Intrebare de la: Ana pe adresa redactiei:

” Salut! Am cumparat o casa la tara, intr-un sat in care anul acesta se introduce reteaua de apa. Primarul a anuntat ca cei care vor sa isi introduca apa si canalizarea pana in fata portii, pot apela contra-cost (3000 lei) la firma care se ocupa de conducta principala. Anul urmator vor asfalta strazile si au spus ca ulterior, fiind in garantie lucrarile de asfaltare, nu vom mai putea face sapaturi pentru a trage conducta de apa individual. Ati intampinat aceasta problema vreunii dintre voi? E legal? Cum ati procedat? Cred ca sunt mai multe localitati in aceasta situatie si as vrea sa stiu ce optiuni am. Merci!

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

29 Comments

  1. Bineinteles ca asa este peste tot…eu sincer nu as lasa sa se taie asfaltul decat pentru case noi, care nu existau la momentul introducerii retelei.

  2. Pai este logic, trebuie sa-si plateasca bransarea de la conductele principale, apa-canalizare spre curtea/casa privata, doar no sa i duca primaria apa in casa!!

  3. In mod normal, proiectul ar trebui sa prevadă cămine de branșament pentru apometru în fața proprietatii. De la cămin pana în casă plătiți dvs și faceți cu cine și când doriti, în niciun caz nu ar trebui plătit pentru ce e înainte de cămin. Decât dacă e un proiect aparte. 3000 pare cam mult, sunt câțiva metri de țeavă și șanț, un cămin și un apometru.

  4. Locuiesc intr o zona de munte, apa si canalizarea au fost complet gratuite pana la ultima persoana din sat-aceea sunt eu!!!!!!

  5. Se poate face lucrarea si ulterior. Eu am fost nevoit sa fac aceasta lucrare dupa asfaltare…conducta trece pe partea cealalta. Se foreaza pe sub asfalt si se face camin in curte. E mai costisitoare lucrarea… am platit aprox 3500 lei.

  6. Bransamentele de apa, respectiv canalizare, electricitate, sunt lucrari facute pe cheltuiala clientului, stiu eu. Prin bransament se intelege, acea parte de lucrare, intre reteaua principala, apa, canal, etc si punctul de masurare apa, curent, (gaz.) La canalizare bransamentul este pana la limita de proprietate, dat fiind ca nu se contorizeza, se plateste la egal cu cantitatea de apa contorizata. Sunt situatii in care lucrarile de aductiune/alimentare cu apa sunt facute din surse locale (izvoare, foraje) cu resurse locale+finantari pe proiecte si primariile efectueaza lucrarile integral pe cost propriu. (cam rare astfel de situatii)
    Cazul de fata,daca vorbiti doar de bransament de alimentare cu apa si de canalizare cu subtraversare inteleg(reteaua de apa si canalul pe partea opusa locatiei dvs.) cu 3000 lei, nu este nici mult nici putin, pentru ca este necesar si ulterior mai scump si sigur mai complicat. Dar daca cei 3000 de lei sunt doar cota dvs. de participare la lucrarile de retele apa/canal, care,, trec prin fata portii,, e posibil sa mai aveti alte costuri cu bransamentele care sunt lucrari individuale nu colective.

  7. In comuna în care mi am cumpărat ,rețeaua de apa a fost trasă gratis, plus că de un an și jumătate nu se contorizează este la liber consumul,nu se plătește .Internetul prin fibra se instalează acum,iar următorii ani o sa fie aproape gratis,utilajele puse la dispoziție de către primărie au fost gratis,am plătit doar motorina consumată. Depinde foarte mult de oamenii care conduc așezarea!

  8. Vedeti hotararea Consiliului Local, daca este pe fondurile primariei, fonduri atrase/europene, acolo scrie modul cum vor fi racordati toti locuitorii.

  9. Eu am facut fantana ,pompa ,boiler electric si nu sunt santajat si depind de nimeni decat de mila Domnului sa fie apa in pamant

  10. Depinde cum a fost negociat proiectul, în funcție de fondurile existente….sunt situații de acest gen…numai pentru rețeaua stradală de canalizare și rețeaua stradală de distribuție a apei…ori faceti dumneavoastră racordarea la canalizare și branșamentul de apă….ori așteptați alt proiect de la primărie pentru racordarea la canalizare și bransarea la rețeaua de distribuție….

  11. ar fi bine sa apelati la firma , nu e o suma chiar mare 3000 de lei , avand in vedere ca daca se asfalteaza dupa o sa va coste mult , mai mult , + reparatia asfaltului .

  12. Exact,depinde de primării,ce au negociat. La noi,lângă TM,toate utilitățile le plătești. La un moment dat ne-au obligat să cumpărăm (de la ei!) apometre cu autocitire,deși centrala lor nu a funcționat niciodată,pretul acelui apometru era de 1500lei. Iarna ii crăpa geamul de la frig,reparația era tot din banii nostri. Pana la urma le-au schimbat,vrând să îl ia pe cel cu autocitire, evident nu l-am dat,prefer sa il tin in ‘vitrina’. Așadar, depinde de primării, de primari, de buget si de ce nu, de multe ori de bun simt.t

  13. E un fel ” neortodox” de a va obliga. Eu am tras apa in vara și m.a costat 2300, numai apa , in condițiile in care țeava de apa era pe partea mea și am făcut economie la căminul de apometru , adică am utilizat un tub de fântână care a redus cheltuiala cu căminul la jumate. O lucrare amânată poate creste costurile in mod necontrolat.
    Lupta cu morile de vânt nu prea ajuta buzunarul.

  14. La noi exista deja de câțiva ani conducta de apa. Anul acesta am cumpărat căsuța și tot în jur de 3000 lei ne costa lucrările de bransare și proiectul cu puțul și apometru aferent. Doar rețea de apa! Fără canalizare. Este un preț “normal” cerut

  15. Nu stiu daca e legal, dar e lux. Si apa si canal ? Noi asteptam de 30 de ani ca promisiunile primarilor sa se implineasca. Va invidiez. Anul asta am mai facut o famtana ce m-a costat 5 mii. Apa nu prea are.

  16. La mine in localitate anul trecut sa terminat de intins reteaua cu apa si canalizare!
    Cei care am vrut sa ne conectam la apa am platit o chitanta de 60 lei la primarie pentru acel dispozitiv in care sa pus apometru!
    La montarea apometrelor firma a cerut 200 lei la cei care au vrut sa li se traga reteau de apa in curte la fel si cu reteaua de canalizare…nu a contat ca ai apa pe linga gard …oricum trebuia sa sapi drumu pentru una dintre retele .cine nu a platit cei 200 lei siau tras singuri apa si canalizarea care a costat poate mai mult!
    Dar 3000 lei este exagerat de mult

  17. La fel am patit si noi cand am bagat apa , au spus sa bag teava pana in casa ca toarna asfalt dar nu am platit nimic .Am platit ce a fost dincoace de poarta , ceas de apa , saht , si tevaraie apoi a venit compania apa a facut montaj si pa, am platit ceasul la ei atat. Stam in Covasna 😊bineeeee , proiect si toata umblatura m.a dus undeva la 400 ron dar nu mai mult.

  18. La noi sa făcut prin proiect fonduri europeane cu cămine apa și canal pina la limita propetati de acolo care vrem sa ne conectam ne privește pe fiecare în parte, apa și canalizarea mă costat undeva la 1000 lei materiale plus manopera 22 metri liniari.

  19. In satul in care am cumparat o casuta, apa era trasa, dar conducta era pe partea cealalta a soselei. Primaria ne-a dat o adeverinta ca am platit impozitul si cu care am mers la resedinta de judet, unde am facut un dosar. Acolo ne-au recomandat niste firme, care sa execute lucrarile de bransare, pe bani multi. In cele din urma am aranjat cu o persoana din satul vecin, care in cateva ore a introdus o teava pe sub sosea, pe care a trecut-o prin gard pana in curte. Noi sapasem deja o groapa, unde instalasem un camin de apa dintr-un plastic dur, cumparat de la Hornbach, care a costat vreo 4-500 lei. Alti vecini au caminele din ciment sau tuburi, dar panza freatica fiind la suprafata, trebuie sa scoata mereu apa care se infiltreaza. Am mai platit ceva la o firma, care ne- instalat apometrul in camin. Totul ne-a costat pana in 2000 lei, acum 5 ani.

  20. Depinde de proiect și de finanțare. Dacă este pe fonduri europene mai mult ca sigur că a fost prevăzute și racorduri, dacă nu depinde de primărie. Vedeți ce este prevăzut în caietul de sarcini/proiect. 3000 lei nu este mult pentru apă și canal, este puțin peste prețul materialelor

  21. Vai…si noi am trecut prin asta în vară… Am știut că țeavă principala de apa a străzii e pe terenul nostru dar nu știam unde exact. Asa ca ne-am dus la aquatim și am întrebat, de acolo au trimis direct un inginer sa sa uite, în 10minute a fost la noi, care a zis din start ca e vreo 1.5m la noi pe teren pe cam tot frontul stradal de 41m, canalizarea într-o parte a următoarei șosele . A spus ca trebuie sa tragem urgent apa ca dacă asfalteaza nu mai putem minim vreo 3 ani, tot din cauza garanției (proiectul casei era în lucru, nu era încă depus). Inginerul, foarte de treaba, a făcut o listă cu necesarul de materiale pe care l-am cumpărat, a venit cineva cu un escavator și a săpat și ne-a tras apa și canalizare înainte de asfalt. Am mers apoi la ei la birou și am făcut o cerere de aprobare provizorie explicând și noi treaba, 49de lei parca, și la anul urmează sa facem cămin și sa tragem mai aproape de casa . Gazul nu am putut, durează mult, o sa trebuiască sa ne scotocim de niște bănuți de subtraversare când vine vremea..Trageți ambele măcar cât de repede părerea mea.

  22. Primaria poate face o investitie in conductyele principale. Dupa aceea daca doriti sa va racordati, solicitati firmei agreate de Primarie sa intocmeasca un deviz, cu metri, lei/m, garantii, etc, PERSONALIZAT! Daca nu va convine pretul/ ml, solicitati Primariei ajutor, deoarece firma care a axecutat lucrarea principala, are monopol. Asociati-va si negociati cu Primaria. 3.000 lei nu este mult, dar nu am toate informatiile: cu camin de racord, cu camin de apometru, cu apometru, etc…. Spor

  23. Cred ca trebuie sa aveti raspuns la urmatoarea intrebare pt a lua o hotarare: 1-Proiectul de inttoducere a apei in localitate nu are prevazuta finantare pt aducerea apei pana la limita de proprietate(la poarta)? Daca da, atunci obligatia dvs revine numai de la poarta…daca nu, trebuie sa platiti firma autorizata pt astfel de lucrari si atunci e mai bine sa o faceti acuma.

  24. La noi in sat s-au bagat tevi noi pt apa prin fonduri europene acum primatia ne cereal bani pt bransatea la ele.Intrebarea mea este de ce se ce bani daca lucrarea este facuta cu fonduri europene????

    • Din ce stim noi, fondurile europene acopera lucrari realizate strict pe domeniul public. Bransamentele din casa pana in caminele stradale se realizeaza pe investitia proprietarului deoarece implica lucrari de executie pe domeniul privat, iar cei de la fonduri europene nu deconteaza astfel de lucrari.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*