Cand se decofreaza betonul?

Dupa cat timp se poate face decofrarea betonului?

» Decofrarea se face dupa o durata de timp care difera dupa: rolul partii de cofraj, (cofrajele laterale se pot indeparta dupa o durata de timp mai scurta) deschiderea elementului, tipul cimentului si umidi­tatea mediului inconjurator. Cofrajele laterale se pot indeparta dupa o durata de timp mai scurta. La decofrare betonul trebuie sa aiba rezistente suficiente pentru a prelua greutatea proprie fara a se pro­duce deformatii si fisuri in beton.

» Indepartarea cofrajelor se face, de regula, astfel:

  • Partile laterale, care au servit numai la preluarea impingerilor laterale, imediat ce muchiile se pot decofra, fara deteriorare;
  • Elementele de rezistenta, care sunt partile principale de sustinere,  la o varsta a betonului care asigura rezistentele de:
    • 50% la deschideri pana la 2,00 m;
    • 70% la deschideri intre 2,00 si 8,00 m;
    • 90%  la deschideri peste 8,00 m.

» Rezistentele se stabilesc prin incercarea unor cuburi de proba pas­trate in conditiile lucrarii sau prin incercari nedistructive.

» Daca nu aveti posibilitatea de a realiza incercari asupra betonului, decofrarea se poate face la numarul de zile afisate mai jos:

» Cand se foloseste cimentul cu intarire rapida numarul de zile se reduce la 60% (deci in loc de 120 zile se ia 12 zile), iar la cimenturi cu adaosuri mai mari de 15%, numarul de zile se mareste cu 20%.

» Ordinea de decofrare este: partile laterale ale grinzilor, stalpii care nu sunt solicitati, placile cu deschideri mici si apoi grinzile. Popii se desfac usor, fara socuri, prin slabirea treptata a penelor.

» Totusi si dupa decofrare se lasa o serie de popi de siguranta. La placi un pop la 120 mp de placa, la grinzi cate un pop la 3,00 m, la cofrajele pe care se toarna si se sprijina pe el planseul proaspat turnat.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.