Partile componente ale casei

Care sunt partile componente ale unei case?

» Fundatiile si subsolurile asigura transmiterea incarcarilor la teren, stabilitatea la rasturnare a constructiilor, protectia contra infiltratiei apelor subterane si de suprafata, putand fi folosite in cazurile subsolurilor si pentru instalatiile cladirilor sau chiar a unor procese de productie auxiliare. Sunt subsoluri cu unul sau mai multe niveluri. Fundatiile pot fi monolite sau prefabricate. Fundatiile se executa de regula din beton sau beton armat. In terenuri slabe se fundeaza pe piloti.

» Structura de rezistenta si elementele de inchidere, asta insemnand peretii exteriori si interiori, se folosesc si la compartimentarea pe orizontala a constructţiilor.

» Scheletul de rezistenta va asigura si preluarea incarcarilor tehno-logice si a mijloacelor de transport grele suspendate sau rezemate de scheletul de rezistenta: poduri rulante, monoraiuri, conveiere, si insta-latiilor de incalzire, ventilatie si transport pneumatic.

» Structura de rezistenta se concepe sa satisfaca concomitent mai multe functiuni cum ar fi rezistenta constructiei si canalele de ventilatie. Scheletul de rezistenta poate fi din zidarie, beton armat, beton precomprimat, metal si lemn.

» Planseele cladirilor folosesc la compartimentarea pe verticala. In acelasi timp ele realizeaza impreuna cu structura de rezistenta si centurile o rigidizare spatiala a scheletului de rezistenta si a intregii constructii.

» Dupa natura constructiei, destinatie, incarcari, deschideri, planseele pot fi alcatuite din diferite materiale iîn diverse forme.

» Solutia folosita in mod frecvent in prezent este cea a planseelor prefabricate din beton armat, de mari dimensiuni, sub forma de semipanouri sau fasii, grinzi prefabricate si corpuri de umplutura, din beton, ceramice sau alte materiale. La constructiile turistice sau traditionale, planseele se pot executa din lemn.

» Mai putin utilizate la noi sunt planseele cu structura de rezistenta metalica, cu elemente de umplutura sau cu alcatuire mixta metal-beton. Planseele prefabricate ceramice au o raspandire mai mica la constructiile executate in tara noastra.

» Acoperisul constructiilor poate fi rezolvat cu pante pentru scurgerea apelor sau sub forma de terasa. Acoperisurile pot avea prevazute elemente de luminator.

» Solutia de acoperis este functie de deschiderea constructiilor, de folosirea ultimului planseu drept reazem pentru elementele de acoperis si de materialele utilizate.

» La deschiderile mari elementul de rezistenta al acoperisului se poate realiza din ferme simple sau spatiale, cadre, arce, structuri tridirectionale sau pe ferme din cabluri, realizate din diferite materiale, beton armat, metal (otel si aluminiu) si lemn.

» La constructiile de deschideri mici cu plansee din beton armat se pot realiza terase izolate sau se poate alcatui o suprastructura rezemata planseu pentru realizarea pantelor. Aceasta solutie se mai foloseste la constructii cu caracter turistic sau la vile.

» Scarile si mijloacele de transport ale unei cladiri asigura circulatia la diferite niveluri pentru oameni si materiale. Transportul pe orizontala se asigura cu mijloace mecanice la sol, mijloace rezemate pe scheletul de rezistenta, cum ar fi poduri rulante, sau suspendate de scheletul de rezistenta cum ar fi conveiere, monoraiuri sau grinzi rulante. Pentru transportul pe verticala se mai folosesc ascensoare, escalatoare, benzi rulante, estacade, precum si transportul pneumatic pentru corespondenta si materiale.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de ConstructiiFii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*