ridicarii cuticulelor si la intarirea coeziunii celulelor din par. Acest lucru face ca firele sa fie mai rezistente la daune externe cauzate de lumina ultravioleta sau de caldura instrumentelor de coafat. In plus, datorita potrivirii solzilor pe firul de par, buclele devin mai fine si mai stralucitoare.

Ceramidele sunt, de asemenea, utile prin faptul ca ajuta la mentinerea echilibrului apei. Sunt necesare pentru sanatatea, frumusetea si densitatea parului. Odata cu varsta, moleculele de ceramida naturala din bucle devin mai mici, asa ca merita sa le refaceti echilibrul cu ajutorul produselor de ingrijire.

Este deosebit de important sa folositi ceramide atunci cand parul este predispus la uscare. Merita sa acordati atentie produselor cu ceramide daca va uscati des parul cu un uscator de par si folositi placa sau ondulatorul. Sunt necesare si pentru cei care isi vopsesc des parul si petrec mult timp la soare.

ceramide

Cum se utilizeaza ceramidele

Ceramidele sunt usor de adaugat la rutina de ingrijire a parului, deoarece sunt compatibile cu aproape toate ingredientele din alte produse. Dar cu unele functioneaza deosebit de eficient.

Citește și:  Ascunde oboseala cu ajutorul cosmeticelor

De exemplu, cu acid hialuronic – ajuta la refacerea umiditatii, iar ceramidele il mentin in structura parului. Merita sa le folositi cu niacinamida, care are proprietati reparatoare. De asemenea, combinati ceramidele cu produse care contin B5, cunoscut si sub numele de D-pantenol. Aceasta combinatie va ajuta la refacerea parului deteriorat si fragil. O alta combinatie eficienta sunt ceramidele si cheratina, care ajuta la furnizarea de hranire si umiditate parului pentru a-i imbunatati aspectul si structura.

Ceramidele sunt adaugate la sampoane, seruri, balsamuri si masti de par. Sunt disponibile si sub forma de capsule: se deschid si se folosesc ca balsam, distribuind produsul prin parul umed.

Ceramidele din cosmetice sunt abreviate ca AP, NP, EOP, NG si NS. Ele reflecta tipul de substanta din compozitie. Cel mai bine este sa aveti mai multe tipuri din aceasta substanta in produs simultan: impreuna functioneaza mai eficient decat individual. Acordati atentie si componentelor care ajuta la producerea sa naturala. Acestea sunt Cetyl-PG Hidroxietil Palmitamida, Ceramida E, Fitoceramida, Sfingozina si Fitosfingozina.

Majoritatea produselor de ingrijire a pielii cu ceramida sunt potrivite pentru utilizarea zilnica. Dar totusi recomandam sa nu neglijati recomandarile producatorului pentru utilizarea lor. Este important sa alegeti produse cu ceramide in functie de tipul de par.

De asemenea, fac parte din uleiurile naturale care pot fi aplicate pe par sau incluse in mastile de casa. Iata cateva uleiuri cu un continut ridicat din aceasta substanta:

  • jojoba – pana la 96% ceramide;
  • sofranel – 78%;
  • seminte de struguri – 73%;
  • seminte de mac – 70%;
  • floarea soarelui – 68%.

Nu uitati sa inchideti ermetic capacul produsului: excesul de aer, precum si lumina, poate face ineficiente tratamentele cu ceramide.