Ficatul, organul ce se regenereaza in permanenta
» Ficatul este cel mai mare dintre organele corpului, avand intre 1200 si 1800 grame, in functie si de greutatea corpului.
» Este situat in cavitatea abdominala, in dreapta sus, si face parte din sistemul digestiv, indeplinind numeroase functii, printre care cea de filtrare a toxinelor din sange, favorizarea digestiei grasimilor, procesarea hemoglobinei pentru obtinerea fierului sau procesarea sangelui si metabolizarea nutrientilor.
» Ficatul este considerat unic printre organele corpului nostru datorita capacitatii sale de a se regenera, de a reintregi celulele distruse de o boala. Din pacate insa, lezarea lui repetata a ficatului il va imbolnavi definitiv, iar unele dintre bolile acestui organ sunt extrem de grave.
Bolile ficatului
» In ciuda capacitatii sale de a se regenera permanent si de a inlocui constant tesuturile lezate, ficatul nu poate face acest lucru la infinit si, atunci cand este supus unui stres constant, cauzat in special de alcool, de poluare sau de diverse medicamente luate de-a lungul timpului, pentru a enumera doar cateva dintre cauzele bolilor ficatului – acesta se poate imbolnavi.
® Poti citi si: Catina – adjuvant natural pentru bolile ficatului
» Vom trece in revista mai jos cateva dintre cele mai cunoscute afectiuni ale ficatului, impreuna cu cauzele, tratamentul lor si modul in care pot fi ele prevenite:
- Ficatul gras sau steatoza hepatica, un termen ce desemneaza depozitarea excesiva de grasimi in ficat. Apare preponderent la pacientii care au probleme cu alcoolul si sufera de obezitate si este in general o afectiune silentioasa, fara o simptomatologie aparte, cu exceptia cazurilor grave. In cazul in care nu apar complicatii, nu se impune un tratament medicamentos, insa este imperios necesar ca pacientul sa slabeasca si sa renunte total la consumul de alcool
- Hepatita, care este in esenta inflamarea ficatului si poate fi cronica sau acuta, si poate fi de mai multe feluri, respectiv cronica, virala sau toxica si medicamentoasa.
- Ciroza hepatica este o boala ce poate pune in pericol viata pacientului si care se dezvolta atunci cand in tesutul hepatic se dezvolta fibroza, care impiedica functionarea normala a tesutului. Boala poate aparea din cauze necunoscute sau din cauza alcoolului, sau din cauza infectiei cu virusurile hepatice b si c.
- Cancerul hepatic, de care sunt atinsi mai degraba barbatii decat femeile, cu hepatite de diverse tipuri in antecedente in general sau cu ciroza hepatica.
Factori de risc pentru ficat
» Principalii factori de risc pentru bolile hepatice sunt asadar alcoolul, stilul de viata dezorganizat, transfuziile de sange, contactul sexual sau tatuarea (atunci cand vorbim despre hepatita virala) expunerea la toxine sau mostenirea genetica.
Suplimente Nutritive pentru Ficat
» Pentru a preveni aceste boli este important sa ducem un stil de viata sanatos, sa ne odihnim, sa consumam bauturi alcoolice in limite normale si nu in mod constant, sa evitam situatiile riscante in care sangele nostru poate sa vina in contact cu cel al altor persoane.
» Exista pe piata si vaccinuri pentru hepatita de tip A sau B, acestea protejandu-ne, evident, impotriva acestor forme ale bolii.
» Pentru ca ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului, in absenta caruia nu putem supravietui, va recomandam sa il protejati si sa va prezentati la medic de cate ori apar simptome ingrijoratoare.
Fii primul care adauga un comentariu!