Boltari din beton in constructii
Cuprins:
» Cuvintele “boltari fundatie” sau “boltari beton” au ajuns din nou la mare cautare in randul internautilor acest lucru datorandu-se in mare parte pretului scazut de achizitie in comparatie cu alte materiale de constructie din gama lor.
» Cresterea ritmului activitatilor de constructie se datoreaza introducerii de noi tehnologii constructive, utilizarea de materiale ce aduc economii de energie in ce priveste productia lor, cresterea intensitatii muncii si imbunatatirea calitatii structurilor. O data cu evolutia sistemelor de izolare exterioara, boltarii din beton au reinceput sa fie din nou in preferintele romanilor, proprietatile scazute de izolare a acestora fiind completate de catre sistemele de termoizolare pe exterior cu polistiren sau vata minerala bazaltica.
» Boltarii din beton au inceput sa fie din nou la cautare in tara noastra, motivul principal fiind costul scazut de achizitie si faptul ca sunt foarte usor de zidit si instalat, astfel incat chiar si o persoana neexperimentata poate efectua intreaga manopera de zidire.
Utilizarea boltarilor de beton in constructii
» Boltarii de beton pot fi folositi pentru:
- constructia zidurilor de case private (doar cu o termoizolare corespunzatoare);
- fundatii din blocuri prefabricate speciale – boltari fundatie (nu recomandam folosirea pentru fundatia caselor);
- elevatii si stalpi pentru garduri;
- ziduri de sprijin (necesita armare si umplere cu beton);
- fose septice din boltari de beton;
- folosire drept cofraj pierdut in diverse situatii constructive.
Avantaje boltari beton
- rezistenta si stabilitate;
- durabilitate in timp;
- rezistenta la foc;
- economisirea energiei de productie;
- nivel optim de temperatura si umiditate;
- izolatie fonica;
- sortiment destul de larg de dimensiuni si modele;
- cost redus de achizitie.
Dimeniuni boltari beton
- Boltari fundatie din beton: 500 x 300 x 195 mm (LxGxH);
-
Boltari fundatie din beton: 500 x 250 x 195 mm (LxGxH);
-
Boltari fundatie din beton: 500 x 200 x 195 mm (LxGxH);
-
Boltari zidarie din beton: 400 x 200 x 195 mm (LxGxH);
-
Boltari zidarie din beton: 400 x 250 x 195 mm (LxGxH);
-
Boltari zidarie din beton: 400 x 300 x 195 mm (LxGxH);
-
Boltari zidarie din beton: 400 x 125 x 195 mm (LxGxH).
» Indicatorii de calitate a boltarilor din beton sunt redati de urmatoarele caracteristici:
- capacitatea de a rezista la sarcini compresive;
- rezistenta la efectele ciclurilor de inghet – dezghet;
- capacitatea de a transfera caldura;
- coeficientul de absorbtie al apei;
- valoarea de contractie a produsului.
Atentie! Producatorii neagrementati folosesc materii prime de proasta calitate, incalcand tehnologiile de fabricare, reusind astfel sa reduca costurile de fabricatie si pretul de vanzare al boltarilor din beton. Acestia ofera clientilor boltari ieftini dar de o calitate indoielnica nerespectand caracteristicile de performanta agrementate pentru acest produs.
» Utilizarea metodelor de control al betonului in laboratoare va permite sa determinat cu exactitate aceste caracteristici. Nu este intotdeauna disponibila posibilitatea de a monitoriza acesti parametri in laboratoare speciale.
Boltari fundatie – Fundatii din boltari de beton
» Orice profesionist in domeniu constructiilor stie ca fundatia casei este baza intregii structuri. In practica se folosesc diferite metode de realizare a fundatiei in functie de tipul constructiv al casei. In continuare va vom furniza cateva detalii despre fundatiile realizate din boltari din beton.
» Cel mai rapid mod de a construi fundatia unei cladiri este fundatia si elevatia din boltari de beton. Aceasta metoda, desi are destule dezavantaje, este inca mult mai profitabila si mai rapida decat realizarea unei fundatii de tip monolit.
» Desigur fundatia tip monolit este una mult mai rezistenta si mai in regula, dar unii constructori si dezvoltatori, din criza de timp recurg la aceasta solutie mult mai rapida si profitabila pentru ei.
» Fundatiile din boltari de beton accelereaza timpii de executie permitand constructorilor de case sa realizeze mult mai multe case in decursul unui sezon de constructii, fara a mai fi nevoiti sa cofreze sau sa astepte sa se usuce betonul turnat.
» Inainte de a incepe sa construiti o fundatie din boltari de beton este foarte important sa alegeti niste produse de calitate, nu boltari produsi in curte la nea’ Dorel, deoarece calitatea acestora va determina rezistenta intregii structuri a cladirii pe care o veti construi.
- Primul si cel mai important criteriu de alegere este rezistenta la compresiune. Acest coeficient difera de la produs la produs in functie de procedul tehnologic realizat de producator;
- Coeficientul de absorbtie al apei si rezistenta la ciclurile inghet-dezghet;
- Compozitia din care sunt realizati boltarii: apa, nisip, sort, ciment. Daca compozitia nu este corecta boltarii din beton se sfarama foarte repede mai ales daca prin umezeala;
- Dimensiunea boltarilor de beton: pentru anexe si garduri se vor folosi boltari de dimensiuni mai mici, iar pentru fundatii de case se vor folosi boltari mai mari speciali pentru realizarea fundatiilor.
» Tehnica de a realiza o fundatie din boltari de ciment trebuie sa respecte niste pasi de baza:
- Toate elementele fundatiei se vor zidi cu ajutorul unui mortar de ciment, care va fi pregatit conform reteti furnizate de producator;
- Armarea se va realiza cu etrieri si bare din fier longitudinale in functie de indicatiile inginerului structurist;
- Boltarii se vor zidi cu mortar in acelasi mod ca si zidaria din caramida. Abaterile maxime de planeitate permise vor fi de 15mm la 10 metri lungime de fundatie;
- Toate imbinarile si tesaturile zidariei de boltari vor fi umplute si rostuite cu mortar, astfel incat sa nu ramana goluri;
- Taierea si ajustarea boltarilor din beton la dimensiunea dorita se va realiza cu ajutorul unor dispozitive de taiere echipate cu disc diamantat.
Boltari fundatie – Fundatii izolate
» Acest tip de fundatie poate fi atribuita celor mai ieftine optiuni pentru construirea unei fundatii. Aceasta fundatie reprezinta un anumit numar de suporturi de sprijin, sapate adanc in pamant. Aceste blocuri realizate din boltari umpluti cu beton sunt situate de-a lungul perimetrului fundatiei si la interiorul acesteia in punctele cheie.
» Fundatia izolata din boltari de beton este recomandata doar pentru structuri usoare, cum ar fi casute de vacanta din lemn, garaje, magazii si alte anexe. Usurinta si rapiditatea de executie fac ca acest tip de realizare a fundatiilor pentru structuri usoare sa fie foarte accesibila pentru multi beneficiari.
Boltari fundatie – Fundatii si elevatii continue
» Beneficiul practic si economic al fundatiilor perimetrale din boltari de beton este acela ca nu este nevoie sa ocupati terenul de sub intreaga cladire. Fundatia perimetrala nu necesita sapatura generala, fapt ce reduce costurile de executie. Acest tip de fundatie se va realiza doar la cota sub adancimea de inghet si doar in soluri solide fara umiditate excesiva.
» Inainte de construire este necesar sa se studieze structura terenului realizandu-se un studiu hidrogeologic. Daca panza freatica este sus atunci se vor lua masuri speciale de drenare a terenului si hidroizolare speciala a fundatiilor.
» Dupa cum puteti observa, sistemul de realizare a fundatiilor din boltari de beton practic nu difera foarte mult de modul clasic de realizare a unei fundatii, doar ca fundatiile monolit sunt mult mai rezistente si recomandate pentru realizarea fundatiei unei case.
Sursa foto: Pinterest
Foarte bine explicat.
Felicitări.