Caramida – cel mai utilizat material de zidarie
» Caramida este materialul folosit in mod obisnuit la executarea zidariilor. Dupa felul cum sunt lucrate, caramizile poarta denumirea de caramizi manuale (de mana) si caramizi presate (de fabrica).
» Caramizile se confectioneaza din pamant argilo-nisipos (lut). Acesta este un amestec de argila si nisip, avand uneori si alte minerale, care trebue sa fie in cantitati mici, pentru a nu fi daunatoare. De aceea se si spune ca, caramida ar fi cel mai sanatos” material de constructii pentru zidarie cel putin.
» Argila folosita la fabricarea caramizilor poate contine si o cantitate mica de piatra de var (calcar), dar cel mult 5% şi numai sub formă de praf. Calcarul sub forma de pietricele trebue sfaramat cu valturile.
» In cazul cand pietricelele de calcar nu sunt sfaramate, ele se ard odata cu argila, transformandu-se in var nestins. Absorbind apoi apa din mortar in timpul zidirii sau tencuirii, aceste pietricele se vor stinge, slabind caramida si uneori chiar rupand-o.
» De multe ori pe santier stive intregi de caramizi, care contin multa piatra de var, se transforma in sparturi (cioturi) cand sunt udate de ploaie.
Dimensiunile caramizii
» Inainte caramizile se confectionau de dimensiuni foarte limitate, cele mai utilizate pe santiere fiind cele cu dimensiunile 28cm lungime, 14cm latime si 7 cm grosime, uneori chiar si mai groase. Pentru executarea unui metru cub de zidarie erau necesare circa 300 caramizi.
» Astazi, caramizile se fabrica intr-o gama foarte variata de dimensiuni:
- caramida plina: 240x115x63mm – 476 buc/mc;
- caramida eficienta: 240x115x88mm – 336 buc/mc;
- caramida cu goluri verticale: 290x240x138mm – 92 buc/mc;
- caramida cu goluri verticale pentru pereti interiori: 365x180x138mm – 96 buc/mc;
- caramida cu goluri verticale: 290x240x188mm – 69 buc/mc;
- caramida cu goluri verticale: 250x300x238mm – 54 buc/mc;
- caramida cu goluri verticale: 375x250x238mm – 44 buc/mc;
- caramida cu goluri verticale: 500x200x238mm – 40 buc/mc.
» Dupa cum puteti observa mai sus, cu cat modelele au dimensiuni mai mari cu atat intra mai putine caramizi pe metru cub de zidarie, asta insemnand manopera mai putina, rezultand in folosirea unor cantitati mai mici de mortar si timpi mai mici de executie.
» Noi va recomandam caramizile cu dimensiuni mai mari si cu goluri verticale pentru o rapiditate mai mare de lucru si o mai mare eficacitate pe santier.
» Caramizile pline cantaresc circa 3 kg bucata. Greutatea lor difera dupa felul cum sunt confectionate (de mana sau presate).
» Cunoasterea greutatii caramizii permite sa se stabileasca numarul de caramizi care poate fi incarcat intr-o roaba, targa, caruta sau alt mijloc de transport. Astfel:
- o caruta poate transporta pana la 500 caramizi;
- un autocamion de 3,5t poate transporta pana la 1000 caramizi.
Conditiile pe care trebue sa le indeplineasca o caramida buna
» Pentru a putea fi folosite in constructii, caramizile trebue sa indeplineasca anumite conditii de calitate. Cele mai importante sunt urmatoarele:
- sa aiba o culoare cat mai uniforma, rosiatica spre visiniu sau spre galbui, dupa felul pamantului;
- sa aiba forma si dimensiunile regulate, pentru a se putea executa zidarii drepte;
- sa aiba fetele cat mai plane, netede si regulate;
- sa nu prezinte stirbituri ale muchiilor;
- sa nu aiba crapaturi care ar impiedica caramida sa poata fi taiata si cioplita;
- sa nu contina boabe de var sau de gips, care in contact cu apa se sting, provocand craparea sau chiar sfaramarea caramizii;
- sa nu aiba saruri sau alte corpuri straine, care in contact cu umezeala pot strica fata caramizii, atunci cand este aparenta sau pot produce pete in tencuiala;
- sa aiba un sunet clar atunci cand este tinuta in mana si lovita cu un corp tare;
- sa se sparga cu fete regulate cand este lovita cu ciocanul, fara a capata crapaturi neregulate sau a se sfarama in maini;
- fata sparturii sa fie uniforma si neteda, iar nu zgrunturoasa;
- sa nu fie prea poroasa, scufundata in apa mai multă vreme, sa nu absoarba apa mai mult decat 8-26% din greutatea ei;
- cand caramida este prea poroasa, ea absoarbe o cantitate mare de apa, iar din cauza inghetului si desghetului, caramida se sfarama; se zice ca aceasta caramida este geliva si nu este buna pentru zidarie;
- sa aiba rezistenta la compresiune (apasare) ceruta pentru lucrarea la care se intrebuinteaza;
- sa aiba un coeficient de conductivitate termica cat mai mic: 0,33;
- sa aiba proprietati fonice cat mai bune: indicele de reductie sonora sa fie in jurul lui 40.
Asezarea si depozitarea caramizilor
» Caramizile se depoziteaza pe santier in stive sau de preferinte direct in paletii pe care vin transportate si acoperite cu folie din polietilena pentru a le proteja de intemperii.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii
Comentarii recente